Drones: Πως να πετάξετε ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα χωρίς να είστε παράνομοι


Drones: Πως να πετάξετε ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα χωρίς να είστε παράνομοι

Ένα μήνα αφότου ο νέος νόμος για τη χρήση ΣμηΕΑ (drones) τέθηκε σε εφαρμογή και αποφασίσαμε να δούμε μαζί σας τα σημεία που έχουν ξεκαθαρίσει.

Ως pttlgr θεωρούμε ότι ήταν αναγκαίος ένας κανονισμός drone για την χώρα μας για να υπάρχουν οι συνθήκες για να αναπτυχθεί με ασφάλεια η αγορά της αεροφωτογραφίσης και επιπλέον πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα βελτιωθούν όσα σημεία είναι προβληματικά.

Παρόλο το μπέρδεμα που αρχικά υπήρχε πλέον υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να πετάμε το drone μας (παρόλα αυτά όσοι θέλουν να πετάξουν drone θα πρέπει να μελετήσουν τον κανονισμό και για οποιαδήποτε απορία τους να απευθύνονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και μόνο).

Ξεκινάμε από το Δ/ΥΠΑ/21860/1422 – ΦΕΚ B 3152 – 30.09.2016 στο οποίο δημοσιεύτηκε ο πρώτος κανονισμός για τα drones, τον οποίο ΠΡΕΠΕΙ να μελετήσετε πολύ προσεκτικά και τον οποίο θα βρείτε εδώ.

Φυσικά ο νέος κανονισμός εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα χωρίς εξαιρέσεις και είναι σίγουρο ότι όσοι πιαστούν να μην τον τηρούν θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα, οπότε καλό θα είναι να τηρείτε όσα αναφέρει για να μην μπείτε σε περιπέτειες.

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση drone (σε οποιαδήποτε κατηγορία drone) ο χειριστής πρέπει:
– να είναι άνω των 18 ετών
– να έχει πτυχίο χειριστή
– να έχει άδεια για εμπορική χρήση απο την ΥΠΑ
– να έχει εγγράψει τον εαυτό του και το drone στα κατάλληλα μητρώα της ΥΠΑ.
– να το έχει ασφαλισμένο (για ζημίες έναντι τρίτων και ειδικότερα έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1.000.000.)

Προς το παρόν το online σύστημα της ΥΠΑ για την καταχώρηση drones και χειριστών καθώς και τα εκπαιδευτικά κέντρα για την έκδοση πτυχίων είναι στο στάδιο της δημιουργίας τους (οι ενδιαφερόμενοι για τη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων επικοινωνούν με την ΥΠΑ στο Δ2Δ d2d@hcaa.gr), οπότε για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, οι χειριστές θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με την ΥΠΑ μέσω email (d4b@hcaa.gr) . Στην παρούσα φάση ο επαγγελματίας θα πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση που θα του αποσταλεί και αφού λάβει έγκριση (3-5 ημέρες) θα πρέπει να επικοινωνήσει με το τοπικό τμήμα της Αστυνομίας και το Λιμενικό (αν έχουμε πτήση πάνω από παραθαλάσσιες περιοχές), στη περιοχή που θα κάνει την πτήση και να ενημερώσει σχετικά, δίνοντας το ειδικό έγγραφο που θα σταλεί για αυτό το σκοπό από την ΥΠΑ.

Για οποιαδήποτε ερασιτεχνική χρήση υπάρχουν δύο κατηγορίες που χωρίζονται ανάλογα με τα μέτρα που θα απομακρυνθεί το drone από το χειριστή. Να υπενθυμίσουμε ότι αν και αναφέρεται ότι το drone θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο μόνο για τη κατηγορία UAV A2, 4-25 κιλά (στο άρθρο 14), παρόλα αυτά η ασφάλιση του drone θα σας προστατέψει σε περίπτωση που πέσει και προκαλέσει υλικές ή άλλες ζημιές, το κόστος των οποίων μπορεί να χρεοκοπήσει εύκολα κάποιον.

