Ελληνικής καταγωγής κινηματογραφιστής του National Geographic έρχεται αντιμέτωπος με καρχαρία


Ελληνικής καταγωγής κινηματογραφιστής του National Geographic έρχεται αντιμέτωπος με καρχαρία

Ήταν το 1992 όταν ο βιολόγος θαλασσίων ειδών Greg Marshall, συνεργάτης του National Geographic, αποπειράθηκε για πρώτη φορά να τοποθετήσει μία κάμερα στην πλάτη ενός καρχαρία.  Η κάμερα ήταν ένα ειδικό πρωτότυπο, με την ονομασία Crittercam, την οποία είχε εφεύρει ο ίδιος και είχε ήδη τοποθετήσει με επιτυχία το 1987 σε μία θαλάσσια χελώνα.

Το σενάριο της αποστολής ήταν απλό.  Πιάνουμε ένα καρχαρία, τον περιορίζουμε, τοποθετούμε την κάμερα και τον αφήνουμε να φύγει.  Δυστυχώς όμως ο καρχαρίας, όπως φαντάζομαι και κάθε άλλο ζωντανό ον του πλανήτη, δεν είχε την διάθεση να συνεργαστεί και να αποκτήσει μία κάμερα πάνω του που θα τον ακολουθεί σε όλες του τις δραστηριότητες.  Έτσι αντέδρασε και έφυγε μακριά.

Οι βιολόγοι όμως επέμειναν και προσπάθησαν να τον ξαναπιάσουν.  Αυτή την φορά ο καρχαρίας αποφάσισε να δράσει πιο αποφασιστικά και όρμηξε κατά του βιντεολήπτη της ομάδας, Νίκο Καλογιάννη (Nick Caloyianis).  Ο ελληνικής καταγωγής κινηματογραφιστής του National Geographic τραυματίστηκε τελικά στο χέρι και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Μαϊάμι για τις πρώτες βοήθειες.  Ευτυχώς δεν υπέστη κάποια σοβαρή ζημιά και τελικά η ομάδα, που είχε ξαναπιάσει τον καρχαρία στο μεταξύ, τοποθέτησε πάνω του την Crittercam.  Το video του περιστατικού μπορείτε να το δείτε εδώ:

Από τότε περίπου 600 φορές ακόμα το National Geographic κατάφερε να τοποθετήσει κάμερες σε περίπου 50 είδη ζώων από πιγκουίνους μέχρι καφέ αρκούδες, καταφέρνοντας να ανακτήσει το 97% των καμερών πίσω και να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για τις συνήθειες και την ζωή των υπό εξέταση ζώων.  Μάλιστα έχει αφιερώσει ειδική ιστοσελίδα με video που μπορείτε να δείτε εδώ.

πηγή: www.petapixel.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

National Geographic
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!