Ο Enrique Iglesias μας αποδεικνύει γιατί τα drones δεν πρέπει να θεωρούνται παιχνίδια


Ο Enrique Iglesias μας αποδεικνύει γιατί τα drones δεν πρέπει να θεωρούνται παιχνίδια

Ακόμα και σήμερα πολλοί θεωρούν τα drones παιχνιδάκια για να κάνουν το κομμάτι τους ή να βγάλουν ένα έξτρα χαρτζιλίκι, αλλά φυσικά αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μπελάδες.

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα σεμινάριο για drones στην Αθήνα, όπου ειπώθηκαν πολλά εκτός των βασικών κανόνων που υπάρχουν και των κινδύνων από την χρήση τους.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν και το έναυσμα για τo άρθρο μας με το τι ισχύει στην Ελλάδα για την χρήση των drones.
Ακόμα και σήμερα βλέπουμε “επαγγελματίες” και ερασιτέχνες να πετάνε τα drones σε γάμους, πάνω από εκκλησίες και κόσμο ή πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο λάθος αλλά και παράνομo και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Τα παραπάνω ήρθε να μας υπενθυμίσει ο τραγουδιστής Enrique Iglesias, ο οποίος σε πρόσφατη συναυλία του, τραυματίστηκε στα δάχτυλα του από ένα drone. Το drone, ένα DJI Inspire 1, χρησιμοποιείται στις συναυλίες του τραγουδιστή, πετώντας πάνω από εκατοντάδες κόσμου (με ότι σημαίνει αυτό) και ο Iglesias συνηθίζει κάποια στιγμή να το πιάνει και να το στρέφει προς τους θεατές θέλοντας να κάνει το “κομμάτι” του.

Φυσικά κανείς δεν μας είπε τι θα γινόταν αν το drone για κάποιο λόγο, δυσλειτουργούσε (κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο), πέφτοντας πάνω στους θεατές.

Τα ΜΜΕ ανέφεραν το γεγονός μόνο ως θέμα τραυματισμού του τραγουδιστή, χωρίς να έχουμε δει να καυτηριάζεται το γεγονός ότι το drone δεν θα έπρεπε να πετάει σε μία συναυλία πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων.

Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1

    οσο επικίνδυνο ειναι το αυτοκινητο τοσο ειναι και το δρονε, ίσως και αρκετα λιγοτερο επικίνδυνο, ο οδηγός του εχει την ιδια ευθυνη ειτε οταν οδηγεί το αυτοκινητο του στο δρομο ειτε ενα drone. αν χασεις τον ελεγχο του drone ισως τραυματησεις καποιον (και σοβαρα μαλιστα) αν χασεις τον ελεγχο του αυτονινητου ισως σκωτωσεις καποιον (ή τον τραυματησεις σοβαρα μάλιστα).
    υπαρχουν τόσα άλλα επικινδυνα πραγματα γύρω μας, δεν καταλαβαινω γιατι ασχολουντε ολοι με τα drone, ισως επειδη μπορουν να φερουν καμερα πανω τους και αυτο το δικαιωμα της παρακολουθησης το εχει μονο το κρατος, δεν μπορουν ομως να το απαγορευσουν γιατι καποιος θελει να τραβήξει προσωπικες του στιγμες, και ετσι βρηκαν αυτον το τροπο να τα κανουν επικυνδυνα, ωστε να απαγορευτουν νομιμα, αποψη μου παντα.
    (υ.γ.) αν εχετε προσεξει παντα σε πορειες-διαδηλωσεις πετανε πανω τους drone, επισημα απο την αστυνομια, μαλλον αυτα θα οδηγουνται απο εξειδικευμενους πιλοτους με πολλα χρονια πτησης πισω τους και ετσι δεν ειναι επικίνδυνα)