Μέχρι 50 μέτρα απόσταση και ύψος και μόνο για ερασιτεχνική χρήση ο χειριστής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι, πλην φυσικά από το να τηρήσει τον κανονισμό σε ότι αφορά τις απαγορευμένες περιοχές που δεν πρέπει να πετάει:
– εκτός περιμέτρου 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια
– εκτός απαγορευμένων ζωνών που ορίζονται από κρατικούς φορείς και δημοσιεύονται με απόφαση της ΥΠΑ
– όχι πάνω από ανθρώπους
– όχι πάνω από συγκεντρώσεις ανθρώπων (εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια για πτήσεις πάνω από συγκεντρώσεις και το ΣμηΕΑ έχει εξοπλισμό όπως αλεξίπτωτο, αφρώδες υλικό ή πολύ μικρό βάρος σώματος)
– όχι πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις
– όχι πάνω από σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές
– όχι πάνω από αρχαιολογικούς χώρους
– όχι πάνω από περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας
– όχι πάνω από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας
– μέχρι μισή ώρα πριν την ανατολή και μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου

Αν ο ερασιτέχνης χειριστής drone επιθυμεί να κάνει πτήση πάνω από 50 μέτρα απόσταση (και με όριο 120 μέτρα ύψος και 500 μέτρα μήκος) θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΥΠΑ μέσω email (d4b@hcaa.gr) και να συμπληρώσει την αίτηση που θα του αποσταλεί. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει με το τοπικό τμήμα της Αστυνομίας και τις Λιμενικές αρχές (αν έχουμε πτήση πάνω από παραθαλάσσιες περιοχές), στη περιοχή που θα κάνει την πτήση και να ενημερώσει σχετικά.

——————————————————————————————————————————————

Συνοψίζοντας αυτή τη στιγμή και μέχρι να γίνει το online σύστημα της ΥΠΑ και να γίνονται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης πτήσης αυτόματα οι χειριστές drone που θέλουν να πετάξουν (όλοι οι επαγγελματίες και όλοι οι ερασιτέχνες που πετάνε πάνω από 50 μέτρα απόσταση) θα πρέπει να επικοινωνούν με την ΥΠΑ, να συμπληρώνουν την αίτηση που θα τους αποσταλεί και αφού πάρουν έγκριση (μέσα σε 3-5 ημέρες) να ενημερώνουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα και τις Λιμενικές αρχές (αν έχουμε πτήση πάνω από παραθαλάσσιες περιοχές) της περιοχής που θα πετάξουν.
Για ερασιτεχνική χρήση μέχρι 50 μέτρα απόσταση και ύψος η πτήση drone γίνεται απλά τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας που αναφέρονται στον κανονισμό.

Το pttlgr σας προτείνει να μην κάνετε του “κεφαλιού” σας αλλά να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες της ΥΠΑ και να διευκολύνετε το έργο των αρχών.

Ελπίζουμε ότι σύντομα όλα τα απαραίτητα συστήματα για την εύκολη αδειοδότηση θα είναι έτοιμα και πλέον η νόμιμη πτήση drone θα είναι μία εύκολη διαδικασία που θα μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το πολύ σημαντικό αυτό εργαλείο χωρίς κόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

drones
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

15 σχόλια

  • #
    1

    Πολλή πλάκα έχει….θα στείλω την αίτηση στην ΥΠΑ για να πάω να περάσω την ώρα μου, και θα περιμένω μετά από 1 έως 3 ημέρες η ΥΠΑ να μου στείλει την έγκριση. Εν συνεχεία θα ενημερώσω το οικείο αστυνομικό τμήμα, οτι θα πάω να πετάξω γύρω μου το drone και μπορεί να περάσω τα 50 μέτρα…ίσως να πάω στα 85 μέτρα….αφού η μεζούρα μου δεν είναι ακριβείας….και αν συμφωνήσουν θα πάω για τα 30 αυτά λεπτά που κρατάει η μπαταρία μου να γλεντήσω…βεβαίως αν και ο καιρός δεν έχει αλλάξει μέχρι τότε, και αν δεν μου έχει χαλάσει το κέφι. Πολλή πλάκα.

  • #
    1

    Χα χα χα! Πολύ καλό !!!

  • #
    1

    Μετά απ’ αυτά που διάβασα,δεν το βλέπω να το πετάω,οπότε θα το πουλήσω.Πιστεύω να μη χάσω πολλά λεφτά,αφού δεν το έχω καν ανοίξει ,και είναι με τις σφραγίδες μεταφοράς…

  • #
    1

    Eχθές το βράδυ σε ένα λόφο στο Γερακα Αττικής πετούσε ένα drone πάνω απο τα κεφάλια μας ενώ είχα καλεσμένους φίλους στο σπίτι και η ώρα ήταν 10.50μ.μ. ….Ειδοποιήσαμε την αστυνομία και θα το ξανακάνουμε αν αυτό επαναληφθεί….δεν γίνεται αλλοιώς…Μόνο τα νεόπλουτα μανιοκαταθληπτικά παιδάκια αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν και το λέω αυτό γιατί ξενυχτήσαμε για να δούμε ποιοι ήταν και είδαμε πέντε αγόρια κι ένα κορίττσι κι ένα αυτοκίνητο που αφού ΄εκαναν το κέφι τους εις βάρος της ιδιωτικής μας ζωής πήγαν μετά να κοιμηθούν για να ξυπνήσουν κατά τισ 2 το μεσημέρι να πανε για freddo …Παέι τελείωσε είμαστε χώρα ασύλου ανιάτων…ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ TA DRONES ΣΑΣ…ΚΆΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΊΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…

