Kosmos 482: Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο έπεσε σε ασφαλές μέρος στη Γη!


Kosmos 482: Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο έπεσε σε ασφαλές μέρος στη Γη!

Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο Kosmos 482 έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό μετά από 53 χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το Σοβιετικό διαστημικό σκάφος είχε σχεδιαστεί για να προσγειωθεί στην Αφροδίτη, αλλά εξαιτίας προβλήματος παρέμεινε παγιδευμένο στην τροχιά της Γης για περισσότερες από 5 δεκαετίες! Το Kosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 από τη Σοβιετική Ένωση με σκοπό την εξερεύνηση της Αφροδίτης, όμως δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά και η αποστολή απέτυχε. Εκτός από 2 τμήματα που έπεσαν στη Γη, η κυρίως κάψουλα 500 κιλών και διαμέτρου 1 μέτρου παρέμενε για 53 χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Μακέτα του σοβιετικού διαστημοπλοίου Venera 7, που ήταν παρόμοιο με το Kosmos 482.

Ο Ολλανδός αστρονόμος και αστροφωτογράφος Ralf Vandebergh τράβηξε στο παρελθόν εικόνες του Kosmos 482 (σε τροχιά γύρω από τη Γη) οι οποίες ίσως έδειχναν ότι το αλεξίπτωτο του σκάφους μπορεί να ήταν ήδη ανεπτυγμένο έξω. Οι εικόνες τραβήχτηκαν με μια δεκαετία διαφορά (2014 και 2024):

Το τμήμα του διαστημικού σκάφους που βρισκόταν σε τροχιά όλο αυτό το διάστημα, έχανε διαρκώς ύψος και τελικά η είσοδός του στην ατμόσφαιρα της Γης έγινε το περασμένο Σάββατο 10 Μάιου. Πιο συγκεκριμένα, συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Τζακάρτας της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Η ομαλή προσγείωση του σκάφους αποτελεί ανακούφιση, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι ήταν σχετικά απίθανο να βλάψει ανθρώπους πέφτοντας σε κάποια πόλη την ώρα που είχε υπολογιστεί ότι η συντριβή θα γινόταν το πιθανότερο σε κάποιο τμήμα του ωκεανού. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία που έπεσε παραμένει ένα μυστήριο μέχρι στιγμής.

Ο αστρονόμος Gianluca Masi του Virtual Telescope Project τράβηξε μια εικόνα του Kosmos 482 κατά τη διάρκεια της εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης καθώς περνούσε πάνω από τη Ρώμη λίγο πριν την ανατολή του ηλίου στις 10 Μαΐου. Στην παρακάτω φωτογραφία, διακρίνεται αμυδρά (αυτή η λεπτή γραμμή) η είσοδος του διαστημικού σκάφους με κατεύθυνση την κάτω δεξιά γωνία.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το Kosmos 482 δεδομένου ότι σχεδιάστηκε για να αντέξει την κάθοδο στην απίστευτα εχθρική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανό να μην καταστράφηκε ολοσχερώς καθώς διέσχισε την ατμόσφαιρα της Γης. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι έπεσε με ταχύτητα περίπου 240 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο για το γεωγραφικό μέρος στο οποίο υπήρχε μια πρώτη εκτίμηση, είναι οπουδήποτε μεταξύ 52 μοιρών στο βόρειο και νότιο γεωγραφικό πλάτος. Όμως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό, έπεσε σε κάποιο σημείο στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Τζακάρτας της Ινδονησίας.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

astronomy space

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.