Ο Δίας θα βρεθεί σύντομα στην κοντινότερη απόσταση που έχει βρεθεί από τη Γη τα τελευταία 70 χρόνια!


Ο Δίας θα βρεθεί σύντομα στην κοντινότερη απόσταση που έχει βρεθεί από τη Γη τα τελευταία 70 χρόνια!

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Δίας θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση που έχει βρεθεί σε σχέση με τη Γη τα τελευταία 70 χρόνια.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση και για αστροφωτογραφία. Αυτό θα συμβεί παρόλο που ο αέριος γίγαντας θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη, σε μια αστρονομική διάταξη γνωστή ως αντίθεση. Ως αποτέλεσμα αυτής της ευκαιρίας, ο Δίας θα είναι ασυνήθιστα φωτεινότερος και μεγαλύτερος στον ουρανό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να δείτε τα χαρακτηριστικά του. Αν διαθέτετε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο, τότε ετοιμαστείτε για ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Ο πλανήτης θα είναι σε αντίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανατέλλει στα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο ερευνητής της NASA Adam Kobelski αναφέρει:

Με καλά κιάλια, οι ζώνες του πλανήτη (τουλάχιστον η κεντρική ζώνη), και τρεις ή τέσσερις από τους δορυφόρους του, θα πρέπει να είναι ορατά στον παρατηρητή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Γαλιλαίος παρατήρησε αυτά τα φεγγάρια με οπτικά μέσα του 17ου αιώνα. Ένα από τα πιο βασικά εξαρτήματα του εξοπλισμού σας, είναι μια σταθερή βάση για οποιοδήποτε σύστημα χρησιμοποιείτε.

Φυσικά, ο Δίας είναι ορατός και με γυμνό μάτι, αλλά δεν μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του, ή κάποιον από τους δορυφόρους του. Ο Kobelski συνιστά ένα τηλεσκόπιο εάν θέλετε να δείτε τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, και τις ζώνες του Δία με περισσότερες λεπτομέρειες. Για αυτό λοιπόν, όσοι είστε λάτρεις της αστροφωτογραφίας, και διαθέτετε έστω έναν μεγάλο τηλεφακό, ή ακόμη καλύτερα ένα τηλεσκόπιο, μπορείτε να αδράξετε την ευκαιρία για μοναδικές λήψεις. Οι καλύτερες στιγμές για να παρακολουθήσετε και να συλλάβετε τον Δία είναι λίγες μέρες πριν, και λίγες μέρες μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.

Εικόνα του Δία από το διαστημόπλοιο Juno.

Ένα άλλο σημαντικό εξάρτημα που βοηθάει ιδιαίτερα στην αστροφωτογράφιση με πολύ μεγάλο εστιακό μήκος, είναι ένα star tracker. Το star tracker, είναι μια συσκευή με ένα κινητήρα που αντισταθμίζει την περιστροφή της γης, και ακολουθεί την κίνηση των αστεριών και πλανητών στον νυχτερινό ουρανό, επιτρέποντάς σας να επεκτείνετε την έκθεσή σας κατά πολύ, όπως για παράδειγμα 1 ή και 2 λεπτά (ανάλογα τη συσκευή), διατηρώντας τον ουρανό σταθερό, χωρίς star trails (η φαινομενική κίνηση των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό λόγω της περιστροφής της Γης). Αυτό επιτρέπει τη συλλογή πολύ περισσότερου φωτός από τα ουράνια σώματα, και μάλιστα με χαμηλές τιμές ISO.

Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να τα επιτρέψει και ο καιρός, γιατί αν έχει έντονη συννεφιά, θα απογοητεύσει όλους τους παρατηρητές και φωτογράφους. Εσείς σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε την φωτογραφική ευκαιρία αυτή;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

astronomy Astrophotography

Πηγή:

Digitaltrends
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!