Το JPEG αναβαθμίζεται με νέες επιλογές συμπίεσης και υποστήριξη για βάθος χρώματος 12bit


Το JPEG αναβαθμίζεται με νέες επιλογές συμπίεσης και υποστήριξη για βάθος χρώματος 12bit

Το πρότυπο αρχείου JPEG (Joint Photographic Experts Group) δημιουργήθηκε το 1991 και από τότε αποτελεί το βασικό αρχείο εικόνων που συναντάμε παντού.

Το μεγάλο του μειονέκτημα σε σχέση με το RAW είναι ότι αποθηκεύει μία εικόνα με συμπίεση, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της πληροφορίας που καταγράφεται από την φωτογραφική μηχανή να χάνεται.

Από το 1991 μέχρι σήμερα το JPEG έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και πλέον φτάσαμε στην έκδοση 9.1. Η νέα έκδοση υποστηρίζει επιτέλους περισσότερες επιλογές στην συμπίεση των δεδομένων και μεταξύ αυτών και συμπίεση χωρίς απώλειες (lossless compression). Επιπλέον το νέο JPEG υποστηρίζει βάθος χρώματος 12-bit.

Βέβαια πριν ενθουσιαστείτε να αναφέρουμε ότι το νέο JPEG θα αργήσουμε να το δούμε σε χρήση αλλά η νέα του έκδοση ίσως αποτελέσει ένα ισχυρό ανταγωνιστή του RAW.

Αλήθεια εσείς “τραβάτε” σε JPEG ή RAW και γιατί;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

photoscala
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!