Το μέλλον της οπτικής τεχνολογίας θα φέρει μικροσκοπικούς υπερ-φακούς


Το μέλλον της οπτικής τεχνολογίας θα φέρει μικροσκοπικούς υπερ-φακούς

Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη των φωτογραφικών φακών είναι πολύ αργή και εστιάζει κυρίως στην εξέλιξη των οπτικών στοιχείων και όχι σε νέα αρχιτεκτονική.

Για αυτό το λόγο, αν και οι μηχανές έχουν καταφέρει να είναι πιο μικρές και με μικρότερο βάρος, οι φακοί παραμένουν σχετικά μεγάλοι σε μέγεθος και με αρκετό βάρος.
Ακόμα και στο χώρο των mirrorless μηχανών οι ποιοτικοί φακοί επαγγελματικών προδιαγραφών είναι σχετικά μεγάλοι σε μέγεθος και με αρκετό βάρος.

Σε ένα μικρό video το Science Magazine (διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο εδώ) αναλύει το πως θα φτάσουμε στο μέλλον να έχουμε μικρότερους φακούς.

Αυτοί οι νέοι φακοί δεν θα χρησιμοποιούν τα κρύσταλλα που έχουμε σήμερα, αλλά θα αποτελούνται από μικροσκοπικούς πυλώνες από διοξείδιο τιτανίου, οι οποίοι θα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν το φως σε ένα σημείο, όπως κάνουν τα κρύσταλλα ενός φακού σήμερα. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι Meta-Lens φακοί θα έχουν ακόμα μικρότερο μέγεθος από τους φακούς που έχουν τα smartphone μας σήμερα, ενώ η ποιότητα εικόνας που θα δίνουν θα είναι ακόμα καλύτερη από τους καλύτερους φωτογραφικούς φακούς για DSLR μηχανές που υπάρχουν διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή.

_89869332_116633

Η νέα τεχνολογία οπτικών θα επιτρέπει τη δημιουργία φακών με πάχος 2 χιλιοστά, μικρότερους από μία ανθρώπινη τρίχα, οι οποίοι δεν θα έχουν τις διάφορες εκτροπές που παρουσιάζουν οι σημερινοί φακοί, παρουσιάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάλιστα ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι εν λόγω φακοί θα μπορούν να κατασκευαστούν σε εργοστάσια που αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν ημιαγωγούς και chip για Η/Υ, επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή τους και το χαμηλό κόστος τους.

Ελπίζουμε οι εξελίξεις στη τεχνολογία των φωτογραφικών φακών να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να καταφέρουμε να προλάβουμε νέους, μικρότερους σε μέγεθος και πιο ελαφριούς φακούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses Photo Technology

Πηγή:

BBC
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!