Έρχονται αλλαγές στο JPEG, θα προστεθεί το DRM;


Έρχονται αλλαγές στο JPEG, θα προστεθεί το DRM;

Και αυτό γιατί η επιτροπή του Group πίσω από το JPERG συζήτησε την προσθήκη στο φορμά, του DRM (Digital Rights Management).

Το DMR, το οποίο υπάρχει στο JPEG 2000, αποτρέπει το παράνομο download του αρχείου (υπάρχει ήδη σε ταινίες και μουσική).

Ο χρήστης που θα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα αρχείο JPEG με DMR θα πρέπει να έχει την κατάλληλη άδεια ή το κατάλληλο λογισμικό.

Βέβαια η προσθήκη του DRM θα έχει και μειονεκτήματα καθώς σύμφωνα με τη EFF (Electronic Frontier Foundation) και την παρουσίαση που έκανε στη συνάντηση το κλείδωμα εικόνων με DMR δημιουργεί προβλήματα σε όσους θέλουν νόμιμα να χρησιμοποιήσουν μία εικόνα παραβιάζοντας την ελευθερία της έκφρασης και τα νόμιμα δικαιώματα τους για χρήση των copyright εικόνων, σύμφωνα με τον νόμο για δίκαιη χρήση ή χρήση ως αναφορά.

Αντίθετα η EFF πιστεύει ότι τα ίδια αποτελέσματα ασφαλείας μπορούν να επιτευχθούν με την βοήθεια των Metadata στοιχείων, όπου θα μπορούσε να προστεθεί κάποιου είδους κρυπτογράφηση για την αποφυγή παράνομης χρήσης της εικόνας. Η EFF πιστεύει ότι η πίεση για την προσθήκη του DRM στο JPEG προέρχεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα αφαιρούν αυτόματα τα Metadata στοιχεία από μία εικόνα όταν αυτή γίνεται upload και πιστεύει ότι καλύτερη λύση είναι τα κοινωνικά αυτά δίκτυα θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες τους μεγαλύτερο έλεγχο ως το πόσα από τα Metada αποκαλύπτονται όταν ανεβάζουν ένα JPEG.

Μένει να δούμε αν θα έχουμε αυτή τη σημαντική αλλαγή στο JPEG.

Ποια είναι η γνώμη σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

JPEG

Πηγή:

EFF
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!