Η τεχνητή νοημοσύνη τα βάζει με τις λήψεις σε χαμηλό φωτισμό και τα αποτελέσματα σοκάρουν


Η τεχνητή νοημοσύνη τα βάζει με τις λήψεις σε χαμηλό φωτισμό και τα αποτελέσματα σοκάρουν

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) εισχωρεί όλο και περισσότερο σε φωτογραφικές εφαρμογές και οι επιστήμονες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με αυτά που μας παρουσιάζουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign σε συνεργασία με την Intel δημοσίευσαν την νέα εργασία με τίτλο “Learning to See in the Dark” (μαθαίνοντας να βλέπεις στο σκοτάδι).

Η εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εκμάθησης σε Τεχνητή Νοημοσύνη να βελτιώνει φωτογραφίες σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό και να παράγει αποτελέσματα καλύτερα από αυτά μίας φωτογραφικής μηχανής.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε αναλύοντας δύο ίδιες εικόνες, από τις οποίες η μία έχει ληφθεί με μεγάλη έκθεση και η άλλη με μικρή έκθεση (συνήθως μαύρη αφού οι μηχανές δεν μπορούσαν να καταγράψουν εικόνα λόγω του χαμηλού φωτισμού), έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα μίας φωτογραφίας μακράς έκθεσης για να βελτιώσει μία φωτογραφία μικρής έκθεσης. Για τον σκοπό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 5094 ζεύγη φωτογραφιών και όπως θα δείτε και στο video τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις λήψεις τους πολύ δυνατές μηχανές, όπως η Fujifilm X-T2 και η Sony a7S II αλλά και smartphones όπως τα iPhone X και Google Pixel 2 και κατάφεραν το αποτέλεσμα που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι πολύ ανώτερο από αυτό των μηχανών.

Η αναπαραγωγή των θεμάτων σε απόδοση ψηφιακού θορύβου και χρωμάτων είναι σαφέστατα καλύτερη.

Μπορείτε να μελετήσετε την

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!