Fujifilm X-E2, η mirrorless δύναμη στα χέρια μας (Review)


Fujifilm X-E2, η mirrorless δύναμη στα χέρια μας (Review)

Είχαμε δει μαζί, όπως κάνουμε πάντα στο pttl.gr, τις Hands On φωτογραφίες και τη Hands On video παρουσίαση και έχοντας την μηχανή στα χέρια μας ετοιμάσαμε για εσάς ένα αναλυτικό review με τις εμπειρίες που είχαμε από την χρήση της.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει βάλει στόχο να είναι στην κορυφή της κατηγορίας των mirrorless μηχανών και κρίνοντας από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα δεν δυσκολεύεται να είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό σε πολλά σημεία.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι δεν φοβάται να θέσει τις μηχανές της σε αξιολόγηση και δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στην χώρα μας που μας παρέχει απεριόριστη πρόσβαση στις μηχανές της. Είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουν όλες οι φωτογραφικές εταιρείες που αντιπροσωπεύονται στην χώρα μας, αλλά που δυστυχώς δεν γίνεται για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Fujifilm X-E2 ανήκει στο mirrorless σύστημα X της Fujifilm, το οποίο κατά την γνώμη μας είναι αυτή τη στιγμή το πιο πλήρες σύστημα από πλευράς επιλογών σε μηχανές και φακούς.
H Fujifilm X-E2 έχει τον νέο αισθητήρα APS-C X-Trans, CMOS II, των 16.3 megapixels, χωρίς AA (Optical Low Pass – OLPF) φίλτρο. Επεξεργαστής είναι ο EXR Processor II, το ISO ρυθμίζεται από 100 μέχρι 25600 και η ταχύτητα λήψης φτάνει τα 7 καρέ το δευτερόλεπτο. Η Fujifilm X-E2 καταγράφει video Full HD 1920×1080 στα 60 fps και το νέο σύστημα αυτόματης εστίασης κινείται γρήγορα και με ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα η manual εστίαση γίνεται εύκολη υπόθεση με τις λειτουργίες Digital Split Image και Focus Peak Highlight.
Το οφθαλμοσκόπιο παραμένει ηλεκτρονικό OLED με ανάλυση 2.36 εκατομμύρια dots, αλλά η οθόνη αναβαθμίζεται σε σχέση με την Fujifilm X-E1 (2,8″/460.000 dots), στις 3″ με ανάλυση 1.040.000 dots.
Τέλος η Fujifilm X-E2 αποκτάει WiFi για εύκολη μεταφορά εικόνων και video σε smartphones και tablets μέσω της εφαρμογής “FUJIFILM Camera Application” (Android και iOS).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Fujifilm X-E2 είναι:

– αισθητήρας CMOS, X-Trans, μεγέθους APS-C και ανάλυσης 16.3 megapixels

– επεξεργαστής εικόνας EXR Processor II

– ISO 100-25600

– ταχύτητα συνεχούς λήψης 7 καρέ το δευτερόλεπτο

– ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο EVF, ανάλυσης 2.360.000 dots και κάλυψης κάδρου 100%

– Ενσωματωμένο Flash

– video Full HD video 1920×1080 60p

– οθόνη 3″, ανάλυσης 1.040.000 dots

– μπαταρία λιθίου NP-W126

– ενσωματωμένο WiFi

– βάρος 350 γραμμάρια

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Βλέποντας την Fujifilm X-E2 με μια πρώτη ματιά φαίνεται ίδια με την Fujifilm X-E1 και αυτό γιατί είναι μόλις ένα χιλιοστό πιο μικρή στο ύψος. Η ρετρό σχεδίαση παραμένει ακριβώς η ίδια, με την κατασκευή να είναι στιβαρή και ικανοποιητική για την κατηγορία της.

Η λαβή της Fujifilm X-E2 είναι στην φιλοσοφία των mirrorless χωρίς να προβληματίζει στο πιάσιμο, με το διάφραγμα όπως και στην προκάτοχο της να αλλάζει από το δαχτυλίδι διαφραγμάτων του φακού και την ταχύτητα του κλείστρου από τον ειδικό επιλογέα στο πάνω μέρος.

Η οθόνη της Fujifilm X-E2 είναι ικανοποιητική, δείχνοντας το 100% του κάδρου μας και σε πολύ φως δεν χάνεται. Αν θα θέλαμε κάτι παραπάνω θα ήταν η δυνατότητα να αλλάζει γωνία και γιατί όχι λειτουργία αφής.
Φυσικά πιο σημαντικό είναι το ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο το οποίο δεν άλλαξε διατηρώντας την υψηλή του ανάλυση ενώ για ευκολία του χρήστη είναι εξοπλισμένο και με τον ειδικό αισθητήρα για άμεση αλλαγή από την οθόνη μόλις πλησιάσουμε το μάτι μας κοντά σε αυτό.

