Υπήρξε μαθηματικό λάθος στη θεωρία των χρωμάτων;


Υπήρξε μαθηματικό λάθος στη θεωρία των χρωμάτων;

Μια νέα μελέτη εντόπισε λάθος στα μαθηματικά του Erwin Schrödinger, που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια διακρίνουν το ένα χρώμα από το άλλο.

Πιο ειδικά, η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Εργαστηρίου Los Alamos, συνέταξε ένα έγγραφο που δείχνει ότι το μακροχρόνιο τρέχον μαθηματικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο το μάτι αντιλαμβάνεται τις χρωματικές διαφορές είναι λανθασμένο.

Η νέα μαθηματική αναπαράσταση διαπίστωσε ότι τα τμήματα της γραμμής που αντιπροσωπεύουν την απόσταση μεταξύ των ευρέως διαχωρισμένων χρωμάτων, δεν αθροίζονται σωστά με την ανθρώπινη αντίληψη των χρωμάτων, όταν χρησιμοποιείται η προηγουμένως αποδεκτή γεωμετρία.

Η νέα ανακάλυψη, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πιο ζωντανές χρωματικά οθόνες, καθώς και τυπωμένα υλικά και υφάσματα.

Η έρευνά μας δείχνει ότι το σημερινό μαθηματικό μοντέλο για το πώς το μάτι αντιλαμβάνεται τις χρωματικές διαφορές είναι λανθασμένο. Το μοντέλο αυτό προτάθηκε από τον Bernhard Riemann και αναπτύχθηκε από τον Hermann von Helmholtz και τον Erwin Schrödinger – όλοι γίγαντες των μαθηματικών και της φυσικής – και το να αποδείξεις ότι ένας από αυτούς κάνει λάθος είναι λίγο πολύ το όνειρο ενός επιστήμονα.

Η αρχική μας ιδέα ήταν να αναπτύξουμε αλγορίθμους για την αυτόματη βελτίωση των χρωματικών χαρτών για την οπτικοποίηση δεδομένων, ώστε να γίνουν πιο εύκολα κατανοητοί και ερμηνεύσιμοι.

εξηγεί η Roxana Bujack, επιστήμονας πληροφορικής με σπουδές στα μαθηματικά που δημιουργεούν επιστημονικές οπτικοποιήσεις.

Η μοντελοποίηση της ανθρώπινης αντίληψης των χρωμάτων, επιτρέπει την αυτοματοποίηση εργασιών επεξεργασίας εικόνας, γραφικών υπολογιστών και οπτικοποίησης.

Ωστόσο, η ομάδα δεν περίμενε να ανακαλύψει ότι η μακροχρόνια εφαρμογή της γεωμετρίας Riemannian, η οποία επιτρέπει τη γενίκευση των ευθείων γραμμών σε καμπύλες επιφάνειες, δεν λειτουργούσε.

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν τη γεωμετρία του Ριμάν σχεδιάζουν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε στον τρισδιάστατο χώρο, επειδή αυτά τα χρώματα καταγράφονται πιο έντονα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπου και χρησιμοποιούνται επίσης στις οθόνες RGB των υπολογιστών.

Η Bujack και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι η γεωμετρία του Riemannian, υπερεκτιμά την αντίληψη των μεγάλων χρωματικών διαφορών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μια μεγάλη διαφορά χρώματος ως μικρότερη από το άθροισμα που θα έπαιρνε κανείς, αν αθροίζονταν οι μικρές διαφορές χρώματος που βρίσκονται μεταξύ δύο ευρέως διαχωρισμένων αποχρώσεων. Η γεωμετρία Riemannian δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!