Hubble: κατέγραψε ένα μυστηριώδες ουράνιο αντικείμενο!


Hubble: κατέγραψε ένα μυστηριώδες ουράνιο αντικείμενο!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, απαθανάτισε ένα μυστηριώδες αντικείμενο με ονομασία Z 229-15, το οποίο μοιάζει με σπειροειδή γαλαξία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η νέα εικόνα του Hubble παρουσιάζει ένα μυστηριώδες αντικείμενο με ονομασία Z 229-15, το οποίο αρχικά μοιάζει με σπειροειδή γαλαξία.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως. Το συγκεκριμένο ουράνιο αντικείμενο, βρίσκεται περίπου 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας και είναι ένα από εκείνα τα ενδιαφέροντα ουράνια αντικείμενα που μπορούν να ταξινομηθούν σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες όπως:

  • Ένας σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος περιέχει μια βαρυτικά δεσμευμένη συλλογή αστεριών.
  • Ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας (AGN, που σημαίνει active galactic nucleus). Ένας AGN είναι μια περιοχή στο κέντρο ενός γαλαξία που είναι εξαιρετικά φωτεινή λόγω μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στον πυρήνα του. Δεν είναι η ίδια η μαύρη τρύπα που είναι φωτεινή, αλλά όλο το υλικό από τον γαλαξία που έχει παγιδευτεί σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο γύρω της, από την έντονη βαρυτική έλξη. Αυτός ο δίσκος θερμαίνεται και εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ενέργειας σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη φωτεινότητα.
  • Υπάρχει και τρίτο σενάριο: ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας του Z 229-15 είναι επίσης ένα κβάζαρ. Τα κριτήρια για να ταξινομηθεί ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας ως κβάζαρ, περιλαμβάνουν ακραία φωτεινότητα και μεγάλη απόσταση από τη Γη (πληρούνται εδώ). Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα του Hubble, το Z 229-15 είναι πράγματι πολύ φωτεινό στο κέντρο. Και δεδομένου ότι απέχει 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι αρκετά μακριά για να θεωρηθεί κβάζαρ.

Η συγκεκριμένη λήψη του Hubble βλέπετε ότι προκαλεί έναν “πονοκέφαλο” στους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα κβάζαρ είναι τόσο φωτεινά που η φωτεινότητά τους εμποδίζει τη θέαση των αστεριών του γαλαξία. Αλλά όταν ένα κβάζαρ δεν είναι τόσο φωτεινό και μας επιτρέπει να βλέπουμε αστέρια, τότε έχουμε έναν γαλαξία Seyfert. Οι γαλαξίες Seyfert αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Σύμφωνα με τα αστέρια που φαίνονται στη λήψη του Hubble, ο Z 229-15 είναι ένας γαλαξίας Seyfert. Άρα, τεχνικά, ο Z 229-15 είναι ένας γαλαξίας Seyfert με κβάζαρ αλλά και με περιεχόμενο ενεργού γαλαξιακού πυρήνα (AGN). Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) καταλήγει ότι το Z 229-15 είναι “όλα μαζί, σε ένα μέρος, όλα ταυτόχρονα”.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!