Η ηθική στη φωτογράφιση άγριων ζώων


Η ηθική στη φωτογράφιση άγριων ζώων

Η φωτογραφική ηθική εξαρτάται από πολλά πράγματα τα οποία κάθε φωτογράφος οφείλει να γνωρίζει και να μην παραβιάζει.

Η φωτογραφική ηθική δεν διαφέρει από την ηθική που υπάρχει σε άλλους τομείς της ζωής μας και θα πρέπει να τηρείται, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο και πιο σκληρά για να δημιουργήσουμε φωτογραφίες που θα κάνουν αίσθηση.

Φυσικά κάθε είδος φωτογραφίας έχει και τους δικούς του ηθικούς κανόνες.

Τα παραπάνω τα τονίζουμε με αφορμή τον σάλο που έχει προκαλέσει στον Καναδά η απαράδεκτη συμπεριφορά φωτογράφου άγριας ζωής ο οποίος στην προσπάθεια του να φωτογραφίσει μία μεγάλη γκρι κουκουβάγια της προσέφερε ποντίκια (πρακτική αρκετά συνηθισμένη στις Η.Π.Α. και τον Καναδά).

Η φωτογράφιση άγριας ζωής είναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος φωτογραφίας και από τα πιο δύσκολα. Η αναζήτηση ενός συγκεκριμένου πτηνού ή ζώου είναι από μόνη της πολύ δύσκολο έργο και η φωτογράφιση του είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όμως ίσως αυτό είναι και το ωραίο της όλης διαδικασίας.

Πολλοί φωτογράφοι στην προσπάθεια τους να αποθανατίσουν τον στόχο τους λειτουργούν απερίσκεπτα, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Χρήση ήχων του είδους μέσω ειδικών ηχητικών εργαλείων ή Η/Υ, προσφορά τροφής, προσέγγιση φωλιών με αυγά ή νεογέννητα, είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και οι οποίες είναι απαράδεκτες. Ο λόγος είναι ότι αποσπούν τα άγρια ζώα ή τους αλλάζουν τον τρόπο ζωής με κίνδυνο να τα οδηγήσουν στον θάνατο.

Για παράδειγμα ταΐζοντας ένα άγριο ζώο με σκοπό να το φωτογραφίσουμε το οδηγούμε να χάσει την επιφυλακτικότητα του απέναντι στους ανθρώπους με κίνδυνο να προσεγγίσει κατοικημένες περιοχές όπου κινδυνεύει από αυτοκίνητα ή τους κάτοικους οι οποίοι δεν είναι σίγουρο πως θα αντιδράσουν στην παρουσία του.
Θυμηθείτε το ελάφι που αναγκάστηκαν να σκοτώσουν οι φύλακες στο Εθνικό Πάρκο Great Smoky Mountains λόγω του ότι είχε σταματήσει να φοβάται τους ανθρώπους, αφού αρκετοί επισκέπτες το τάιζαν.

Ένα άλλο παράδειγμα η προσέγγιση μία φωλιάς όπου υπάρχουν αυγά ή νεογνά, προσέγγιση η οποία δυνητικά μπορεί να φοβίσει τους γονείς, με αποτέλεσμα να φύγουν μακριά και να αφήσουν τα μικρά στην τύχη τους.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα άγρια ζώα είναι απρόβλεπτα και μπορούν εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα ή ακόμα και την ζωή μας. Πολλά τα παραδείγματα φωτογράφων που τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους (δείτε εδώ και εδώ).

Επομένως όταν είστε εκεί έξω με σκοπό να φωτογραφίσετε άγρια ζώα, σκεφτείτε πριν κάνετε κάτι τις συνέπειες της πράξης σας για εσάς και το άγριο ζώο και αποφύγετε καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Wildlife Photography

Πηγή:

torontostreetbeat
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!