Νέος νόμος στην Ουγγαρία κάνει την λήψη φωτογραφιών δρόμου πρακτικά αδύνατη


Νέος νόμος στην Ουγγαρία κάνει την λήψη φωτογραφιών δρόμου πρακτικά αδύνατη

Ο νέος νόμος απαιτεί από τον φωτογράφο να έχει την άδεια όσων ατόμων εμφανίζονται σε μία φωτογραφία. Αυτό θα ισχύει και για άτομα τα οποία απλά περνάνε μπροστά από τον φακό του φωτογράφου και αποτυπώνονται στην φωτογραφία.
Ειδικά το υπουργείο δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι φωτογράφοι θα πρέπει να προσέχουν για όσα άτομα δεν χαιρετάνε ή προσπαθούν να κρύψουν το πρόσωπο τους ή να βγουν από το κάδρο.

Στη χώρα του Robert Capa και του Joseph Pulitzer υπάρχει μεγάλη αναταραχή στους κύκλους των φωτογράφων και όχι μόνο, σχετικά με τον νέο νόμο.
Ο Ákos Stiller, φωτογράφος των HVG, the New York Times και Bloomberg, έθεσε το ερώτημα: “Μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφίες ξένων: για παράδειγμα ανθρώπων που βλέπουν μία βιτρίνα καταστήματος; Βγάζουμε πρώτα την φωτογραφία και μετά ζητάμε άδεια;”
Ο Márton Magócsi, αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα Origo δήλωσε: “Το να πρέπει να ζητείται η άδεια από πριν είναι εξωπραγματικό για το φωτορεπορτάζ”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η “The Guardian” πολλοί μιλάνε για ένα νόμο που έχει σκοπό να προστατέψει τα πρόσωπα των αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ αναφέρεται ότι παρόμοιος νόμος υπάρχει για την μη φωτογράφιση των ειδικών δυνάμεων σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο. Άλλοι λένε ότι ο νόμος είναι ένα μέσο για τις αστυνομικές δυνάμεις ή ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας να μπορούν να σταματήσουν τους φωτορεπόρτερ αλλά και απλούς φωτογράφους να φωτογραφίζουν τις ενέργειες τους.

Αν και στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχουν απαγορεύσεις ή νόμοι που να περιορίζουν την δράση ενός φωτογράφου σε δημόσιο χώρο, παρόλα αυτά βλέπουμε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζονται νέοι νόμοι που αφορούν την φωτογραφία και που πολλές φορές έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τον τρόπο με τον οποίο παραδοσιακά φωτογραφίζουν πολλοί φωτογράφοι.

Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

The Guardian
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Με τους νόμους και τις απαγορεύσεις αυτού του τύπου που μεθοδεύονται και υλοποιούνται όλο και συχνότερα, το μεγάλο θύμα θα είναι η ελεύθερη πληροφόρηση… θα υπάρχουν (ή τουλάχιστον αυτό ονειρεύονται) μόνο φωτογραφίες επιλεγμένων μέσων που θα κατευθύνουν την κοινή γνώμη προς την επιθυμητή κατεύθυνση…

  • #
    1

    άραγε θα ισχύσει και το ιδιο για την καταγραφή βιντεο??

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!