Δείτε απίστευτα πλάνα από το στέμμα του Ήλιου!


Δείτε απίστευτα πλάνα από το στέμμα του Ήλιου!

Το σκάφος Solar Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) απαθανάτισε το στέμμα του Ήλιου όπως δεν το έχουμε ξαναδεί.

Τα μοναδικά αυτά πλάνα κατέγραψε το Solar Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά τώρα δημοσιεύθηκαν. Τη στιγμή που προσέγγισε τον Ήλιο για να μας χαρίσει αυτά τα πλάνα, το σκάφος βρισκόταν στο 1/3 της απόστασης της Γης από τον Ήλιο, φτάνοντας τελικά στις 7 Οκτωβρίου τα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά του. Χάρη στο όργανο απεικόνισης Extreme Ultraviolet Imager (EUI), βλέπουμε αυτή την απόκοσμη και εντυπωσιακή εικόνα, καθώς το Solar Orbiter κατέγραψε τη μετάβαση των σωματιδίων από τη χαμηλότερη ατμόσφαιρα του Ήλιου στο πολύ καυτό εξωτερικό στέμμα του.

Στο παραπάνω βίντεο, οι χαρακτηριστικές δομές που μοιάζουν με τρίχες αποτελούνται από πλάσμα, το οποίο είναι φορτισμένο αέριο που ακολουθεί το μαγνητικό πεδίο καθώς βγαίνει από το εσωτερικό του Ήλιου. Σίγουρα θα προσέξατε και τις πολύ φωτεινές περιοχές οι οποίες έχουν ακραίες θερμοκρασίες φτάνοντας τους 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου! Όσο για τα ψυχρότερα υλικά, αυτά εμφανίζονται σκοτεινά καθώς απορροφούν ακτινοβολία. Σε κάποια στιγμή του βίντεο (στο 22ο δευτερόλεπτο περίπου) εμφανίζεται μία μικρή (φαινομενικά) αλλά εντυπωσιακή έκρηξη στο κέντρο η οποία όμως είναι σε μέγεθος μεγαλύτερη από τη Γη.

Προς το τέλος του βίντεο (στο 30ό δευτερόλεπτο) διακρίνεται και η χαρακτηριστική “στεμματική βροχή” (coronal rain) με τη μορφή σκουρότερων γραμμών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θερμοκρασία εκεί δεν υπερβαίνει τους 10.000 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια διαφορά θερμοκρασιών αν αναλογιστούμε ότι οι φωτεινότερες δομές που αναφέραμε και παραπάνω έχουν θερμοκρασία που φτάνει το εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

astronomy ESA space

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!