Μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εφημερίδες υποστηρίζει ότι η JIP δεν θα χρησιμοποιεί το όνομα Olympus;


Μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εφημερίδες υποστηρίζει ότι η JIP δεν θα χρησιμοποιεί το όνομα Olympus;

H ανακοίνωση στης Olympus για ενδεχόμενη πώληση του φωτογραφικού της τμήματος έχει προκαλέσει σύγχυση και πολλές απορίες στον φωτογραφικό κόσμο.

Μπορεί η εταιρεία να καθυσηχάζει τους φίλους της ότι αυτό γίνεται για καλό αλλά πολλοί καταλαβαίνουμε ότι μία πώληση σε μία μη φωτογραφική εταιρεία, με κουλτούρα επενδυτικού ομίλου, δεν είναι το καλύτερο.

Φυσικά είναι πολύ καλύτερο από το να έκλεινε τελείως το φωτογραφικό τμήμα, για το οποίο η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει ζημία, ενώ η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή καθώς από το 2009 και μετά λίγες χρονιές έχει παρουσιάσει κέρδη.

Πίνακας που δημοσιεύτηκε στο PhotoRumors

Εδώ να αναφέρουμε ότι η ανακοίνωση της Olympus έχει αφήσει ανοιχτά πολλά πράγματα, ειδικά σχετικά με το σχήμα της νέας φωτογραφικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί και θα αναλάβει το φωτογραφικό τμήμα της Olympus.

To πιο σημαντικό που θέλουμε να μάθουμε είναι αν η Olympus. θα συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στη νέα εταιρεία (ίσως κρατώντας ένα ποσοστό) και αν έτσι θα μπορεί να διασφαλίσει στην διατήρηση της ποιότητας των καμερών και φακών.

Η ανακοίνωση με όσα δεν λέει κάνει ένα σημαντικό λάθος καθώς από εδώ και πέρα θα ακούμε και θα μαθαίνουμε πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβεί, χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια τους.

Μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία πριν 8 μήνες διέψευδε σε όλους τους τόνους την τότε φήμη ότι θα πουλήσει το φωτογραφικό της τμήμα, έχει οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίας των λόγων της και σίγουρα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για ότι ακούμε ακόμα και από την ίδια την Olympus.

Ας περάσουμε όμως στο αφιέρωμα της ισπανικής εφημερίδας Lavanguardia, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας.

Σε αυτό το αφιέρωμα στην ιστορία της Olympus και την ανακοίνωση της πώλησης του φωτογραφικού τμήματος διαβάζουμε:

Αν και δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη, η πώληση του φωτογραφικού τμήματος του Olympus έχει προκαλέσει έκπληξη . Η δήλωση που κυκλοφόρησε η εταιρεία είναι γεμάτη καθησυχαστικά μηνύματα. Αλλά η εταιρεία που αποκτά το τμήμα φωτογραφίας της Olympus δεν έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία. Η Japan Industrial Partners είναι γνωστή για την αγορά της μάρκας Vaio, από τη Sony .

Από τότε, οι υπολογιστές μάρκας Vaio που κυκλοφόρησαν απέχουν πολύ από τα επίπεδα ποιότητας που επέβαλε η Sony στους υπολογιστές της. Εάν προσθέσουμε σε αυτό την έλλειψη εμπειρίας στον τομέα της φωτογραφίας αυτής της εταιρείας, υπάρχουν λόγοι να έχουμε μεγάλες αμφιβολίες για τις κάμερες Pen ή OM-D που θα δούμε στο μέλλον. Η Japan Industrial Partners δεν θα χρησιμοποιεί τη μάρκα Olympus.

