Εικόνες της Ελλάδας από την στρατόσφαιρα με δημιουργό ένα δικό μας άνθρωπο από την Θεσσαλονίκη
Έχουμε δει στο PTTL μέχρις στιγμής δύο Project κατά τα οποία μετεωρολογικά μπαλόνια οδήγησαν φωτογραφικές μηχανές/videocameras στην στρατόσφαιρα. Το ένα πραγματοποιήθηκε με GoPro videocamera στην Καλιφόρνια και μπορείτε να το θυμηθείτε εδώ και το δεύτερο με μία Sony NEX 5n από τον Βέλγο φωτογράφο Edouard Janssens και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Όμως η Ελλάδα της δημιουργίας εμφανίζεται εκεί που δεν την περιμένεις. Όταν ο Κώστας ήρθε σε επικοινωνία με την ομάδα του PTTL για να μας παρουσιάσει το Project slaros πραγματικά νιώσαμε υπερήφανοι.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ο Κώστας Ταματέας, απόφοιτος ΑΤΕΙ Πληροφορικής της Θεσσαλονίκη, πριν περίπου τρία χρόνια έμαθε για ένα παρόμοιο εγχείρημα από ένα Πολωνό, κατά το οποίο έστειλε μία κάμερα σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης βγάζοντας εντυπωσιακές εικόνες.
Ο Κώστας ως λάτρης του διαστήματος ανέλαβε να πραγματοποιήσει την πρώτη ελληνική προσπάθεια του είδους. Το Project slaros πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012 από την περιοχή Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης. Η ιδιοκατασκευή του Κώστα, ένα μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο σε ένα αλεξίπτωτο, με φορτίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού, ανέβηκε στα 38.884 μέτρα και κατέγραψε εκπληκτικές εικόνες της Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου. Το μπαλόνι έκανε περίπου δυόμισι ώρες για να φτάσει στο τελικό ύψος και η επαναφορά του στην επιφάνεια της γης έγινε μέσα σε 30 λεπτά. Μάλιστα κατά την διάρκεια της πτώσης και πριν ανοίξει το αλεξίπτωτο η κατασκευή έφτασε ταχύτητα 385 χλμ την ώρα.
Ο Κώστας με την βοήθεια φίλων του, μετά εκτεταμένες έρευνες μερικών ημερών (λόγω μίας δυσλειτουργίας του λογισμικού τηλεμετρίας), βρήκαν τον εξοπλισμό με μηδενικές ζημιές σε χωράφι, στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης.
Η όλη προσπάθεια κόστισε περίπου 3.000€ και η προετοιμασία κράτησε περίπου τρία χρόνια. Όμως άξιζε τον κόπο καθώς το υλικό που καταγράφηκε είναι μοναδικό. Τόσο μοναδικό που μία φωτογραφία που απεικονίζει τον Όλυμπο (διπλανή εικόνα) επιλέχτηκε από την NASA στις 28 Ιουλίου σαν Earth Science Picture of the Day (μπορείτε να την δείτε στην ιστοσελίδα της NASA εδώ).
Αν θέλετε να δείτε περισσότερες εικόνες της όλης προσπάθειας του Κώστα, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το 2013.
Το PTTL θέλει να συγχαρεί τον Κώστα για το κατόρθωμα του και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στην νέα αποστολή του.