Hera probe: Φωτογράφισε το μυστηριώδες φεγγάρι του Άρη Δείμο!

Το διαστημικό σκάφος Hera της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) φωτογράφισε το δεύτερο μυστηριώδες φεγγάρι του Άρη που είναι ο Δείμος.
Η αποστολή Ήρα (Hera probe) εκτοξεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και πρόκειται να επισκεφθεί τον πρώτο αστεροειδή του οποίου η τροχιά άλλαξε κατόπιν ανθρώπινης επέμβασης. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα και την ασφάλεια όλου του πλανήτη. Το διαστημόπλοιο Double Asteroid Redirection Test (DART), τα ξημερώματα της Τρίτης (27 Σεπτεμβρίου, 02:14 ώρα Ελλάδος), πρόσκρουσε στον αστεροειδή Δίμορφο, με σκοπό να αλλάξει ελάχιστα την πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας. Και τα κατάφερε. Διαβάστε εδώ περισσότερα για αυτό.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σκάφος πρόκειται να συλλέξει δεδομένα σε κοντινή απόσταση από τον Δίμορφο, στον οποίο συγκρούστηκε το σκάφος DART (όπως αναφέραμε παραπάνω), συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη μας από πιθανές απειλές. Στο ταξίδι αυτό όμως, η Ήρα πραγματοποίησε μια κοντινή διέλευση από τον Άρη, φτάνοντας σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του στις 12 Μαρτίου. Αξίζει να τονίσουμε ότι η βαρύτητα του κόκκινου πλανήτη επηρέασε την τροχιά του σκάφους και μείωσε τη διάρκεια του ταξιδιού κατά πολλούς μήνες, εξοικονομώντας μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Η Ήρα όμως κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει το δεύτερο μικρό φεγγάρι του Άρη που είναι ο Δείμος και μάλιστα από απόσταση 257 χιλιομέτρων (το πρώτο φεγγάρι του Άρη είναι ο Φόβος).

Η παραπάνω φωτογραφία φαίνεται περίεργη διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο Άρης δε λέγεται τυχαία “κόκκινος” πλανήτης. Εδώ έχει μπλε απόχρωση χάρη στη λήψη από το όργανο υπέρυθρης απεικόνισης Hyperscout H (στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα). Μέσω αυτών των οργάνων και απεικονίσεων, οι επιστήμονες θα μάθουν περισσότερα για τα χαρακτηριστικά και τη σύσταση του Δείμου, πριν το σκάφος φτάσει στον προορισμό του που είναι ο αστεροειδής Δίμορφος. Ο Δείμος εν τω μεταξύ έχει διάμετρο μόλις 12,4 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι καλυμμένος με σκόνη, ενώ στις εικόνες βλέπουμε την αθέατη πλευρά του δορυφόρου του Άρη. Η παρακάτω εικόνα του Δείμου (με φόντο τον Άρη) πραγματοποιήθηκε με το όργανο απεικόνισης Asteroid Framing Camera του σκάφους.

Για το Δείμο οι επιστήμονες δε γνωρίζουν πολλά πράγματα καθότι είναι “βαρυτικά κλειδωμένος” σε σχέση με τον Άρη που σημαίνει ότι η μια του πλευρά είναι μονίμως στραμμένη στον κόκκινο πλανήτη, κάτι που κάνει τις παρατηρήσεις δύσκολες (χώρια το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ μικρός). Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο Δείμος δημιουργήθηκε από συντρίμμια μετά από μια τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς στον Άρη. Δείτε μια ακόμη εικόνα του Δείμου με φόντο τον Άρη αλλά αυτή τη φορά με θερμική απεικόνιση (μέσω του οργάνου της Ήρας TIRI: Thermal Infrared Imager).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!