Φωτογράφος ανέκτησε την κάμερα του από το βυθό μετά ένα χρόνο. Την είχε πετάξει εκεί μία πολική αρκούδα!


Φωτογράφος ανέκτησε την κάμερα του από το βυθό μετά ένα χρόνο. Την είχε πετάξει εκεί μία πολική αρκούδα!

Έχουμε πει ότι οι φωτογράφοι άγριας ζωής αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες στην δημιουργία των εικόνων τους.

Ο φωτογράφος Audun Rikardsen ήταν ο οδηγός ενός φωτογραφικού ταξιδιού στο νησί Spitsbergen και το φιόρδ Hornsund, ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο.

Η περιοχή έχει αρκετή άγρια ζωή, όπως φώκιες και πολικές αρκούδες και ο Rikardsen θέλησε να κάνει μερικές πολύ ιδιαίτερες εικόνες.

Η ομάδα του είχε εντοπίσει κάποιες φώκιες στην περιοχή και ο φωτογράφος αποφάσισε να τοποθετήσει την κάμερα του, σε ένα τριπόδι, δίπλα σε μία τρύπα στον πάγο. Η κάμερα ήταν συνδεδεμένη με αισθητήρα κίνησης, ο οποίος θα ενεργοποιούσε το κλείστρο μόλις κάποιο άγριο ζώο πλησίαζε κοντά της. Σκοπός του φωτογράφου ήταν να πιάσει ευρυγώνιες λήψεις κάποιας φώκιας και στο φόντο το κρύο αφιλόξενο περιβάλλον.

Δυστυχώς ο Rikardsen δεν ασφάλισε με κάποιο τρόπο την μηχανή ώστε να μην πέσει στο νερό και όταν το σκέφτηκε ήταν πολύ αργά για να το επιχειρήσει, φοβούμενος ότι μία δεύτερη επίσκεψη του κοντά στη συγκεκριμένη τρύπα θα απέτρεπε τις φώκιες από το να την πλησιάσουν.

Έτσι άφησε την μηχανή εκεί και επέστρεψε στο σκάφος, θεωρώντας ότι θα είναι τυχερός και αν κάποια φώκια πλησίαζε στην τρύπα ή έβγαινε από αυτή δεν θα την πείραζε.

Κατά τις δύο το πρωί ένα μέλος του σκάφους τον ξύπνησε, αναφέροντας του ότι είχε εντοπίσει μία πολική αρκούδα να κινείται στην περιοχή.

Η πολική αρκούδα κινήθηκε προς το σκάφος, πριν αποφασίσει να περιεργαστεί την μηχανή.

Δείτε περισσότερες εικόνες των παιχνιδιών της πολικής αρκούδας με την κάμερα εδώ.

Την μύρισε και στη συνέχεια της έδωσε ένα χτύπημα με την πατούσα της, στέλνοντας την μέσα στο νερό.

Για καλή τύχη του φωτογράφου η κάμερα πιάστηκε από το καλώδιο του αισθητήρα, ο οποίος την κράτησε στην επιφάνεια του νερού.

Για κακή του τύχη η πολική αρκούδα δεν είχε τελειώσει τα παιχνίδια της.

Έπιασε τον αισθητήρα και άρχισε να τον τραβάει προς το μέρος της. Το καλώδιο κόπηκε και η κάμερα, μαζί με τις λήψεις της πολικής αρκούδας από κοντά, έπεσε σιγά σιγά στο βυθό, σε βάθος περίπου 140 μέτρων.

Ο Rikardsen έμεινε στήλη άλατος. Ήταν όπως γράφει η χειρότερη στιγμή της φωτογραφικής του καριέρας. Γύρισε στη βάση του σκεπτόμενος τι ανόητα είχε φερθεί και δεν είχε ασφαλίσει με κάποιο τρόπο την κάμερα.

Περίπου ένα χρόνο μετά ο φωτογράφος χειάστηκε να επιστρέψει στην ίδια περιοχή για μία νέα αποστολή.

Αυτή τη φορά πήρε μαζί του ένα συνάδελφο, χειριστή ενός υποβρυχίου “ROV” (remotely operated vehicle).

Μαζί θα προσπαθούσαν να ανακτήσουν την μηχανή από τον βυθό της θάλασσας, μία αποστολή σχεδόν ακατόρθωτη, καθώς η μηχανή θα βρισκόταν δύσκολα, λόγω του ότι ο βυθός σε εκείνο το σημείο είχε λάσπη.

Παρόλα αυτά η ομάδα ήταν αποφασισμένη να κάνει την προσπάθεια της. Αφού περπάτησαν στον λεπτό πάγο, τόσο λεπτό που λύγιζε στο βάρος τους και τους ανάγκασε να σκεφτούν αρκετές φορές να εγκαταλείψουν την αποστολή, τελικά κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που είχε χαθεί η κάμερα.

Εκεί ανάπτυξαν το ROV και ξεκίνησαν το ψάξιμο, έστω και αν υπήρχε πολύ χαμηλή ορατότητα στο βυθο αλλά και δυνατά ρεύματα. Το ROV θα έπρεπε να φτάσει ακριβώς πάνω από την κάμερα, κάτι πολύ απίθανο.

Το θαύμα όμως έγινε μόλις στην τρίτη προσπάθεια. Η ομάδα βρήκε την βυθισμένη κάμερα και προσπάθησε να την ανασύρει.

Εκείνη την στιγμή και πριν προλάβουν να πιάσουν στις δαγκάνες του ROV την κάμερα, το ROV χάθηκε από το σημείο.

Ευτυχώς η ομάδα κατάφερε να ανασύρει το ROV και να επιχειρήσει ακόμα μία φορά τον εντοπισμό της κάμερας.

Μετά από λίγο οι κόποι τους ανταμείφθηκαν!

Όχι μόνο βρήκαν ξανά την κάμερα αλλά την έπιασαν και κατάφεραν να την ανασύρουν στην επιφάνεια.

Μαζί της η κάρτα μνήμης με τις πολύτιμες κοντινές λήψεις της πολικής αρκούδας.

Η φοβερή ιστορία του Audun Rikardsen δημοσιεύτηκε στο National Geographic του Φεβρουαρίου 2019.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες της πολικής αρκούδας αλλά και της επιχείρησης ανάκτησης της εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Επιμονή… ένα χάρισμα για έναν φωτογράφο.
    Την καημένη την 6D τι τράβηξε!! ( ή μήπως 5D;)

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!