ELBAFLEX: Νέα manual μηχανή για φιλμ έρχεται μέσω KickStarter


ELBAFLEX: Νέα manual μηχανή για φιλμ έρχεται μέσω KickStarter

Συνεργασία Γερμανών και Ουκρανών είναι η νέα προσπάθεια για μία manual μηχανή με φιλμ που έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας KickStarter.

H ELBAFLEX είναι μία κλασσική μηχανή 35mm, με mount για φακούς της Nikon. To σχέδιο της βασίζεται στην Γερμανική Ihagee Elbaflex, η οποία πωλούνταν στην Γερμανία στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70. Η Elbaflex ιδρύθηκε το 1912 από τον Johan Steenbergen με την ονομασία Industrie- und Handelsgesellschaft.

H ELBAFLEX είναι μία manual film μηχανή με δυνατότητα λήψης σε ταχύτητες 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, Bulb, που δεν έχει φωτόμετρο και δεν χρειάζεται μπαταρία για να λειτουργήσει, λόγω του μηχανικού της κλείστρου. Διαθέτει οφθαλμοσκόπιο – πεντάπρισμα, επιλογέα ISO, μετρητή στάσεων που απομένουν στο φιλμ, μηχανισμό μαζέματος για το φιλμ, hotshoe και υποδοχή PC (συγχρονίζει με flash στο 1/60).

Το σώμα της είναι μεταλλικό, με δερμάτινη επένδυση (σε 4 χρώματα) και ξύλινη λαβή και το βάρος της είναι 650 γραμμάρια.

Μπορείτε να την προ-παραγγείλετε μέσω της ΚickStarter στην τιμή των 529 δολαρίων (όταν βγει στην αγορά θα κοστίζει 1.500 δολάρια), ώστε να την παραλάβετε τον Αύγουστο του 2018.

ELBAFLEX με Nikon 50 mm

ELBAFLEX με Canon 50 / 1,2

ELBAFLEX με Nikon 35 / 1.4

ELBAFLEX με Trioplan 50

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Η μηχανή αυτή, σε παραλλαγή, είχε κυκλοφορήσει με το όνομα “KIEV 19” (http://camerapedia.wikia.com/wiki/Kiev-19) από την Πρώην Σοβιετική Ένωση (Ουκρανία) κατά την περίοδο 1985-94. Πέρα από κάποιες εξωτερικές διαφορές, η μηχανή αυτή είχε και φωτόμετρο με φωτεινές ενδείξεις -δυο φωτάκια για την υπερέκθεση – υποέκθεση- μέσα στο πεντάπρισμα, το οποίο δούλευε με μια μικρή μπαταρία κουμπί.
    Σε κάποια περίοδο της φωτογραφικής ζωής μου την είχα αγοράσει και την δούλεψα για πολλά χρόνια. Λειτουργούσε άψογα.

  • #
    1

    Με τόσα αξιόλογα μοντέλα (μεταχειρισμένα πλην λειτουργικά) εκεί έξω (ασφαλώς ανώτερα από αυτό) δεν έχει καμία ελπίδα.. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να μην προτιμήσει ένα τέτοιο; Άλλωστε το κοινό του αναλογικού δεν είναι και τόσο μεγάλο.

    ίσως πάλι κάνω λάθος και να μην βλέπω αυτό που βλέπουνε.

    • #
      1

      Βλέπω και ‘γω μια τάση για αναβίωση της λήψης φωτογραφιών με φιλμ από κάποιο ολιγάριθμο κοινό, αλλά συμφωνώ μαζί σου στο ότι η αγορά μεταχειρισμένων είναι γεμάτη με αξιόλογα μοντέλα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Εξάλλου, πόσοι από εμάς που προερχόμαστε από την εποχή του φιλμ, δεν έχουμε στην κατοχή μας ακόμα κάποια μηχανή σε λειτουργική κατάσταση.
      Διάβασα σε προηγούμενο δημοσίευμα και για μια ακόμα παρουσίαση νέας φιλμάτης μηχανής (http://www.pttl.gr/reflex-new-slr-camera-announcement-90675/) και -μπαίνοντας στον πειρασμό- είδα την σχετική ενότητα στο Kickstarer. Μου άρεσε πολύ η εναλλάξιμη πλάτη φιλμ αλλά λυπήθηκα που δεν παρουσιάστηκε από κάποιον φωτογραφικό κολοσσό μια 20ετία πριν. Τότε που για να έχω ταυτόχρονα και έγχρωμο θετικό φιλμ αλλά και ασπρόμαυρο, αναγκάστηκα να αγοράσω δυο ίδια σώματα SLR και ένα κοινό σετ σταθερών φακών και φλας.
      Πάντως, καλό είναι να γίνονται διάφορες κινήσεις στον ευρύτερο φωτογραφικό χώρο. Είναι ένδειξη ύπαρξης ανήσυχων πνευμάτων, και στο τέλος κάτι καλό θα μείνει…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!