Δεν ξέρουμε ποια πληροφορία έχει η εφημερίδα αναφέροντας ότι “Η Japan Industrial Partners δεν θα χρησιμοποιεί τη μάρκα Olympus” αλλά θεωρούμε ότι είναι κάτι που αν τελικά γίνει θα πλήξει πολύ σοβαρά την προσπάθεια επιβίωσης που θα κάνει η νέα εταιρεία. Λογικά η εφημερίδα εννοεί ότι η δημιουργία της νέας εταιρείας θα στηριχθεί στην αντίστοιχη αγορά από την JIP των laptop Vaio από τη Sony, τα οποία λέγονται πλέον σκέτο Vaio. Άρα η εφημερίδα ίσως απλά εικάζει ότι οι νέες κάμερες θα κρατήσουν την ονοματολογία των μοντέλων PEN, OM-D, Zuiko κτλ και θα χάσουν το όνομα Olympus.

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας την πρόσφατη ιστορία της Olympus, και ότι η ιαπωνική εταιρεία, μετά από αρκετά οικονομικά σκάνδαλα, έκανε επενδύσεις που της επέτρεψαν να επιβιώσει αλλά αναλύει και το πως φτάσαμε ως εδώ. 

Ειδικά το ιατρικό τμήμα του, το οποίο είναι κερδοφόρο. Αλλά το φωτογραφικό τμήμα συσσωρεύει απώλειες εδώ και τρία χρόνια. Η ίδια η Olympus επισημαίνει μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης έναν προφανή: την άνοδο των φωτογραφικών καμερών των κινητών τηλεφώνων.

Όμως η Olympus έλαβε αρκετές αποφάσεις στο φωτογραφικό τμήμα της που μειώνουν την εμπιστοσύνη της μάρκας. Το πρώτο από αυτά ήταν να εγκαταλείψουν χωρίς καν να το κάνουν επίσημο, το τμήμα DSLR. Οι φωτογράφοι που είχαν αγοράσει κάμερες Olympus αυτής της κατηγορίας δεν έμαθαν ποτέ επίσημα εάν θα έρθουν νέα μοντέλα και φακοί.

Επίσης γίνεται αναφορά σε ένα άλλο μεγάλο λάθος της εταιρείας, σύμφωνα με την εφημερίδα:

Για μερικούς, το μεγαλύτερο λάθος της Olympus ήταν η σπατάλη της ευκαιρίας που δημιουργήθηκε από την δραστική αλλαγή που οδήγησε στην εγκατάλειψη των φωτογραφικών μηχανών SLR. Εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να επιλέξει να εξοπλίσει τις νέες κάμερες χωρίς καθρέφτη με πιο ευπροσάρμοστους και μεγαλύτερους αισθητήρες εικόνας. Ωστόσο, η εταιρεία προτίμησε να συνεχίσει τη δέσμευσή της για έναν μόνο τύπο αισθητήρα εικόνας για τις εναλλάξιμες κάμερες φακών.

Το σύστημα Micro Four Thirds, που τροφοδοτείται από την Olympus και την Panasonic, προέρχεται από το σύστημα Four Thirds και προωθήθηκε και από τους δύο κατασκευαστές, αλλά ειδικά από την Olympus. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την κατασκευή μικρότερων καμερών και μικρότερων φακών. Όμως, η επιφάνεια του αισθητήρα εικόνας είναι μικρότερη.

Το πρόβλημα είναι ότι η ανάλυση δεν μπορεί να είναι τόσο υψηλή όσο σε κάμερες με αισθητήρες εικόνας APS-C ή Full Frame, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τον υπόλοιπο κλάδο. Είναι επίσης πιο περίπλοκο και ακριβό να δημιουργηθούν φακοί που επιτρέπουν να βγουν φωτογραφίες με μικρό βάθος πεδίου, επιτρέποντάς το θόλωμα του φόντου, ώστε να εστιαστεί η προσοχή του θεατή σε μια συγκεκριμένη περιοχή της εικόνας.

