Macro φωτογραφία με φακό μικροσκοπίου και έναν 3D εκτυπωμένο αντάπτορα!


Macro φωτογραφία με φακό μικροσκοπίου και έναν 3D εκτυπωμένο αντάπτορα!

Ο Micael Widell χρησιμοποίησε ένα φακό από μικροσκόπιο, και ένα DIY 3D εκτυπωμένο αντάπτορα για φωτογραφία macro.

Η φωτογραφία macro είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είδη φωτογραφίας που μπορείτε να επιχειρήσετε, και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε. Μπορείτε για παράδειγμα, να αγοράσετε έναν macro φακό, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κανονικό φακό με extension tubes (σωλήνες επέκτασης), ή να τοποθετήσετε τον φακό ανάποδα πάνω στην κάμερα, με τη χρήση ειδικού αντάπτορα αναστροφής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ότι έκανε ο Micael Widell, και να χρησιμοποιήσετε έναν DIY 3D εκτυπωμένο αντάπτορα σε συνδυασμό με ένα φακό από μικροσκόπιο. Ο αντάπτορας παρέχεται από τον φωτογράφο macro και λάτρη της τρισδιάστατης εκτύπωσης, Nicholas Sherlock, ο οποίος έχει δημοσιεύσει το σχέδιο στο Thingiverse εδώ. Ο αντάπτορας είναι διαθέσιμος για εκδόσεις full-frame και APS-C για συστήματα Nikon, Canon, Sony και ακόμη και για συστήματα Micro Four Thirds.

Η έκδοση full-frame του αντάπτορα
Η modular APS-C έκδοση του αντάπτορα

Όσο για τον φακό μικροσκοπίου, είναι ένας φτηνός αχρωματικός φακός 4x με τιμή μόλις 19,99 δολάρια. Θα τον βρείτε εδώ. Στο βίντεο του, ο Micael, παρουσιάζει τον τρόπο χρήσης του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προειδοποιήσεων και συμβουλών σχετικά με τη λήψη με τέτοια ακραία μεγέθυνση. Η μεγέθυνση 4x, σημαίνει εξαιρετικά μικρό βάθος πεδίου, το οποίο ο Micael περιγράφει ως “διασκεδαστική πρόκληση” όταν φωτογραφίζει κρατώντας την κάμερα στο χέρι. Με τόσο εξαιρετικά μικρό βάθος πεδίου, θα θέλετε να φωτογραφίσετε με τεχνική focus stacking (τεχνική λήψης και επεξεργασίας μιας τελικής εικόνας, που συνδυάζει πολλές εικόνες που λαμβάνονται σε διαφορετικές αποστάσεις εστίασης), για αποτέλεσμα με μεγαλύτερο βάθος πεδίου.

Τα εξαρτήματα, τόσο για την full-frame έκδοση όσο και για την APS-C έκδοση, μπορούν να εκτυπωθούν σχεδόν σε οποιονδήποτε 3D εκτυπωτή. Δεν απαιτούν μεγάλη επιφάνεια εκτύπωσης, αν και ο προσανατολισμός των αντικειμένων στην επιφάνεια εκτύπωσης είναι πολύ σημαντικός για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ιδανικά, καλό είναι να τα εκτυπώσετε με υλικό PETG ή ABS, για καλύτερα αποτελέσματα.

Το πιο εύκολο και διαδεδομένο υλικό εκτύπωσης, το PLA (πολυγαλακτικό οξύ, που είναι ένας βιοδιασπάσιμος και βιοδραστικός θερμοπλαστικός αλειφατικός πολυεστέρας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως το άμυλο καλαμποκιού, οι ρίζες ταπιόκα σε φλούδες, ή το ζαχαροκάλαμο), μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε βάθος χρόνου. Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες με αυτόν τον εξοπλισμό, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Thingiverse μαζί με τα 3D σχέδια :

Πηγή: https://www.thingiverse.com/thing:5130912
Πηγή: https://www.thingiverse.com/thing:5130912

Πηγή: https://www.thingiverse.com/thing:5130912

Βλέποντας τα αποτελέσματα, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό πρότζεκτ. Εσείς θα δοκιμάζατε κάτι τέτοιο;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

3d macro Macro Photography

Πηγή:

Diyphotography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!