Φωτογραφικοί όροι που πρέπει να μάθεις πριν πάρεις την πρώτη σου φωτογραφική μηχανή / κάμερα
Το ξεκίνημα σε οποιοδήποτε χώρο είναι αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον όταν είσαι στη φωτογραφία που έχει πολλούς όρους.
Πριν λοιπόν πάρεις την πρώτη σου φωτογραφική μηχανή, DSLR, mirrorless ή compact θα πρέπει να έχεις υπόψη σου κάποιους όρους, που εξαρχής θα πρέπει να κατανοείς και χωρίς να χρειαστεί να εμβαθύνεις περισσότερο στη φωτογραφική τέχνη.
Μαζί έχουμε προσθέσει και μερικούς όρους που θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα.
Φωτογραφικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεις
Compact μηχανή: Μηχανές που δεν αλλάζουν φακό.
DSLR (Digital Single Lens Reflex): Είδος φωτογραφική μηχανής που αλλάζει φακό. Διαθέτει οπτικό σκόπευτρο, χάρη στον καθρέπτη εσωτερικά και είναι εξέλιξη της SLR, η οποία λειτουργούσε με φιλμ, με την DSLR να έχει αισθητήρα εικόνας.
Mirrorless: Είδος μηχανής που θεωρείται η εξέλιξη της DSLR. Ο καθρέπτης που υπήρχε για το οπτικό σκόπευτρο έχει φύγει και το οπτικό σκόπευτρο έχει μετατραπεί σε ηλεκτρονικό (EVF). Ο λόγος απώλειας του καθρέπτη είναι μικρότερο βάρος και όγκος καθώς και εξέλιξη της τεχνολογίας εστίασης.
Full Frame αισθητήρας: Ο αισθητήρας που έχει μέγεθος όσο το καρέ του φωτογραφικού φιλμ, δηλαδή 36 × 24 χιλιοστά.
Crop Factor: H αναλογία του αισθητήρα σε σχέση με τη διάσταση του Full Frame αισθητήρα. Η ύπαρξη του στοχεύει στο να μιλάμε συγκριτικά για όλες τις μηχανές και φακούς με βάση το σύστημα Full Frame.
Για αυτό το λόγο για όποια μηχανή δεν έχει Full Frame αισθητήρα, πολλαπλασιάζουμε το εστιακό μήκος του φακού με τον crop factor.
Συγκρεκριμένα:
4/3″ / Four Thirds (Olympus, Panasonic) | 2.0 |
Canon APS-C αισθητήρας | 1.6 |
---|---|
APS-C (Fujifilm X-mount, Nikon DX, Pentax K, Sony E-Mount) | 1.5 |
Medium format (Hasselblad, Phase One, Pentax, Fujifilm GFX) | 0.79 |
Παράδειγμα: Ένας φακός της Olympus στα 14-42mm είναι στην ουσία ένας φακός 28-84mm.
Σκόπευτρο/οφθαλμοσκόπιο μηχανής (Viewfinder): Το σημείο μέσα από το οποίο βλέπουμε το κάδρο της φωτογραφίας που θα βγάλουμε. Οι DSLR έχουν οπτικό, που σημαίνει ότι βλέπουμε φυσική εικόνα σαν να βλέπουμε με τα μάτια μας, ενώ οι mirrorless έχουν ηλεκτρονικό (μία μικρή οθόνη).
Κλείστρο ή Φωτοφράκτης μηχανής (Shutter): Βρίσκεται μέσα στη μηχανή και μπροστά από τον αισθητήρα εικόνας, μόλις πατηθεί το κουμπί λήψης, ανοίγει για να περάσει το φως στον αισθητήρα και να καταγραφεί η φωτογραφία.
