Πώς το Instagram μπορεί να προκαλέσει άγχος και ψυχολογική δυσφορία;


Πώς το Instagram μπορεί να προκαλέσει άγχος και ψυχολογική δυσφορία;

Μελέτη υποστηρίζει ότι η παθητική περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ψυχολογική δυσφορία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bourenmouth, εστίασαν στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ηλικίες 18 έως 34 ετών ασχολούνται με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behaviour and Information Technology, εξέτασε 288 νέους ενήλικες για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συναισθημάτων μοναξιάς και δυσφορίας.

“Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς εντοπίζονται στους νέους ενήλικες”, εξηγεί η Δρ Κωνσταντίνα Πανουργιά, ανώτερη λέκτορας στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

“Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέχουν σημαντική σημασία για αυτή την ομάδα νέων – ενώ ορισμένα άτομα μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτά, άλλα τα δαιμονοποιούν. Προηγούμενες μελέτες είχαν την τάση να εξετάζουν συγκεκριμένες πλατφόρμες ή τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, στόχος μας ήταν να εμβαθύνουμε και να διερευνήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα άτομα ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεξάρτητα από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν”.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες – παθητικούς χρήστες που περιηγούνται αποκλειστικά στο περιεχόμενο άλλων χρηστών, ενεργούς μη κοινωνικούς χρήστες που δημοσιεύουν το δικό τους περιεχόμενο αλλά δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο άλλων χρηστών και ενεργούς κοινωνικούς που δημοσιεύουν το δικό τους περιεχόμενο και αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο άλλων χρηστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που δεν ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αυτή που συνδεόταν περισσότερο με το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Αντίθετα, όσοι δημιουργούσαν και μοιράζονταν περιεχόμενο χωρίς να συμμετέχουν (ενεργητικοί μη κοινωνικοί χρήστες) θεωρούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πιο θετική εμπειρία.

“Το εύρημα αυτό αναδεικνύει τις θετικές πτυχές της ενεργής χρήσης μη κοινωνικών μέσων, όπως η δημόσια κοινοποίηση περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν ανατροφοδότηση, όπως θετικά σχόλια για τις αναρτήσεις τους, αλλά χωρίς τις απαιτήσεις των άμεσων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων”, εξηγεί η Δρ Πανουργιά.

“Με άλλα λόγια, οι ενεργοί χρήστες μη-κοινωνικών μέσων δεν βιώνουν τις πρόσθετες πιέσεις από τη συνεχή συμμετοχή ή την έναρξη συνομιλιών με άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορεί να είναι ψυχικά εξαντλητικές”.

Η φοιτήτρια Zoe Taylor λέει ότι “ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική τους ευημερία”. Σημειώνοντας: “Τα άτομα που χρησιμοποιούν παθητικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερο αίσθημα μοναξιάς, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ψυχολογική δυσφορία”.

Οι ερευνητές λένε ότι η μοναξιά είναι το κλειδί για την εξήγηση της σχέσης μεταξύ της παθητικής χρήσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.

“Τα παθητικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν παρέχουν ευκαιρίες για επικοινωνία και αυτοβελτίωση, οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν τη σύνδεση και την κοινωνική υποστήριξη”, προσθέτει η Δρ Πανουργιά.

“Έτσι, οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και αποκλεισμένοι, οδηγώντας σε επιδεινούμενα αισθήματα μοναξιάς και στη συνέχεια σε αυξημένα επίπεδα άγχους, άγχους και κατάθλιψης”.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.