Στο πίσω μέρος τα κουμπιά είναι στα ίδια σημεία με μερικές όμως αλλαγές. Η Fujifilm X-E2 έχει δύο διαφορετικά κουμπιά για το κλείδωμα της έκθεσης (AE) και της εστίασης (AF) και όχι ένα όπως έχει η Fujifilm X-E1.
Επιπλέον η Fujifilm X-E2 πλην των παραμετροποιήσιμων κουμπιών Fn και Fn2 (έχει αντικαταστήσει το κουμπί AF της Fujifilm X-E1) δίνει την δυνατότητα στον χρήστη της να επιλέξει και την λειτουργία των δύο κουμπιών κλειδώματος έκθεσης και εστίασης, AE και AF, γεγονός πολύ πρακτικό.
Τέλος το κουμπί View Mode έχει αφήσει την θέση του στο γνωστό μας κουμπί Q, μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν οι ρυθμίσεις της μηχανής.

Αυτό που ίσως φανεί πολύ χρήσιμο σε πολλούς είναι η λειτουργία Silent Mode, κατά την οποία απενεργοποιείται το flash, ο τεχνητός ήχος του κλείστρου, το ηχείο και το λαμπάκι υποβοήθησης της εστίασης, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον χρήστη της να είναι ουσιαστικά αόρατος.
Από την άλλη παρατηρήσαμε ότι η μηχανή αργεί ελάχιστα να ξεκινήσει όταν βρίσκεται σε αναμονή κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί με ένα Firmware update.

Όσο αφορά το ενσωματωμένο WiFi, είναι φυσικά καλοδεχούμενο, αλλά το γεγονός ότι περιορίζεται μόνο στην μεταφορά εικόνων και όχι στον απομακρυσμένο έλεγχο της μηχανής είναι ένα μείον.

Σημαντικό είναι ότι η Fujifilm X-E2 έχει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο, το οποίο είναι απαραίτητο για λήψη video για επαγγελματικούς σκοπούς.

Κλείνοντας για την εργονομία της μηχανής να αναφέρουμε ότι η υποδοχή του τριποδιού βρίσκεται δίπλα στο καπάκι της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης, γεγονός που δυσκολεύει τον χρήστη, ο οποίος για να κάνει κάποια αλλαγή θα πρέπει να αφαιρέσει την μηχανή από το τριπόδι.

Fujinon 18-55mm f/2.8-4 OIS

Ο φακός του κιτ, Fujinon 18-55mm f/2.8-4 OIS είναι χωρίς αμφιβολία από τους καλύτερους φακούς κιτ που έχουμε πιάσει στα χέρια μας, συνυπολογίζοντας και την κατηγορία των DSLR. Μικρός και ελαφρύς, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά φωτεινός και με σταθεροποιητή, ο οποίος βοηθάει να μην έχουμε κουνημένες εικόνες. Η αίσθηση των δαχτυλιδιών του είναι εξαιρετική και η ταχύτητα εστίασης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Fujinon XF60mmF2.4 R Macro

Ο φακός Fujinon XF60mm F2.4 R Macro είναι εξαιρετικός τόσο για μακροφωτογραφίσεις όσο και για πορτρέτα με πολύ ωραίο bokeh. Είναι αρκετά οξύς και με την αναβάθμιση του Firmware του έχει πλέον εξαιρετική απόδοση και στην ταχύτητα εστίασης.

Εστίαση

Αυτό που έχει βελτιωθεί αρκετά στην νέα Fujifilm X-E2 είναι η αυτόματη εστίαση, η οποία είναι σαφέστατα πιο γρήγορη από το προηγούμενο μοντέλο.

Το υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης κάνει πολύ καλή δουλειά προσφέροντας εστίαση φάσης και αντίθεσης σε 49 σημεία. Σημαντικό ότι εκτός από την δυνατότητα επιλογής του σημείου που θέλουμε να εστιάσει η μηχανή μπορούμε να επιλέξουμε και το μέγεθος του σημείου εστίασης.

Στην manual εστίαση η μηχανή, ακολουθώντας τις εξελιγμένες μηχανές του συστήματος X, προσφέρει τρεις τρόπους για σίγουρα αποτελέσματα: standard, Digital Split Image και Focus Peak Highlight. Και οι τρεις λειτουργίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες και εξαρτάται από τον χρήστη ποια τον βολεύει να χρησιμοποιήσει.

