Πώς μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση έργων ζωγραφικής;

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια κάμερα που θα βοηθήσει τους συντηρητές να επισκευάσουν με ακρίβεια παλιούς πίνακες ζωγραφικής.
Η κάμερα θα επιτρέπει στους ειδικούς να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ παλαιών βερνικιών και άλλων υλικών, όπως χρώματα και συνδετικά υλικά.
Η κάμερα αναπτύχθηκε από μια ομάδα του Τμήματος Φυσικής του King’s College του Λονδίνου. Λένε ότι η νέα τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση ιστορικών έργων τέχνης μέσω της ευκολότερης αναγνώρισης και της μεγαλύτερης ακρίβειας.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια ευαίσθητη στα φωτόνια κάμερα 25.000 pixel που χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται μακροσκοπική απεικόνιση διάρκειας ζωής φθορισμού (FLIM), για να αξιοποιήσει τον φυσικό φθορισμό σε βερνίκια αιώνων. Κάθε εικονοστοιχείο διαθέτει ένα χρονόμετρο που μετράει πότε εισέρχεται σε αυτό το φως από μια επιφάνεια.
“Οι περισσότεροι πίνακες που δημιουργήθηκαν πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα έχουν βερνικωθεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα να φαίνονται θαμποί ή κιτρινισμένοι καθώς το βερνίκι υποβαθμίζεται”. “Για να γίνει η εικόνα και πάλι ορατή, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί αυτό το βερνίκι – αλλά μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση να διαφοροποιηθεί αυτό από το υποκείμενο χρώμα και άλλα συστατικά μέσα στον πίνακα”, δήλωσε ο καθηγητής Klaus Suhling στην εφημερίδα The Guardian.
Η παλαιά μέθοδος αποκατάστασης γινόταν με το να φωτίζεται το έργο τέχνης με μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας και στη συνέχεια να αξιολογείται με το μάτι. Αυτός ο τρόπος εργασίας απαιτούσε υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας, εμπειρία και συχνά πολλές εικασίες.
Η ίδια η φωτογραφική μηχανή δεν αναμένεται να κοστίσει πολύ όταν αναπτυχθεί για την αγορά. Βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υπάρχουσα τεχνολογία κάμερας smartphone.
Η ελπίδα είναι ότι η νέα κάμερα θα βοηθήσει σημαντικά τους συντηρητές στη διατήρηση ιστορικών έργων τέχνης. Οι φωτογράφοι εμπνέονται εδώ και πολύ καιρό από τους “παλαιούς δασκάλους”.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Nikon Photo Contest 2023: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές με τις συγκλονιστικές εικόνες και φιλμ τους!
- Getty: Δεν δεχόμαστε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τα νέα AI εργαλεία της Adobe
- Το νέο Surface Laptop Studio 2 της Microsoft έχει “σχεδόν” όσα χρειάζεσαι!
- Τσακώθηκαν για μία λήψη φωτογραφίας με κίνδυνο να πέσουν στον γκρεμό [βίντεο]
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Απονομή βραβείων και έκθεση βραβευμένων φωτογραφιών της 30th FIAP Colour Biennial Greece 2023
- Πρόσκληση για ανοιχτή φωτογράφιση της θεατρικής παράστασης “Ο κύκλος με την κιμωλία”