James Webb: Νέες αποκαλύψεις για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία!


James Webb: Νέες αποκαλύψεις για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία!

Το τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τον Δία στο υπέρυθρο φάσμα, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Οι ανακαλύψεις συνεχίζονται! Το James Webb κατέγραψε τον Δία μέσω της κάμερας NIRCam (Near-Infared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρθυρο φάσμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι φωτεινές λευκές κηλίδες και ραβδώσεις που απεικονίζονται, πιθανότατα αποτελούν τις κορυφές ισχυρών νεφών (jet streams) που παρατηρούνται σε υψηλό υψόμετρο, συγκεκριμένα στο χαμηλό μέρος της Στρατόσφαιρας του πλανήτη σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων πάνω από τα σύννεφα. Δείτε την εικόνα:

Οι ερευνητές τράβηξαν μια σειρά από εικόνες του Δία με διαφορά 10 ωρών, εφαρμόζοντας τέσσερα διαφορετικά φίλτρα για να ανιχνεύσουν αλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Να τονίσουμε ότι οι εικόνες από τα διαφορετικά φίλτρα της NIRCam λήφθηκαν τον Ιούλιο του 2022, όμως χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει ανάλυση δεδομένων. Αυτό το στρώμα από νέφος (η αλλιώς “αεροχείμαρρος”) που ανακαλύφθηκε έχει πλάτος μεγαλύτερο από 4.800 χιλιόμετρα, ενώ κινείται με ταχύτητα 515 χιλιομέτρων την ώρα! Η συγκεκριμένη ταχύτητα είναι διπλάσια από αυτή των ανέμων ενός τυφώνα κατηγορίας 5 στη Γη (που είναι πολύ επικίνδυνος και καταστροφικός).

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου από τον συγγραφέα και καθηγητή φυσικής Ricardo Hueso στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ο οποίος αναφέρει το εξής:

Είναι κάτι που μας εξέπληξε τελείως. Αυτό που βλέπαμε πάντα ως θολή ομίχλη στην ατμόσφαιρα του Δία, τώρα εμφανίζεται με καθαρά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε συνδυασμό με τη γρήγορη περιστροφή του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής αρκετές αποστολές έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν βαθύτερα στα στροβιλιζόμενα σύννεφα του Δία χρησιμοποιώντας διαφορετικά μήκη κύματος. Ωστόσο, το James Webb είναι τοποθετημένο στο σωστό σημείο και διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να μελετήσει τα υψηλότερα στρώματα του Δία πιο αποτελεσματικά.

Μελλοντικές παρατηρήσεις του Δία μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το νέφος (ή αεροχείμμαρο), όπως για παράδειγμα το κατά πόσο η ταχύτητα και το ύψος του μετατοπίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!