GUCCI: Δεν χρειάστηκε φωτογράφο για την φωτογράφιση της νέας του καμπάνιας, τις φωτογραφίες έβγαλαν τα μοντέλα!
Έχουμε πει πολλές φορές πως οι φωτογράφοι βρίσκουν όλο και πιο δύσκολα δουλειά, ενώ με την πανδημία είδαμε ότι μεγάλα περιοδικά βάλανε εξώφυλλα από πορτραίτα που έκαναν οι ίδιοι οι φωτογραφιζόμενοι.
Όταν όμως ένας τεράστιος κολοσσός της βιομηχανίας της μόδας αποφασίζει να τρέξει την νέα του καμπάνια με φωτογραφίες που δεν έχει βγάλει φωτογράφος τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν.
Ο οίκος Gucci τρέχει την νέα του καμπάνια με φωτογραφίες που έβγαλαν τα ίδια τα μοντέλα, υπό την καθοδήγηση του art director Christopher Simmonds και του creative director Alessandro Michele.
Ο Gucci αναφέρει σε post του στο Instagram:
Η ιστορία της επίδειξης μόδας «The Ritual» συνεχίζεται, δημιουργώντας μια εκστρατεία με διαφορετική άποψη, όπου τα ρούχα ταξιδεύουν στα σπίτια των μοντέλων. Τον έλεγχο μιας καμπάνιας δημιουργικά σκηνοθετημένης από τους @alessandro_michele και @christophersimmonds, όπου ο Alessandro Michele παραιτήθηκε από τον ρόλο του σκηνοθέτη και «παραδόθηκε στην ιδέα ότι η ομορφιά μπορεί να εμφανιστεί, απρόβλεπτα και θαυμάσια ατελής, λόγω της απουσίας ελέγχου».
Ο Alessandro Michele δήλωσε σε άλλο post στο Instagram του Gucci:
Άφησα τα μοντέλα να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Να ενεργήσουν ως φωτογράφοι και αφηγητές, παραγωγοί και σκηνογράφοι. Τους ζήτησα να εκπροσωπήσουν την ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους. Να την δημοσιοποιήσουν διαμορφώνοντας την ποίηση που τους συνοδεύει. Τους ενθάρρυνα να παίξουν, αυτοσχεδιάζοντας με τη ζωή τους.
Όπως βλέπετε σε όλες τις φωτογραφίες έχουμε χρήση του φυσικού φωτισμού, είτε μέσα από παράθυρα είτε σε εξωτερικό περιβάλλον και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, σε τέτοιο σημείο ώστε να μην φαίνεται απόλυτα η απουσία φωτογράφου πίσω από την κάμερα σε κάθε λήψη.
Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η καθοδήγηση δύο ατόμων που γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει καλή φωτογραφία μόδας και τι ακριβώς φαίνεται επαγγελματικό.
Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε με τι έχουν βγάλει τις φωτογραφίες τα μοντέλα, αν χρησιμοποίησαν smartphones ή κάμερες.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι επαγγελματίες φωτογράφοι παραγκωνίζονται όλο και περισσότερο και πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στον φωτογραφικό χώρο με τις κινήσεις περιοδικών και οίκων μόδας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για φωτογραφίσεις.
Μην ξεχνάμε ότι μεγάλες εφημερίδες έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των φωτογράφων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά, βασιζόμενες ακόμα και σε φωτογραφίες που βρίσκουν στο internet από μη επαγγελματίες φωτογράφους.