Υπάλληλος καθαριότητας σώζει 5000 φωτογραφίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα σκουπίδια


Υπάλληλος καθαριότητας σώζει 5000 φωτογραφίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα σκουπίδια

Ο Smethurst εργαζόταν ως υπάλληλος καθαριότητας για 36 χρόνια και σήμερα έχει στην κατοχή του περίπου 5000 φωτογραφίες, αλλά και γράμματα και μετάλλια στρατιωτών από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν την δεκαετία του ΄70 όταν βρήκε τις πρώτες φωτογραφίες μαζί με γράμματα πεταμένες στα σκουπίδια και από τότε και για περίπου 3 δεκαετίες συνέχιζε να σώζει από την καταστροφή ανάλογο υλικό που έβρισκε στα σκουπίδια.
Όπως ο ίδιος πιστεύει καθώς οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα από τους πιο αιματηρούς πολέμους της ιστορίας της ανθρωπότητας μεγάλωναν και πέθαιναν, τα μοναδικά αυτά κειμήλια από την εποχή που πολεμούσαν στα εδάφη της κεντρικής Ευρώπης κατέληγαν στα σκουπίδια.

“Βρήκα την πλειοψηφία των φωτογραφιών στις χωματερές στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, όταν όσοι πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να φεύγουν από την ζωή. Πιθανόν όσοι εργάζονται σήμερα θα βρουν φωτογραφίες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές μεταφέραμε τους κάδους με στους ώμους μας. Έτσι όταν τους αδειάζαμε μπορούσες να δεις τα χαρτιά και τις φωτογραφίες να πέφτουν. Δεν τις βρίσκαμε όλη την ώρα, γιατί τις καταλάβαινες μόνο όταν βρισκόταν όλες μαζί. Είχαμε συγγενείς που πέθαναν και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και σήμαινε κάτι να διατηρήσουμε αυτές τις αναμνήσεις ζωντανές”.

Ο Smethurst δεν έχει ακόμα σκεφτεί τι θα κάνει με την συλλογή του, αλλά το πιο πιθανό είναι να την αφήσει στα παιδιά του, αφού πιστεύει ότι αν την δωρίσει σε κάποιο μουσείο απλά θα χαθεί στις αποθήκες του μέσα σε μία κούτα.

Bob Smethurst-1

Bob Smethurst-2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DailyMail
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!