Ταχύτητα κλείστρου μηχανής (Shutter Speed): Ρυθμίζεται από τον φωτογράφο και καθορίζει πόση ώρα θα μείνει ανοιχτό το κλείστρο για να περάσει το φως στον αισθητήρα. Μετριέται σε δευτερόλεπτα π.χ. 1 δευτερόλεπτο, 1/125 του δευτερ., 1/1000 του δευτερ. κτλ. Όσο πιο μεγάλος είναι ο παρανομαστής στο κλάσμα, τόσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα που θα ανοιγοκλείσει το κλείστρο.
Εστιακό μήκος φακού (Focal Length): Η απόσταση από το κέντρο του φακού ως τον αισθητήρα. Είναι αυτό που αναφέρεται σε ένα φακό ως mm (χιλιοστά), για παράδειγμα Nikkor 50mm, Olympus 14-42mm. Βάση του εστιακού μήκους αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες του φακού, όσο αφορά το πόσο κοντά μπορεί να μας φέρει το θέμα και ποια γωνία κάδρου καλύπτει.
Ένας φακός στα 50mm θεωρείται νορμάλ, ένας φακός με μικρό εστιακό μήκος, 28mm, 24mm, 14mm είναι ευρυγώνιος, ένας φακός με μεγάλο εστιακό μήκος, 120mm, 200mm, 300mm είναι τηλεφακός.
Διάφραγμα φακού (Aperture): είναι το άνοιγμα του φακού το οποίο ρυθμίζεται από τον φωτογράφο και αυξομειώνει την ποσότητα του φωτός που φτάνει στον αισθητήρα. Οι φακοί αναγνωρίζονται με βάση το μέγιστο διάφραγμά τους το οποίο είναι το μέγιστο άνοιγμά τους. Το μέγιστο διάφραγμα είναι χαραγμένο στο σώμα των φακών σε αριθμούς που αποκαλούνται f/stop, π.χ. Nikon AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED. Στην περίπτωση των ζουμ φακών, αναφέρεται το μέγιστο διάφραγμα για κάθε άκρο του εστιακού εύρους, π.χ. Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6 G VR (στα 10mm το μέγιστο διάφραγμα είναι f/4.5 και στα 20mm το μέγιστο διάφραγμα είναι f/5.6). Υπάρχουν βέβαια και φακοί με το ίδιο μέγιστο διάφραγμα σε όλο το εύρος του εστιακού μήκους (πιο ακριβοί φακοί, επαγγελματικού επιπέδου), όπως π.χ. Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR.
Όσο μεγαλύτερο νούμερο F ρυθμίζουμε στον φακό, τόσο το διάφραγμα μικραίνει, άρα περνάει λιγότερο φως. Όσο μικρότερο είναι το F τόσο μεγαλύτερο άνοιγμα έχουμε και άρα περισσότερο φως πέφτει πάνω στον αισθητήρα.
Φακός Prime: Φακός με σταθερή εστιακή απόσταση, πχ Fujifilm XF 14mm F2.8 R, Canon EF 200mm f/2L IS USM
Φακός Zoom: Ένας φακός που καλύπτει ένα εύρος εστιακού μήκους, πχ. 24-70mm ή 18-55 mm. Στην περίπτωση των φακών ζουμ, δηλώνεται το ελάχιστο και το μέγιστο εστιακό μήκος.
Μετακινώντας το δαχτυλίδι του ζουμ, το εστιακό μήκος μεταβάλλεται από το ένα άκρο στο άλλο, στην ουσία ζουμάροντας την εικόνα που βλέπουμε στο σκόπευτρο ή την οθόνη.
Μοντούρα (Lens Mount): Το σημείο πάνω στο σώμα της μηχανής που κουμπώνει ο φακός
Ευαισθησία αισθητήρα (ISO): Το ISO (International Standards Organization) μαζί με το διάφραγμα του φακού και την ταχύτητα του κλείστρου είναι τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την έκθεση της φωτογραφίας που θα βγάλουμε, δηλαδή με άλλα λόγια την φωτεινότητα της. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο του ISO, π.χ. 6.400, 12.800 κτλ τόσο μεγαλύτερη είναι η συλλογή του φωτός από τον αισθητήρα (αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ψηφιακό θόρυβο). Σε καλές φωτιστικές συνθήκες το ISO πρέπει να μένει σε μικρά νούμερα π.χ. 100, 200.