Οι φωτογράφοι που χρησιμοποιούν το σύστημα Micro Four Thirds υποβαθμίζουν αυτούς τους περιορισμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την τελευταία προηγμένη κάμερα της Olympus, την OM-D E-M1 Mark III, εμφανίζουν πολύ θόρυβο σε ISO 6.400. Κάτι που για πολλούς φωτογράφους είναι ασυγχώρητο σε μια μηχανή που κοστίζει 1.800 ευρώ χωρίς φακό.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του φωτογραφικού τμήματος της Olympus είναι κακή είδηση για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούν ή όχι εξοπλισμό εταιρείας. Αυτό γιατί η καινοτομία στον τομέα και οι δυνατότητες επιλογής μειώνονται. 

Σίγουρα έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με την επιλογή της Olympus να παράγει κάμερες μόνο με Four Thirds αισθητήρα, ειδικά από την στιγμή που οι άλλοι κατασκευαστές παράγουν δύο συστήματα (η Panasonic είναι η τελευταία που ανακοίνωσε το νέο της, δεύτερο σύστημα, στο L-mount με Full Frame αισθητήρα):

Canon: Full Frame & APS-C
Fujifilm: APS-C & Medium Format
Nikon: Full Frame & APS-C
Panasonic: Full Frame & MFT
Pentax: Full Frame & APS-C
Sony: Full Frame & APS-C

Και δεν χρειαζόταν καν για την Olympus να παράξει Full Frame κάμερες. Για παράδειγμα η Fujifilm έχει πολύ δυνατές πωλήσεις στον τομέα των APS-C καμερών, με το σύστημα της να είναι πολύ δυνατό και να τα πηγαίνει πολύ καλά, ακόμα και ανάμεσα στους επαγγελματίες φωτογράφους, στους οποίους η Olympus έχει μικρή απήχηση).

Από την άλλη αν η Olympus επέλεγε να παράξει και ένα σύστημα Full Frame, μαζί με το MFT, πριν καν μπουν οι άλλες μεγάλες εταιρείες στις mirrorless κάμερες, ίσως η πορεία του φωτογραφικού τμήματος της να ήταν πολύ διαφορετική και ίσως τώρα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.

Όπως και να έχει περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος του 2020 τι θα γίνει με την Olympus, ελπίζοντας ειλικρινά για το καλύτερο δυνατό, τόσο για τους εκατομμύρια φίλους της εταιρείας, όσο και για το φωτογραφικό χώρο γενικότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Olympus
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 4 Ιουλίου 2020 στις 15:58

