Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θέτει σε τροχιά κάμερα 1000 megapixels


Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θέτει σε τροχιά κάμερα 1000 megapixels

H Gaia είναι το νέο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που βρίσκεται ήδη στο διάστημα και έχει σκοπό να καταγράψει τα αστέρια του γαλαξία μας.

Με κάμερα που αποτελείται από 106 αισθητήρες εικόνας CCDs, η Gaia μπορεί να καταγράψει εικόνες 1 δισεκατομμυρίου pixels (1000 megapixels) και με την βοήθεια των τηλεσκοπίων της θα προσπαθήσει να καταγράψει τα αστέρια του γαλαξία μας με απώτερο σκοπό την ακριβή χαρτογράφηση 1 δισεκατομμυρίου αστεριών και των αποστάσεων τους. Οι δυνατότητες της Gaia είναι τόσο υψηλές με αποτέλεσμα να μπορεί να καταγράψει τη διάμετρο μίας ανθρώπινης τρίχας από απόσταση 1000 χιλιομέτρων. Η αποστολή της Gaia θα κρατήσει πέντε χρόνια.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την μεγαλύτερη κάμερα που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα, με συνολικό κόστος κατασκευής τα 400 εκατομμύρια ευρώ και συνολική δαπάνη για το σύνολο της αποστολής στα 740 εκατομμύρια ευρώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Gaia και την αποστολή της μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική σελίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency ή ESA) εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

CNN
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!