    • #
      1

      Καταρχήν να πούμε ότι καμία σχέση η επικινδυνότητα του αυτοκινήτου με το drone.
      Τα drone είναι σαφέστατα πιο επικίνδυνα:
      – είναι μία νέα τεχνολογία που στο θέμα ασφάλεια δεν έχει ούτε κατά διάνοια την εξέλιξη που έχει η ασφάλεια αυτοκινήτων
      – το drone δεν είναι 100% ασφαλή καθώς αναφέρονται πολλά flyaways, δηλαδή περιστατικά που το drone φεύγει μόνο του εκτός ελέγχου
      – το drone έχει έλικες και πέφτει από τον αέρα, αν ξεκινήσει η πτώση του δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο χειριστής του
      – το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι μπορεί ο καθένας να πάρει ένα drone και να το πετάει, δεν υπάρχει δίπλωμα πτήσης τους και δεν υπάρχει και ακόμα η λογική για το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και που όχι
      – οι νόμοι υπάρχουν και φαίνεται ότι κανείς δεν τους τηρεί

      τα drone θέλουν να τα νομιμοποιήσουν και όχι να τα απαγορέψουν, καθώς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν έσοδα σε όλους, ακόμα και στα κράτη μέσω του Φ.Π.Α. παροχής υπηρεσιών από τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που θα τα πετάνε

      τέλος, τι εννοείς βρήκαν τρόπο; εννοείς ότι τα ατυχήματα που γίνονται είναι σκηνοθετημένα; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ούτε μία στο εκατομμύριο για αυτή την πιθανότητα….

      σε ποιες πορείες έχεις δει drones; Ελλάδα; Ευρώπη; Η.Π.Α.;

      • #
        1

        κάποια στιγμή ο σκύλος θα τον δαγκώσει, Αλλά Στο δεν το κάνει γιατί ξέρει ότι είναι λίγο επικίνδυνο, επιλέγει τι σου με το drone, που πιστεύει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο.
        Τέλος, ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ, εξαρτάτε πως τα χρησιμοποιούμε, κοίτα γύρο σου, πόσα επικίνδυνα πράγματα έχεις γύρο σου, απλά μέτρα τις ηλεκτρικές συσκευές που έχεις σπίτι σου, λειτουργούν όλες 220 βολτ, κι όμως τις χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, αν τι drone δεν απομακρυνθεί περισσότερο από όσο πρέπει από τον χειριστή δεν χάνει το σήμα του, αν δεν το κατέβαζαν τόσο χαμηλά ο ινγκλεσιας θα είναι μια χαρά τα δάκτυλα του, βέβαια υπάρχουν και οι βλάβες όπως σε όλα τα μηχανήματα, γιατί θα πρέπει να γίνετε πάντα έλεγχος άσο τον χρήστη, επανερχόμαστε λοιπόν πάλι στο ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις φταίει ο χειριστής παρά το μηχάνημα. Και μη φοβάσαι, το drone μπορεί να κουβαλήσει μια κάμερα αλλά δεν θα αντικαταστήσει τον φωτογράφο. ;-)

      • #
        1

        επειδή είμαι χειριστής drone, αυτό που έχω να σου πως είναι ότι τα drone είναι πιο επικίνδυνα από τον φούρνο και το ψυγείο σου…επιπλέον να σε πληροφορήσω ότι και να απομακρυνθεί πολύ και να χαθεί το σήμα επιστρέφει στο σημείο απογείωσης, οπότε αυτό που λες δεν είναι θέμα…
        υπάρχουν όμως πολλές αναφορές για drone που έχουν χαθεί (fly away) ή πέσει χωρίς λάθος του χειριστή τους….επομένως ΔΕΝ μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι είναι 100% ασφαλή…πρέπει να εξελιχθεί και άλλο η τεχνολογία τους για να το πούμε ότι είναι ασφαλή από άποψη τεχνική για να πετάνε χωρίς προβλήματα..
        ο φωτογράφος φυσικά δεν θα αντικατασταθεί αν αυτό σε ανησυχεί, αλλά θα πρέπει να σε ανυσηχεί το γεγονός ότι πολλοί δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που λένε όχι πάνω από κατοικημένες περιοχές, όχι κοντά σε εκκλησίες και σχολεία, όχι πάνω από ανθρώπους…χτες είδα στο facebook video από κάποιον να πετάει drone βράδυ πάνω από την Αθήνα…
        επομένως πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσοι ασχολούνται με τα drones ότι καλό είναι να μην κάνουν ότι θέλουν για το καλό όλων μας, γιατί και όλα σωστά να γίνουν μιλάμε για κάτι πολύ νέο που έχει και αρκετούς κινδύνους ακόμα και όλα σωστά να γίνουν πριν και κατά την πτήση…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!