Εκδήλωση “In the heart of the heart of another country” στο ΜΦΘ


Εκδήλωση “In the heart of the heart of another country” στο ΜΦΘ

Σήμερα στις 18:00 το απόγευμα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το project “In the heart of the heart of another country”.

Το Goethe-Institut Thessaloniki, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Realise, που συνδιοργανώνει η ArtBOX, παρουσιάζουν το project In the heart of the heart of another country, ένα συλλογικό project, συνδιοργάνωση των AIN (Παρίσι-Δαμασκός-Βηρυττός), Mansion (Βηρυττός) και Twixtlab (Αθήνα).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και εκθέσεις, και διαφοροποιείται σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιείται: Αθήνα (3-6 Ιουνίου), Θεσσαλονίκη (15 Ιουνίου) και Βηρυττό (19-25 Σεπτεμβρίου).

Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του project Realise – The Resilience of Art in Public Spaces, που διοργανώνει το Heinrich Boell Foundation Brandenburg σε συνεργασία με την ArtBOX και τέσσερις ακόμη φορείς απ’ όλη την Ευρώπη, με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της ΕΕ.

Επίσης, πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα της σειράς εκδηλώσεων λόγου «Διασταυρώσεις» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι καλεσμένοι συζητούν τη σύνδεση της εικόνας με μία θεματική. Στην παρούσα εκδήλωση προσεγγίζεται η σχέση της εικόνας με την κρίση στη Συρία, στην Ελλάδα και στον Λίβανο. Πρόκειται για την πρώτη παράλληλη δράση του ΜΦΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει προβολές έργων βίντεο, ντοκιμαντέρ και μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ, καθώς και μια συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κατάσταση. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ερευνητές θα μοιραστούν και θα ανταλλάξουν σκέψεις, μεθόδους και πρακτικές για να αναλύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές εντός των τρεχόντων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στις τρεις χώρες. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μακροχρόνιες συνεργασίες και ανταλλαγές.

*Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ομότιτλη ποιητική συλλογή της Etel Adnan που δημοσιεύτηκε το 2005. Η Adnan είναι μια αναγνωρισμένη Λιβανο-Αμερικανίδα ποιήτρια, δοκιμιογράφος και εικαστικός, το έργο της οποίας ποτέ δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει τις τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας κατά πρόσωπο. Γεννημένη το 1925, η Etel Adnan μεγάλωσε στη Βηρυττό. Η μητέρα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη και ο πατέρας της Σύριος από τη Δαμασκό. Ζει ανάμεσα στο Παρίσι, στη Βηρυττό και στην Καλιφόρνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00-18:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Randa Maddah, Light Horizon, 2012, βίντεο, 7’22’’
Συρία, ζει στο Majdal al Beik
Χωρίς διαλόγους

Κινηματογραφημένη στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό Golan, στο κατεστραμμένο χωριό Ain Fit, μια γυναίκα συγυρίζει σχολαστικά το δωμάτιο ενός ερειπίου. Η ταινία της Maddah αποτελεί μια ποιητική απόπειρα καταγραφής της προσπάθειας ενός ατόμου να δημιουργήσει συνθήκες ιδιωτικότητας και οικειότητας σε μια βίαιη περιοχή που χαρακτηρίζεται από την τραγωδία και την καταστροφή.

Ammar al Beik, The Sun’s Incubator, μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ, 2011, 12′
Συρία, ζει στο Βερολίνο
Αραβικά και Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

4 Φεβρουαρίου 2011: Η οικογένεια ετοιμάζεται να πάει στη διαμαρτυρία. Το πλήθος εξαγριωμένο κραυγάζει: «Κάτω ο δικτάτορας Mubarak που εξευτελίζει τους Αιγύπτιους τα τελευταία τριάντα χρόνια!»
27 Μαΐου 2011: Ο δεκατριάχρονος Σύρος Hamza al-Khateeb φυλακίζεται και βασανίζεται μέχρι θανάτου. Η Συρία εξεγείρεται.
Η ταινία συνιστά μια σκέψη για τη ζωή, τον θάνατο και την πολιτική δέσμευση.

18:30-19:30 Συζήτηση: «Προσεγγίσεις περί Μετατοπίσεων»
Ελληνικά και Αγγλικά με διερμηνεία

Οι ομιλητές θα αναφερθούν σε διαφορετικές πλευρές της κρίσης, του μεταναστευτικού ζητήματος και της εξορίας, μέσα από την οπτική της αναπαράστασης.

Σοφία Γρηγοριάδου, εικαστικός, ιδρυτικό μέλος του TwixtLab / Αθήνα

Delphine Leccas, επιμελήτρια, ιδρυτικό μέλος του AIN / Γαλλία, Λίβανος, Συρία

Ηώ Μυρτώ Χαβιαρά, εικαστικός, ιδρυτικό μέλος του TwixtLab / Αθήνα

Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Συντονίστρια του προγράμματος παιδαγωγικής παρέμβασης των καταυλισμών στα Διαβατά και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.

