Στην ηλικία των 84 ετών πέθανε ο σπουδαίος Κινέζος φωτογράφος Fan Ho


Στην ηλικία των 84 ετών πέθανε ο σπουδαίος Κινέζος φωτογράφος Fan Ho

Στις 19 Ιουνίου πέθανε από πνευμονία στη Καλιφόρνια των Η.Π.Α. ο σπουδαίος Κινέζος φωτογράφος και σκηνοθέτης Fan Ho.

O Fan Ho γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1931 και ξεκίνησε την φωτογραφική του πορεία στα 14 του, με μία Rolleiflex που του έδωσε ο πατέρας του. Το 1949 μετακόμισε με την οικογένεια του στο Χονγκ Κονγκ, όπου ξεκίνησε να καταγράφει φωτογραφικά την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Στη φωτογραφική του καριέρα, από το 1956, κέρδισε περίπου 300 βραβεία και ήταν εκλεγμένο μέλος των Fellow of the Photographic Society of America, Fellow of the Royal Photographic Society και Fellow of the Royal Society of Arts της Αγγλίας και τιμώμενο μέλος Φωτογραφικών κοινοτήτων στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Αργεντινή, Σιγκαπούρη κα.

Επιπλέον συνεργαζόταν ως καθηγητής σε 12 Πανεπιστήμια στη Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ, όπου εκτός από φωτογραφία δίδασκε και κινηματογράφιση.

Ο Fan Ho έχει εκδώσει 5 βιβλία. Το ένα από αυτά περιλαμβάνει τις βραβευμένες εικόνες του και βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο. H φωτογραφία του Approaching Shadow 1954, πωλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία του Χονγκ Κονγκ προς 48.000 δολάρια.

Approaching Shadow 1954

Approaching Shadow 1954

Επιπλέον ως σκηνοθέτης ο Fan Ho κέρδισε το “Best Film Award” στο Banbury International Film Festival της Αγγλίας, ενώ τρεις από τις ταινίες του είχαν επιλεχτεί από τα Διεθνές Φεστιβάλ των Κανών, του Βερολίνου και του Σαν Φρανσίσκο. Ακόμα πέντε από τις ταινίες του έχουν μπει στις μόνιμες συλλογές των National Film Archives των Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ, ενώ ήταν και κριτής του Taiwan Golden Horse Film Festival και του Hong Kong Oscar Film Award.

To 2014 σε μία συνέντευξη του δήλωσε ότι: “Η δημιουργία ταινιών είναι το επάγγελμα μου και η φωτογραφία το πάθος μου. Αγαπάω τη φωτογραφία περισσότερα γιατί έχω μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, χωρίς πίεση από το box office”.

Μπορείτε να δείτε το έργο του σπουδαίου φωτογράφου στην ιστοσελίδα του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Fan Ho Great Photographers

Πηγή:

Bokeh
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!