Ταχύτητα λήψης

Η ταχύτητα λήψης της Fujifilm X-E2 βελτιώθηκε κατά ένα καρέ σε σχέση με την Fujifilm X-E1 και “πιάνει” τα 7 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ υπάρχει και η επιλογή της ταχύτητας των 3 καρέ το δευτερόλεπτο με δυνατότητα χρήσης της συνεχούς εστίασης. Να σημειωθεί ότι η μηχανή φωτομετρεί και εστιάζει στο πρώτο καρέ, οπότε δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση θεμάτων που κινούνται ακανόνιστα και σε διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Οι εικόνες που δημιουργήσαμε με την Fujifilm X-E2 και τους φακους Fujinon 18-55mm f/2.8-4 OIS και Fujinon XF60mmF2.4 R Macro, έγιναν σε Raw αρχεία (.RAF), με μέσο όρο ανά εικόνα 31 MB και JPEG αρχεία με μέσο όρο 5 MB ανά εικόνα, και διαστάσεις 4896 x 3264 pixels . Η απόδοση της μηχανής κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μας άφησε ικανοποιημένους.
Όσο αφορά τον ψηφιακό θόρυβο η Fujifilm X-E2 απέδωσε άψογα μέχρι 6400, με τον ψηφιακό θόρυβο να εμφανίζεται σε ISO 12800 με απώλειες στις λεπτομέρειες και στα 25600 με τις εικόνες να υποφέρουν και από χρωματικές εκτροπές. Παρόλα αυτά ακόμα και οι εικόνες στα υψηλά ISO μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Χρησιμοποιήσαμε τα προγράμματα διπλοέκθεσης, HDR, πανοράματος και μερικά από τα υπάρχοντα φίλτρα (toy camera, miniature, pop color), τα οποία μας άφησαν εν γένει ευχαριστημένους από το τελικό αποτέλεσμα.

Όλες τις εικόνες που δημιουργήσαμε μπορείτε να τις δείτε, με τα EXIF στοιχεία τους, στο αντίστοιχο album που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ. Όλες οι εικόνες μετατράπηκαν σε JPEG από RAW με το Adobe Lightroom και χωρίς αλλαγές (αφαίρεση θορύβου, αύξηση οξύτητας, διόρθωση ισορροπίας λευκού), ώστε να μπορείτε να δείτε από μόνοι σας την πραγματική απόδοση της μηχανής.

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

Συμπεράσματα

Η Fujifilm X-E2 είναι η μία άριστη επιλογή για όποιον επιθυμεί μία mirrorless που αποδίδει εικόνες υψηλής ποιότητας.

Μας άρεσε

– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– οι δυνατότητες στην manual εστίαση
– το ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο
– τα 4 παραμετροποιήσιμα κουμπιά
– η υποδοχή εξωτερικού μικροφώνου
– ο φακός του κιτ

Θα θέλαμε

– οθόνη μεταβλητής γωνίας
– δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω WiFi
– την υποδοχή του τριποδιού μακριά από την υποδοχή των μπαταρίας/κάρτας μνήμης

Είναι μία μηχανή που εκτός της κομψής και στιβαρής κατασκευής της έχει πολύ εξελιγμένες λειτουργίες χωρίς να έχει να ζηλέψει κάτι από τον κόσμο των DSLR μηχανών.
Το βασικό είναι ότι σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα ενσωματώνει όσα θα θέλαμε από μία φωτογραφική μηχανή απαιτήσεων. Μάλιστα η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά να βρούμε κάποια ψεγάδια που πάντα υπάρχουν σε μία φωτογραφική μηχανή.

H Fujifilm X-E2 είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά σε κιτ με τον φακό Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4 LM, στην τιμή των 1399 ευρώ, σε μαύρο και ασημί χρώμα.

Σημαντική σημείωση: H μηχανή που δοκιμάσαμε δεν είχε το νέο Firmware 2.00 που ανακοινώθηκε προ ημερών και το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές που την κάνουν ακόμα καλύτερη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αχιλλέας Πετρίδης | 4 Μαΐου 2014 στις 12:52

    Θα ήθελα μιά σύγκριση μεταξύ της και της Olympus EP-5, ή OMD, όποτε σας είναι εύκολο και ευχαριστώ.

  • #
    1

    Εξαιρετική κάμερα! Ψάχνω εδώ και μέρες που μπορώ να την βρω και να την αγοράσω. Μήπως γνωρίζετε;

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!