James Webb: Ο φακός του συνέλαβε απομεινάρια έκρηξης σουπερνόβα!


James Webb: Ο φακός του συνέλαβε απομεινάρια έκρηξης σουπερνόβα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε το Νεφέλωμα του Καρκίνου, που είναι τα απομεινάρια έκρηξης σουπερνόβα.

Δέος προκαλεί η νέα εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αυτή τη φορά από το Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula), το οποίο είναι ένα γνωστό απομεινάρι έκρηξης σουπερνόβα και βρίσκεται 6.500 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ταύρου (δεν έχει σχέση με τον αστερισμό του Καρκίνου).

Μέσω αυτής της εικόνας, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει μετά την έκρηξη ενός τεράστιου άστρου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο το εντόπισαν Αστρονόμοι για πρώτη φορά στον νυχτερινό ουρανό το 1054, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα καινούργιο άστρο. Για τη νέα λήψη του Webb, χρησιμοποιήθηκε η κάμερα NIRCam που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα και το όργανο απεικόνισης MIRI που καταγράφει στο μέσο υπέρυθρο φάσμα. Με τις απίστευτες νέες δυνατότητες υπέρυθρης απεικόνισης του Webb, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες στο Nεφέλωμα του Καρκίνου. Δείτε την εικόνα:

Το εντυπωσιακό αυτό αντικείμενο αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του διπλά ιονισμένου θείου (που αντιπροσωπεύεται με κόκκινο/πορτοκαλί χρώμα), του ιονισμένου σιδήρου (μπλε χρώμα), σκόνης (κίτρινο/λευκό και πράσινο) και της εκπομπής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας (λευκό). Στην εικόνα χρησιμοποιήθηκαν αρκετά διαφορετικά φίλτρα για να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς απεικόνιση. Τα χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικά φίλτρα και μήκη κύματος από τη NIRCam και το MIRI του Webb: μπλε (F162M), γαλάζιο (F480M), κυανό (F560W), πράσινο (F1130W), πορτοκαλί (F1800W) και κόκκινο (F2100W).

Η ευαισθησία των οργάνων του τηλεσκοπίου επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση των εκτοξευμένων υλικών μετά την έκρηξη σουπερνοβα. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι θα αναλύσουν αυτά τα υλικά, ειδικά την περιεκτικότητα σε σίδηρο και νικέλιο, κάτι που μπορεί να αποκαλύψει τι είδους έκρηξη παρήγαγε το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!