Η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου περνάει τα τελευταία τεστ της πριν την τελική της εγκατάσταση!


Η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου περνάει τα τελευταία τεστ της πριν την τελική της εγκατάσταση!

Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε δει ότι ο αισθητήρας της μεγαλύτερης κάμερας στον κόσμο κατέγραψε με μία λήψη τη μεγαλύτερη σε ανάλυση φωτογραφία στην ιστορία, στα 3.200mp!

H μεγαλύτερη κάμερα στον κόσμο έχει το όνομα LSST Camera και αναμενόταν να είναι έτοιμη για τελικές δοκιμές στα μέσα του 2021 πριν ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Χιλή και το Παρατηρητήριο Rubin. 

Η LSST Camera είναι πολύ εξελιγμένη καθώς αποτελείται από 189 μεμονωμένους αισθητήρες εικόνας CCD, με ανάλυση 16 megapixels ο κάθε ένας και pixels μεγέθους πλάτους 10 microns. Οι αισθητήρες ομαδοποιήθηκαν σε ομάδες των εννέα CCD (με κόστος 3 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία ομάδα), που ονομάζονται science rafts και 21 από αυτές τις ομάδες μπήκαν σε ένα ειδικό πλέγμα για τις δοκιμές που έγιναν.

Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα είναι τόσο μεγάλες που θα χρειαζόταν 378 4K τηλεοράσεις εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος και η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ομάδα έθεσε ένα νέο ορόσημο όταν και τα δύο συστήματα που διατηρούν την κάμερα LSST σε χαμηλές θερμοκρασίες συνεργάστηκαν με επιτυχία από τον Ιανουάριο. Η κάμερα παράγει περίπου 10 φορές περισσότερη θερμότητα από άλλες, παλαιότερες αστρονομικές κάμερες. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά συστήματα ψύξης, το σύστημα «Cold» διατηρεί τα ηλεκτρονικά μέρη λειτουργικά και το σύστημα «Cryo» ψύχει τους 189 CCD αισθητήρες της κάμερας.

Μετά την επιτυχή δοκιμή των συστημάτων ψύξης, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία της LSST θα πραγματοποιήσει τώρα μια πλήρη σειρά ηλεκτρο-οπτικών δοκιμών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του εστιακού επιπέδου, που περιλαμβάνει τους CCD, τα ηλεκτρονικά ανάγνωσης και θερμικά συστήματα, και στη συνέχεια θα εκτελέσει μια σειρά δοκιμών που περιλαμβάνουν σχεδόν ολες τις τελικές συνθήκες λειτουργίας. Οι δοκιμές θα συλλέξουν δεδομένα σχεδόν έξι εβδομάδων και θα εστιάσουν σε παράγοντες όπως η διάχυση, ο θόρυβος ανάγνωσης, τα σκοτεινά ή ζεστά pixel, το gain, το cross-talk και άλλα.

Η κάμερα θα φωτογραφίζει τον νότιο νυχτερινό ουρανό κάθε τρεις ημέρες, καταγράφοντας εικόνες κάθε 15 δευτερόλεπτα. Κάθε μέρα η κάμερα αναμένεται να συλλέγει 60 Petabytes δεδομένων! Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα, οι επιστήμονες θα έχουν μια πλήρη, τεράστια εικόνα του ουρανού και οι αστρονόμοι, οι αστροφυσικοί και οι κοσμολόγοι θα μπορούν όχι μόνο να δουν πολύ μακρινά, αμυδρά αντικείμενα με απίστευτη οξύτητα, αλλά θα μπορούν επίσης να δουν πώς αλλάζει ο ουρανός με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που η κάμερα θα εγκατασταθεί σε μια καθορισμένη τοποθεσία για αποφυγή της φωτορύπανσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φωτορύπανση κυρίως από τους διερχόμενους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Starlink της SpaceX του Elon Musk, οι οποίοι θα είναι ορατοί στο 30% περίπου των εικόνων.

Η LSST έχει διαστάσεις 1.65 x 3 μέτρα και ζυγίζει περίπου 2.800 κιλά.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!