F-stops και T-stops, ποια είναι η διαφορά τους;


F-stops και T-stops, ποια είναι η διαφορά τους;

Πολύ απλά η διαφορά είναι ότι το F-stop αναφέρεται στην μέτρηση της ποσότητα του φωτός που πέφτει στην επιφάνεια του μπροστινού κρυστάλλου του φακού ενώ το T (Transmission)-stop αναφέρεται στην ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω στον αισθητήρα, αφού έχει περάσει μέσα από τον φακό.

Η διαφορά είναι αρκετά σημαντική και αυτό γιατί το φως περνώντας μέσα από τον φακό μειώνεται ελάχιστα. Μάλιστα σύμφωνα με τον Matt οι φωτογραφικοί φακοί, ακόμα και οι πολύ ακριβοί, μπορεί να αναφέρονται με μέγιστο διάφραγμα π.χ. F/1.2, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φως που πέφτει πάνω στον αισθητήρα είναι F/1.2. Για παράδειγμα ο φακός της Canon 85mm F/1.2 έχει τιμή T/1.4 (μισό stop λιγότερο). Ο Matt σημειώνει ότι το βάθος πεδίου δεν επηρεάζεται από την ελάχιστη απώλεια του φωτός αλλά εξαρτάται από το άνοιγμα του διαφράγματος του φακού.
Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε τι ένδειξη T-stop έχει ο φακός σας μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα DxO Mark (αναζητήστε το review του φακού που σας ενδιαφέρει).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!