Απαθανατίστηκες για πρώτη φορά κοντινή εικόνα άστρου έξω από το Γαλαξία μας!


Απαθανατίστηκες για πρώτη φορά κοντινή εικόνα άστρου έξω από το Γαλαξία μας!

Οι αστρονόμοι παρουσίασαν για πρώτη φορά μια κοντινή εικόνα ενός άστρου έξω από το Γαλαξία μας με ονομασία WOH G64.

Για πρώτη φορά είδαμε ένα άστρο “από κοντά” το οποίο όμως δεν ανήκει στο Γαλαξία μας! Ονομάζεται WOH G64 και βρίσκεται σε απόσταση 160.000 ετών φωτός από εμάς μέσα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γαλαξία που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δικό μας γαλαξία (Milky-Way). Το άστρο αυτό καταγράφηκε χάρη στα ανεπτυγμένα όργανα απεικόνισης GRAVITY του VLTI (Very Large Telescope Interferometer) από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο στη Χιλή (ESO: European Southern Observatory). Το εντυπωσιακό είναι, ότι το εν λόγω άστρο βρίσκεται στη φάση “θανάτου” του καθότι απαθανατίστηκε να αποβάλει αέριο και σκόνη που σημαίνει ότι είναι στο τελευταίο στάδιο προτού γίνει έκρηξη σουπερνόβα.

Το νέο όργανο δεύτερης γενιάς GRAVITY, συνδυάζει φως από τέσσερα διαφορετικά τηλεσκόπια και μας προσφέρει πανίσχυρα αποτελέσματα παρατήρησης. Η αυξημένη ανάλυση του GRAVITY επέτρεψε τη λήψη του μακρινού “εξωγαλαξιακού” άστρου WOH G64.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ορισμένες πληροφορίες για το άστρο WOH G64 και αναφέρουν ότι είναι ένας ερυθρός γίγαντας καθότι έχει μέγεθος περίπου 2.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας! Στα τελικά στάδια της ζωής τους, κόκκινοι γίγαντες όπως το συγκεκριμένο άστρο, αποβάλλουν τα εξωτερικά στρώματα αερίου και σκόνης σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια ώσπου οδηγεί στην έκρηξη σουπερνόβα. Αυτά τα απορριπτόμενα υλικά μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνα για τη θαμπάδα και για το απροσδόκητο σχήμα που παρατηρήθηκε γύρω από το άστρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ωοειδές σχήμα της δομής αυτής θα μπορούσε να εξηγηθεί είτε από την αποβολή υλικών του άστρου είτε από την επιρροή ενός άγνωστου άστρου στη γύρω περιοχή, αλλά απαιτούνται περισσότερες παρατηρήσεις για αυτό.

Ο καθηγητής αστρονομίας στο Max Planck Institute for Radio Astronomy στη Βόννη της Γερμανίας Gerd Weigelt, εξηγεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μεγάλη αλλαγή τα τελευταία 10 χρόνια στο άστρο WOH G64 καθότι παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στη φωτεινότητά του κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση της ζωής του (πριν γίνει έκρηξη σουπερνόβα). Οι επιστήμονες έχουν μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη ζωή ενός άστρου σε πραγματικό χρόνο στα τελευταία του στάδια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]