20:00-23:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Tracing Movements, Patras Dead End, 2015, ντοκιμαντέρ, 33’12
Ελλάδα, ζουν στην Αθήνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία
Ελληνικά και Αγγλικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Η Πάτρα είναι κεντρικό λιμάνι της Ελλάδας στην Αδριατική Θάλασσα – η Ιταλία βρίσκεται μονάχα μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μετανάστες έχουν έρθει στην Πάτρα γιατί είναι πύλη εξόδου, το τελευταίο λιμάνι απόπλου για εκείνους που ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Δυτική Ευρώπη. Η ταινία ακολουθεί εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά στην Πάτρα, αναπολούν την εποχή των συλλογικών διεκδικήσεων των μεταναστών και αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Το Tracing Movements είναι ένα συλλογικό κινηματογραφικό εγχείρημα που προσπαθεί να καταγράψει στιγμές συλλογικής πολιτικής δράσης ενάντια σε μια Ευρώπη που διαρκώς φιλτράρει και ελέγχει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός και εκτός των συνόρων της. Η Λώρα Μαραγκουδάκη είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αθήνα. Η Sylvie Plannerl είναι ερευνήτρια και κινηματογραφίστρια και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Matthieu Quillet είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και ζει στη Νότια Γαλλία.

Khaled Soliman al Nassiry, Antonio Augugliaro, Gabriele Del Grande,
On the bride’s side, μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ, 2014, 98′
Συρία-Παλαιστίνη-Ιταλία, ζουν στο Μιλάνο
Αραβικά και Ιταλικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Ένας Παλαιστίνιος ποιητής κι ένας Ιταλός δημοσιογράφος συναντούν στο Μιλάνο πέντε Παλαιστίνιους και Σύριους που πέρασαν στην Ευρώπη μετά τη φυγή τους από τον πόλεμο. Με την ελπίδα ότι οι ίδιοι δεν θα συλλαμβάνονταν ως διακινητές, αποφάσισαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς τη Σουηδία, σκηνοθετώντας έναν γάμο. Σε αυτό το φορτισμένο συναισθηματικά ταξίδι αναδύονται ιστορίες, ελπίδες και όνειρα, αλλά επίσης αποκαλύπτεται μια άγνωστη πτυχή της Ευρώπης. Μια διεθνής, αλληλέγγυα και «ασεβής» Ευρώπη που εξευτελίζει τους νόμους και τους περιορισμούς ενός μασκαρεμένου φρουρίου.

Ziad Kalthoum, The Immortal Sergeant, μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ, 2013, 72′
Συρία-Γερμανία, ζει στο Βερολίνο
Αραβικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Γυρισμένη στην καρδιά της Δαμασκού στις αρχές της επανάστασης, η ταινία αιχμαλωτίζει την καθημερινότητα των κατοίκων της Δαμασκού. Όταν ο κινηματογραφιστής τελειώνει με τα καθημερινά στρατιωτικά του καθήκοντα στον συριακό στρατό, όπου υπηρετεί υποχρεωτικά, βγάζει τη στρατιωτική του στολή και επιστρέφει στη ζωή του, δηλαδή στη δουλειά του ως βοηθός του σκηνοθέτη Mohammad Malas. Αναζητώντας νόημα σε αυτή τη σχιζοφρενική κατάσταση, αποφασίζει να γυρίσει ένα making-of για την ταινία στην οποία εργάζεται. Το έργο ξεπερνά τους αρχικούς του στόχους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
In the Heart of the Heart of Another Country
15 Ιουνίου 2016, 18:00-23:30
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα Α’, Αποθήκη Α’

Διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη
Goethe-Institut Thessaloniki
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Realise project – μια συνδιοργάνωση της ArtBOX Creative Arts Management

Διοργάνωση
AIN (Παρίσι-Δαμασκός-Βηρυττός), TwixtLab (Αθήνα), Mansion (Βηρυττός)

Συνεργαζόμενοι Φορείς Realise
Heinrich Boell Foundation Brandenburg (Πότσνταμ, DE)
ArtBOX (Θεσσαλονίκη, GR)
NEXT – Verein für zeitgenössische Kunst (Γρκατς, AU)
ZEMOS98 (Σεβίλλη, ES)
Croatian Association of Artists (HDLU) (Ζάγκρεμπ, HR)
Με την υποστήριξη του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” της ΕΕ
www.realiseproject.eu

In the heart of the heart of another country
Προβολές, έκθεση, συζητήσεις
Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Βηρυττός

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
15 Ιουνίου 2016, 18:00-23:30
Είσοδος Ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!