Στη Κύπρο οι αεροφωτογραφίσεις με drone απαιτούν έγκριση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας


Στη Κύπρο οι αεροφωτογραφίσεις με drone απαιτούν έγκριση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
(Αεροσκάφη και Drones)

Η Αεροφωτογράφιση στην Κύπρο προϋποθέτει την εξασφάλιση έγκρισης από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Η διαδικασία έγκρισης για αεροφωτογράφιση περιοχών της Κύπρου συμπεριλαμβανομένων και αιτήσεων με χρήση μη επανδρωμένων πτητικών μηχανών (Drones) απαιτεί αρχικά την υποβολή αίτησης στο έντυπο DCA/AF/3/GR ή DCA/AF/3/GR/DRONES – Αίτηση για Αεροφωτογράφιση.

Το έντυπο αίτησης υποβάλλεται στον Διευθυντή Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας τουλάχιστον 10 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της δραστηριότητας.

Με την αίτηση απαιτείται η επισύναψη πιστοποιητικών που να αποδεικνύουν την καταλληλότητα της εταιρείας που θα εκτελέσει τις πτήσεις της αεροφωτογράφισης, την καταλληλότητα του αεροσκάφους και του χειριστή, χάρτες των διαδρομών και περιοχών φωτογράφισης, την περίοδο αεροφωτογράφισης, κλπ.

Το Τμήμα προβαίνει σε εξέταση της αίτησης θέτοντας συγκεκριμένους όρους λαμβάνοντας υπόψη κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων. Ταυτόχρονα το Τμήμα συντονίζεται με το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ αποστέλλοντας τα στοιχεία της αίτησης για να θέσουν επιπρόσθετους όρους αναφορικά με τον έλεγχο των φωτογραφικών μέσων και των τελικών δεδομένων της αεροφωτογράφισης έτσι ώστε να εκδοθεί η τελική έγκριση με τους όρους όλων των εμπλεκομένων.

Απαιτείται η γραπτή αποδοχή του αιτητή για αυστηρή τήρηση όλων των όρων και κανονισμών που θέτει τόσο το Τμήμα όσο και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους.

Σε περίπτωση που οι εργασίες της αεροφωτογράφισης διεξάγονται από αλλοδαπό αεροπορικό οργανισμό, το Τμήμα συστήνει όπως για διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης και συντονισμού διεκπεραίωσης της αεροφωτογράφισης εξουσιοδοτείται εγχώριος αντιπρόσωπος.

Σε περίπτωση που η περιοχή αεροφωτογράφισης δεν εμπίπτει σε ελεγχόμενο χώρο πτήσεων δυνατόν να απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος στο ειδικό έντυπο σύμφωνα με την εγκύκλιο AIC Α004/2010 – FLEXIBLE USE OF AIRSPACE IN CYPRUS για δέσμευση του συγκεκριμένου εναέριου χώρου και έκδοση σχετικής αεροναυτικής αγγελίας.

Επιπλέον υπάρχει ειδική ανακοίνωση για την χρήση drones που αναφέρει:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επειδή την περίοδο αυτή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την πτητική δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Drones – το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι αυτά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου (Ν213 (Ι) /2002).

Όλα τα τηλεκατευθυνόμενα και αυτόνομα αεροσκάφη από τις μικρές καταναλωτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία έως τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς ή άλλους σκοπούς υπόκεινται στις πρόνοιες του συγκεκριμένου Νόμου, ο οποίος αποσκοπεί στην διασφάλιση των πτήσεων εντός του Κυπριακού Εναέριου
Χώρου.
Οι χρήστες των Drones οφείλουν να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του Νόμου. Τυχόν παραβάσεις υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται για πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.mcw.gov.cy/dca και στα τηλ.:22404122/180 ή στο email: director@dca.mcw.gov.cy .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

drones

Πηγή:

ΚΥΠΑ
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!