Παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι πάνω από τους μισούς φωτορεπόρτερ στήνουν φωτογραφίες

H έρευνα, η οποία αποτελούνταν από 63 ερωτήσεις, πραγματοποιήθηκε από το World Press Photo Foundation και το Reuters Institute for the Study of Journalism του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και σε αυτή συμμετείχαν 1556 φωτογράφοι από πάνω από 100 χώρες.
Το σημαντικό που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι ότι στην ερώτηση στους φωτορεπόρτερ αν έχουν στήσει φωτογραφίες, ζητώντας το θέμα τους να ποζάρει ή να επαναλάβει κάποια κίνηση ή να περιμένει μέχρι ο φωτογράφος να είναι έτοιμος, αν και το 36% δήλωσε ότι δεν το έχει κάνει ποτέ, το 52% είπε ότι το έχει κάνει μερικές φορές. Επιπλέον 12% δήλωσαν ότι το έχουν κάνει περίπου στις μισές από τις φωτογραφίες τους.
Σημαντικό είναι επίσης ότι το 76% των ερωτηθέντων φωτορεπόρτερ θεωρεί το θέμα της παραποίησης φωτογραφιών πολύ σημαντικό, με το 75% αυτών να δηλώνει ότι δεν έχει παραποιήσει ποτέ τις φωτογραφίες του και το 25% να δηλώνει ότι κάποια στιγμή έχει προσθέσει ή αφαιρέσει κάτι από τις εικόνες του.
Ακόμα μόλις το 10% των φωτογράφων δήλωσε ότι δεν έχουν βελτιώσει ποτέ τις φωτογραφίες τους, αλλάζοντας το κοντράστ, την τονικότητα και τον κορεσμό των χρωμάτων, ενώ από την άλλη το 51% είπε ότι είναι κάτι που κάνουν συχνά ή πάντα.
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι το 85% των φωτορεπόρτερ είναι άντρες, ενώ το 62% του συνόλου των φωτογράφων δήλωσε ότι το νο1 κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν είναι το Facebook (αφήνοντας αρκετά πίσω τα Instagram και Twitter).
Όσο αφορά το εισόδημα των φωτορεπόρτερ το 75% δήλωσαν ότι εισπράττουν κάτω από 40.000 δολάρια τον χρόνο, με το ένα τρίτο από αυτούς να δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 δολαρίων ετησίως. Το 60% των φωτορεπόρτερ που απάντησαν στην έρευνα είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το 66% δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους ως φωτορεπόρτερ.
Ενδιαφέρον είναι ότι το 19% των φωτορεπόρτερ φωτογραφίζει κυρίως για τα Μ.Μ.Ε., με το 18% να ακολουθεί φωτογραφίζοντας προσωπικά projects, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι το 92% δήλωσε ότι κάποια στιγμή κινδύνεψε η σωματική του ακεραιότητα.
Στα υπόλοιπα σημεία που ξεχωρίσαμε ως άκρως ενδιαφέροντα είναι ότι το 1/3 των φωτορεπόρτερ τραβάει και video, αν και το 93% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να βγάζει μόνο φωτογραφίες.
Ο Dr Adrian Hadland, διευθυντής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Stirling και υπεύθυνος της έρευνας, δήλωσε: “Ως ερευνητές της δημοσιογραφίας ξέραμε ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα για τους φωτορεπόρτερ, ως αποτέλεσμα της γρήγορης εξέλιξης της τεχνολογίας, της αναδιάρθρωσης του χώρου των ειδήσεων και της εμφάνισης πολιτών δημοσιογράφων με smartphones. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα τρόπο να γνωρίζουμε πως όλα αυτά επηρέαζαν τους ανθρώπους που ζουν από την δημιουργία εικόνων”.
Ο Lars Boering, World Press Photo Foundation managing director, δήλωσε: “Το World Press Photo Foundation στηρίζει τους επαγγελματίες φωτογράφους στο έργο τους. Η συνεργασία μας στις έρευνες για να ενημερωθεί η κοινότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες και είμαστε ικανοποιημένοι να μοιραστούμε και να μάθουμε από τα ευρήματα τους. Αυτή η έρευνα μας δίνει αξιόπιστα δεδομένα για πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα και αυτό θα βοηθήσει όλους μας να αντιμετωπίσουμε αυτές της προκλήσεις”.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο World Press Photo Foundation, όπου θα βρείτε αναλυτική αναφορά της έρευνας.