NASA: Το Juno κατέγραψε την υψηλότερης ανάλυσης κοντινή λήψη της Ευρώπης!


NASA: Το Juno κατέγραψε την υψηλότερης ανάλυσης κοντινή λήψη της Ευρώπης!

Το διαστημικό σκάφος της NASA, Juno, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πτήση του στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερης ανάλυσης λήψη του δορυφόρου.

Η Ευρώπη ή Δίας II όπως ονομάζεται, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Η Ευρώπη, σχεδόν σφαιρικό σώμα, έχει διάμετρο 3.122 χιλιόμετρα, δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης.

Η εικόνα απεικονίζει ένα συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης και αποκαλύπτει μια λεπτομερή εικόνα παγωμένης επιφάνειας, η οποία είναι καλυμμένη με ρωγμές.

Σύμφωνα με τη NASA, η εικόνα καλύπτει ένα χώρο περίπου 93 επί 125 μίλια της επιφάνειας του φεγγαριού και αποκαλύπτει μια περιοχή που διασχίζεται από ένα δίκτυο αυλακώσεων και διπλών ραβδώσεων.

Κοντά στο πάνω δεξί μέρος της εικόνας, καθώς και ακριβώς δεξιά και κάτω από το κέντρο, υπάρχουν σκούρα σημάδια που πιθανώς συνδέονται με κάτι που εκρήγνυται κάτω από την επιφάνεια. Κάτω από το κέντρο και στα δεξιά υπάρχει ένα επιφανειακό χαρακτηριστικό που θυμίζει μουσική νότα τετάρτου, με διαστάσεις 42 μίλια (67 χιλιόμετρα) από βορρά προς νότο και 23 μίλια (37 χιλιόμετρα) από ανατολή προς δύση. Οι λευκές κουκκίδες στην εικόνα είναι σημάδια διεισδυτικών σωματιδίων υψηλής ενέργειας από το περιβάλλον ακτινοβολίας γύρω από το φεγγάρι.

αναφέρει η διαστημική υπηρεσία

Η κάμερα που κατέγραψε τη φωτογραφία ονομάζεται Stellar Reference Unit ή SRU η οποία έχει σχεδιαστεί για συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πρόκειται για μια αστρική κάμερα που συνήθως χρησιμοποιείται για τον προσανατολισμό του διαστημικού σκάφους, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε για να ληφθεί η παραπάνω ασπρόμαυρη εικόνα κατά τη διάρκεια της κοντινής πτήσης του Juno στην Ευρώπη, στις 29 Σεπτεμβρίου. Αυτή η πτήση έφερε το Juno εξαιρετικά κοντά στο “παγωμένο φεγγάρι” του Δία, σε απόσταση περίπου 256 μιλίων.

Η κοντινή πτήση έδωσε πολλές νέες φωτογραφίες της Ευρώπης εκτός από την παραπάνω εικόνα υψηλής ανάλυσης.

Με ανάλυση που κυμαίνεται από 840 έως 1.115 πόδια (256 έως 340 μέτρα), η εικόνα τραβήχτηκε καθώς το Juno περνούσε με ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (15 μίλια ανά δευτερόλεπτο) πάνω από ένα τμήμα της επιφάνειας που βρισκόταν σε νυχτερινό χρόνο, ελάχιστα φωτισμένο από τη “λάμψη του Δία”.

αναφέρει η NASA

Αυτή η εικόνα ξεκλειδώνει ένα απίστευτο επίπεδο λεπτομέρειας σε μια περιοχή που δεν είχε απεικονιστεί προηγουμένως με τέτοια ανάλυση και υπό τόσο αποκαλυπτικές συνθήκες φωτισμού. Η χρήση από την ομάδα μιας κάμερας αστροπαρακολούθησης, για την επιστήμη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των πρωτοποριακών δυνατοτήτων του Juno. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τόσο ενδιαφέροντα. Η κατανόηση του πώς σχηματίστηκαν και πώς συνδέονται με την ιστορία της Ευρώπης, μας ενημερώνει για τις εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες που διαμορφώνουν τον παγωμένο αυτό φλοιό.

λέει η Heidi Becker, επικεφαλής συν-ερευνητής της SRU

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως η Ευρώπη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και αυτό γιατί πιστεύουν ότι κάτω από την παχιά παγωμένη επιφάνεια υπάρχει ένας ωκεανός που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech/SwRI

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA Space Photography

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!