Βάθος πεδίου (Depth of Field, DOF): Το τμήμα μιας φωτογραφίας που είναι εντός εστίασης, μπροστά και πίσω από το σημείο που εστίασε ο φωτογράφος.
Καθορίζεται από την επιλογή του διαφράγματος του φακού. Για μικρά ανοίγματα του φακού, π.χ. f22, το βάθος πεδίου είναι μεγάλο (φωτογραφίες τοπίου όπου το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας είναι εντός εστίασης), ενώ για μεγάλα ανοίγματα του φακού, π.χ. f/2.8 το βάθος πεδίου είναι πολύ “ρηχό” (φωτογραφίες πορτραίτου με θολό φόντο).
Το βάθος πεδίου επηρεάζεται και από το εστιακό μήκος του φακού: Μεγαλύτερα εστιακά μήκη π.χ. 200mm μειώνουν το βάθος του πεδίου, μικρότερα εστιακά μήκη αυξάνουν το βάθος πεδίου.
Τέλος το βάθος πεδίου επηρεάζεται και από την απόσταση από το σημείο εστίασης: Οι μικρότερες αποστάσεις μειώνουν το βάθος του πεδίου, οι μεγαλύτερες αποστάσεις αυξάνουν το βάθος πεδίου.
Bokeh: To μέρος της φωτογραφίας που είναι εκτός εστίασης και είναι θολό. Η ποιότητα του bokeh καθορίζεται από την οπτική ποιότητα του φακού και το διάφραγμα του.
Megapixels: Είναι η ανάλυση του αισθητήρα εικόνας και καθορίζει την ανάλυση φωτογραφιών που βγάζουμε, π.χ. 36 megapixels.
Η ανάλυση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα pixels των δύο πλευρών του αισθητήρα, άρα ένας αισθητήρας που έχει 6.000×4.000 pixels έχει ανάλυση 24 megapixels.
Η ανάλυση του αισθητήρα εικόνας είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος του, δηλαδή μπορούμε να έχουμε ένα αισθητήρα Full Frame ή Four Thirds στα 24 megapixels (αυτό που αλλάζει είναι το μέγεθος των pixels το οποίο επηρεάζει την απόδοση σε χαμηλό φωτισμό).
JPEG (Joint Photographic Expert Group): Τύπος αρχείου εικόνας που έχει συμπιέσει την πληροφορία που έχει καταγράψει ο αισθητήρας ώστε να μην έχει μεγάλο μέγεθος αρχείου. H απώλεια των πληροφοριών της εικόνας από τη συμπίεση του αρχείου είναι μεγάλη και συνήθως είναι ένα αρχείο πιο δύσκολο στην επεξεργασία στον Η/Υ. Από την άλλη είναι η μορφή αρχείου που επιτρέπει την κοινοποίηση της φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα ή την εκτύπωση της.
RAW: Τύπος αρχείου εικόνας, το αντίστοιχο του αρνητικού στη λήψη φιλμ. Ενσωματώνει όλη την πληροφορία που έχει καταγράψει ο αισθητήρας εικόνας. Αυτό επιτρέπει την πιο εύκολη επεξεργασία της φωτογραφίας καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα δεδομένα. Το μέγεθος του αρχείου είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο JPEG και απαιτεί μεγάλες κάρτες μνήμης. Για την κοινοποίηση της φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα ή την εκτύπωση της θα πρέπει να μετατραπεί σε JPEG. Προτείνεται η επιλογή χρήσης του λόγω της ποιότητας που προσφέρει.
2 σχόλια
Πολύ κατατοπιστικό κείμενο.
…πάντα απαραίτητες και πάντα αναγκαίες!!!!!