    Εάν τα παραπάνω νούμερα είναι σωστά εκείνο που βλέπω είναι ότι παρά τις ζημίες, στην Olympus αρνούνταν πεισματικά να χαμηλώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και επέμεναν σταθερά στην ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από αυτά. Μετά από 10 χρόνια είναι εύκολο να βλέπεις προς τα πίσω και να επισημαίνεις σφάλματα. Το δύσκολο είναι να σχεδιάζεις στο παρόν αυτό που θα σου φέρει πωλήσεις στο μέλλον: Όχι, η δέσμευση της εταιρίας στο micro 4/3 είναι (για μένα) σωστή. Τα μειονεκτήματα είναι γνωστά (αλλά δεν επηρέαζαν και τόσο τους απλούς χρήστες) και προσπάθησαν πολύ για την εξάλειψή τους, όπως η ανάπτυξη συστήματος σταθεροποίησης που τελικά βλέπουμε τη χρησιμότητά του ακόμα και σήμερα σε full frame κάμερες. Και κατά την άποψή μου όταν κάνεις παρόμοια προϊόντα με αυτά των “ηγετών” της αγοράς (Nikon, Canon) θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να κερδίσεις από αυτό, και αν τα καταφέρεις (βλέπε Pentax) από το να ασχοληθείς με κάτι που σου δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. (Όπως έκανε και η Fuji “μπαίνοντας” στις Mirrorless). Και αυτό εκείνη την εποχή δεν ήταν μόνο ο αισθητήρας αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα (το mirorrless) που τότε ποιός μπορούσε να δει ότι θα ήταν αυτό που θα επικρατήσει; Όχι, την τελευταία δεκαετία η καλή Olympus “έχτισε” ένα νέο “πρόσωπο”, απέκτησε ταυτότητα και χαρακτήρα που μόνο δύο “δομικά” λάθη ήταν αυτά που την κράτησαν χαμηλά:
    1. Είδαν (όπως όλοι) τα smartphone να τους κόβουν πωλήσεις και δεν ανέπτυξαν παρόμοια προϊόντα. Πούλησαν μάλιστα (πάλι στην JIP) ένα τμήμα τηλεπικοινωνιών που είχαν, ενώ και η Sony που είναι στην αγορά αυτή σφυρίζει αδιάφορα.
    2. Έχασαν πολλά χρήματα αναπτύσσοντας για χρόνια τη σειρά EPL (Pen light δηλαδή) -που σήμερα έχουμε τη 10η έκδοση αν δεν κάνω λάθος, που απλά έκοβε πωλήσεις από τις Em5, Em10 δηλαδή από τον εαυτό τους!
    ΥΓ. Με βάση αυτή τη “λογική” η εγκατάλειψη της σειράς DSLR ήταν μονόδρομος. Όμως τότε ακόμα δεν είχαν την δυνατότητα να δώσουν κάτι παρόμοιο στους επαγγελματίες, έστω σε περιορισμένο επίπεδο. Το κατανοώ ότι “κρέμασαν” κάποιους ανθρώπους που έστησαν τη ζωή τους πάνω στην εταιρεία αλλά στη συνέχεια το πλήρωσαν και αυτό…
    ΥΓ. 2 Όλοι οι zoom φακοί θα έπρεπε να είναι κομμάτι φωτεινότεροι ενώ δεν είχε νόημα να έχεις σειρά Pro και ιδιαίτερα ακριβή όταν δεν υποστηρίζεις τους pro…
    ΥΓ. 3 Να καταχραστώ τη φιλοξενία και να προβλέψω ότι η αγαπημένη και συμπαθής Olympus ότι είχε να δώσει το έδωσε. Καμμία JIP (δικηγόροι, λογιστές μαρκετίστες) δεν θα καταφέρει κάτι καλύτερο από την εταιρεία που εδώ και 80 χρόνια είναι αφοσιωμένη σε αυτό. Μακάρι να διαψευστώ παταγωδώς!

    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και πολύ περισσότερο για την ανάγνωση.

    • #
      1

      απλά να πω ότι νομίζω ότι επειδή Canon και Nikon κάνανε 10 χρόνια να μπουν στις Full Frame mirrorless, δυναμώνοντας την Sony σε μεγάλο σημείο, αν η Olympus το είχε κάνει πριν ακόμα και την Sony, δημιουργώντας δύο συστήματα, ίσως να ακολουθούσε άλλο δρόμο και γιατί όχι ίσως να ήταν σήμερα στη θέση της Sony…μην ξεχνάμε ότι το καλύτερο σύστημα σταθεροποίησης στην αγορά είναι της Olympus και προσωπική εκτίμηση είναι ότι η Sony σε αυτό το κομμάτι δανείστηκε τεχνογνωσία για τις δικές της FF κάμερες…
      όπως και να έχει προς το παρόν κάνουμε εκτιμήσεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει…επιπλέον θεωρώ ότι είναι λάθος η ανακοίνωση τώρα, μετά καραντίνα παγκοσμίως και με τις πωλήσεις στο χαμηλότερο επίπεδο, πιστεύω καλύτερα θα ήταν να βγουν με αργότερα με ανακοίνωση πιο κοντά στην ολοκλήρωση της πώλησης…βέβαια τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται δεν μπορούμε να τα ξέρουμε…οπότε προς το παρόν κάνουμε υπομονή.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!