    • #
      1

      νεόπλουτα μανιοκαταθληπτικά παιδάκια; τελείως άκυρο συμπέρασμα καθώς η παρανομία στην χρήση drones δεν έχει να κάνει με το εισόδημα του χρήστη…
      χώρα ανιάτων δεν είμαστε τώρα καθώς πάντα υπήρχαν κάποιοι που παρανομούν και δεν ακολοθούν τους νόμους και κανόνες, απλά δες στην οδήγηση…

  • #
    1

    Θεωρώ ότι όπως σε πολλά άλλα σημεία στην ελληνική νομοθεσία και η ελλιπής ενημέρωση και κοινώς η ασχετιλα των νομοθετών λάμπει με ισχυρή την παρουσία της στην συγκεκριμένη νομοθεσία.
    Αν είναι δυνατόν δλδ αν σηκώσω το 1kg drone μου στα 5 μέτρα στην αυλή μου 7.5 κμ από το αεροδρόμιο να είμαι παράνομος.
    Ασφάλεια για 150.000 εύρος υλικές ζημιές;;
    Πόσοι θάνατοι/τραυματισμοί ετήσια από χρήση drone γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα;
    Αστείο είναι πραγματικά.
    Το ποδήλατο, το κολύμπι, το σκειτμποντ κτλ σκοτώνει πολύ περισσότερο κόσμο.
    Αυτό που πρέπει να γινει είναι κάθε λίγο και λιγακι που σηκώνεται ένα drone ακόμα και για πτήση της πλάκας να ειδοποιούνται όλοι (ΥΠΑ , αστυνομία κτλ) μέχρι να τους σπάσουν τα νεύρα.

  • #
    1

    Εσάς από πάνω που γράφετε και κάνετε κριτική για την ιδιωτική σας ζωή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ το κράτος σας έχει πάρει τα σώβρακα και την ιδιωτική σας ζωη με drones και πολλά άλλα τα drones από πιτσιρικάδες σας ενοχλείστε Ε? Ε ρε απωθημένα και κόμπλεξ που κουβαλάμε εμείς οι Έλληνες. Περαστικά σας.

    • #
      1

      ότι νάναι φίλε…επειδή δηλαδή το κράτος λες σου έχει πάρει τα σώβρακα να μπορεί ο κάθε ένας να κάνει ότι γουστάρει…όχι φίλε, δυστυχώς υπάρχει νόμος και δεν είναι θέμα κόμπλεξ αλλά νομιμότητας….περαστικά σου γιατί εφόσον υπάρχει νόμος, όποιος δεν τον ακολουθεί θα τρέχει…

  • #
    1

    Δηλδ αν τους γραψεις κανονικά και το πετάξεις σε μια έρημη περιοχή πως θα σε πιάσουν;
    Με ραντάρ;
    Και θα πρέπει να πάρεις άδεια από την αστυνομία;;
    Κι αν δεν με ξαναφήσουν να φύγω;
    Θα δραπέτευσω με το ντροουν…

    • #
      1

      από την ΥΠΑ παίρνεις άδεια, άμα σε πιάσουν έχει αυτόφωρο και μερικές εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ πρόστιμο….το ντρόουν συνήθως κατάσχεται οπότε μάλλον θα φύγεις ποδαράτος…

  • #
    1

    Οι νέοι μου γείτονες μόλις εγκαταστάθηκαν στο εξοχικό τους τους βγάλανε το παιχνιδάκι τους και πετάει πάνω από το σπίτι μου. Καλή αρχή!
    Δεν είναι παραβίαση της ιδιωτικότητας μου;

  • #
    1

    όλα αυτά ισχύουν και για drones κάτω από 250 γραμμάρια; Πχ τι ισχύει για το Mavic Mini 2?

  • #
    1

    Όπως γνωρίζω η αστυνομία έχει ντρόουν τα οποία τα πετούν σε κατοικημένες περιοχές και καταπατούν στην όποια ιδιωτικότητα οπότε όσοι αναφέρονται σε ιδιωτικότητα μάλλον δεν ξέρουν οι περι τήνος αναφέρονται. Φυσικά συμφωνώ στο να τηρούνται οι νόμοι οι οποίοι όμως έχουν θεσπιστεί από το κράτος.
    Όχι υποτιθέμενοι νόμοι τους οποίους νομίζει αυθαίρετα οποιοσδήποτε.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!