Έτσι κινήθηκε η παραγωγή των φωτογραφικών μηχανών και φακών για το 2017


Έτσι κινήθηκε η παραγωγή των φωτογραφικών μηχανών και φακών για το 2017

H ιστοσελίδα LensVid για πέμπτη χρονιά δημιούργησε ένα Infographics σχετικά με την πορεία της φωτογραφικής βιομηχανίας μέσα στο 2017.

H LensVid άντλησε τα στοιχεία της από τα δεδομένα της CIPA, σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2017 είχαμε 8% αύξηση των αποστολών μηχανών από τα εργοστάσια προς τις αγορές και 2% αύξηση στους φακούς.

Η παραπάνω είδηση είναι πολύ σημαντική καθώς το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2010 που είδαμε αύξηση στην παραγωγή μηχανών και μετά το 2012 στην παραγωγή φακών.

Επίσης σημαντικό είναι ότι μέσα στο 2017 είχαμε αύξηση της παραγωγής των mirrorless μηχανών που αλλάζουν φακούς στα 4.1 εκατομμύρια μονάδες, δηλαδή 32% (την μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε δει ποτέ), σε αντιστοιχία με την 9% πτώση της παραγωγής των DSLR μηχανών (από τα 8.2 εκατομμύρια του 2016 πέσαμε στα 7.5 εκατομμύρια του 2017).

Τα δεδομένα για το 2017 σε σχέση με το 2010 δείχνουν την βαθιά κρίση που υπάρχει και στο φωτογραφικό χώρο. Το 2010 ήταν η πιο καλή χρονιά των τελευταίων ετών, με την παραγωγή των φωτογραφικών μηχανών να φτάνει τις 121 εκατομμύρια μονάδες (το νούμερο αφορά όλες οι μηχανές, και των compact και αυτών που αλλάζουν φακό), ενώ το 2013 είχαμε ελεύθερη πτώση της παραγωγής στις μόλις 61 εκατομμύρια μονάδες. Ευτυχώς το 2017 φαίνεται ότι η κατρακύλα σταμάτησε καθώς τα 25 εκατομμύρια μονάδες μηχανών είναι παραπάνω από τα μόλις 23 που παρήχθησαν μέσα στο 2016.

Σε αυτή την αύξηση των μηχανών συνετέλεσε και η για πρώτη φορά από το 2009 αύξηση της παραγωγής των compact φωτογραφικών μηχανών, οι οποίες φτάσανε στα 13.3 εκατομμύρια μονάδες (το 2016 είδαμε το χαμηλότερο σημείο παραγωγής τους, με μόλις 12 εκατομμύρια μονάδες).

Αλλά και οι μηχανές που αλλάζουν φακό παρουσίασαν αύξηση, έστω και μόλις 3%, από τις 11.3 εκατομμύρια μονάδες του 2016 στις 11.7 εκατομμύρια του 2017.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα για άλλη μία χρονιά οι compact μηχανές να ξεπεράσουν σε παραγωγή τις μηχανές που αλλάζουν φακό, πιάνοντας το 53.6%, σε σχέση με το 30% των DSLR και το 16.4% των mirrorless μηχανών.

Σε μία άλλη σημαντική φωτογραφική αγορά, αυτή των φωτογραφικών φακών, είχαμε μία πολύ μικρή αύξηση της παραγωγής από τις 19 εκατομμύρια μονάδες στα 19.4.

Η φωτογραφική αγορά των μηχανών στις Η.Π.Α. παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 5%, ενώ η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε σταθερή. Από την άλλη η αγορά των φακών στην Ασία αυξήθηκε κατά 3%, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είχαμε μείωση 2% και 6% αντίστοιχα.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η φωτογραφική αγορά για το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

LensVid
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!