James Webb: Απαθανάτισε ένα “εργοστάσιο παραγωγής” άστρων!


James Webb: Απαθανάτισε ένα “εργοστάσιο παραγωγής” άστρων!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε μια φωτεινή περιοχή σχηματισμού άστρων με όνομα NGC 346 στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Η περιοχή που μελέτησε το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι το σμήνος NGC 346 και βρίσκεται στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου στον αστερισμό Tucana σε απόσταση 210.000 ετών φωτός. Περιέχει νεογέννητα άστρα, με τα πιο κεντρικά από αυτά να έχουν ηλικίες μικρότερες των 2 εκατομμυρίων ετών. Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια άστρα και φιλοξενεί αρκετές περιοχές αστρογένεσης όπως το σμήνος NGC 346 που μελέτησε το James Webb. Η εικόνα καταγράφηκε στο μέσο υπέρυθρο φάσμα από το όργανο απεικόνισης Mid-Infrared Instrument (MIRI) και σύμφωνα με τους αστρονόμους, υπάρχουν στην περιοχή περισσότερα από χίλια φωτεινά σημεία τα οποία είναι νεογέννητα άστρα καλυμμένα από κοσμική σκόνη.

Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC: Small Magellanic Cloud) είναι ένα νέφος που οι αστρονόμοι ευελπιστούν να μελετήσουν πιο αποτελεσματικά μέσω του ισχυρού τηλεσκοπίου James Webb, καθότι περιέχει μια αραιή συγκέντρωση βαρέων στοιχείων όπως το πυρίτιο και το οξυγόνο. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούνται μέσω της πυρηνικής σύντηξης και των εκρήξεων σουπερνόβα αρχαίων άστρων και στη συνέχεια διασκορπίζονται στη γύρω περιοχή.

Να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα του James Webb, περιέχει μείγμα φωτός σε διάφορα μήκη κύματος, που αντιπροσωπεύεται από διαφορετικά χρώματα: 7,7 microns σε μπλε, 10 microns σε κυανό, 11,3 microns σε πράσινο, 15 microns σε κίτρινο και 21 microns σε κόκκινο (με χρήση ειδικών φίλτρων 770W, 1000W, 1130W, 1500W και 2100W).

Η ύλη που απεικονίζεται με μπλε απόχρωση, αντιπροσωπεύει εκπομπές από μόρια όπως πυριτικά άλατα και υδρογονάνθρακες, ενώ η ύλη με κόκκινη απόχρωση είναι η σκόνη που θερμαίνεται από τα φωτεινότερα και πιο ογκώδη άστρα που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής. Οι επιστήμονες περίμεναν λιγότερη σκόνη στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου λόγω της μικρότερης ποσότητας βαρέων στοιχείων. Ωστόσο, οι νέες εικόνες του Webb δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα σκόνης στην περιοχή. Αυτό είναι αντιφατικό σε σχέση με τη θεωρία που είχαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Συνεπώς, δίνει τη δυνατότητα νέων γνώσεων και αποτελεσματικότερη κατανόηση για περιοχές που γεννιούνται νέα άστρα σαν και αυτή.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!