Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Δία και τους δορυφόρους του, από το James Webb!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει να εντυπωσιάζει φωτογραφίζοντας αυτή τη φορά τον πλανήτη Δία και τα φεγγάρια του.
Μέτα από την μεγάλη αποκάλυψη των πρώτων εικόνων από τα βάθη του σύμπαντος που τράβηξε το τηλεσκόπιο James Webb, η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από τον Δία και κάποιους από τους δορυφόρους του. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν μπορεί το τηλεσκόπιο να καταγράψει λεπτομερείς εικόνες από υψηλής φωτεινότητας πλανήτες αερίου, όπως ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Η εικόνα τραβήχτηκε μέσω της κάμερας υπερύθρων NIRCam του τηλεσκοπίου, και δείχνει τις ξεχωριστές ζώνες που περικυκλώνουν τον πλανήτη καθώς και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, η οποία φαίνεται άσπρη γιατί η εικόνα καταγράφηκε στο υπέρυθρο φάσμα της κάμερας NIRCam (Near Infrared Camera). Στα αριστερά της εικόνας διακρίνεται ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Δία, η Ευρώπη. Ο Bryan Holler, επιστήμονας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, ο οποίος βοήθησε στον σχεδιασμό αυτών των παρατηρήσεων, αναφέρει:
Σε συνδυασμό με τις εικόνες από το βαθύ σύμπαν που κυκλοφόρησαν τις προάλλες, αυτές οι εικόνες του Δία καταδεικνύουν το τι μπορεί να παρατηρήσει το Webb. Από τους πιο αμυδρούς, πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες, έως πλανήτες στη δική μας κοσμική αυλή που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι.
Δείτε 2 ακόμα εικόνες του Δία, όπου αυτή τη φορά εκτός από την Ευρώπη, φαίνονται δύο ακόμη δορυφόροι του Δία, η Θήβη και η Μήτις:

Σύμφωνα με τη NASA, αυτές οι δοκιμαστικές εικόνες του Δία και μερικών από τα φεγγάρια του, δείχνουν ότι το Webb μπορεί να παρατηρήσει αμυδρά αντικείμενα κοντά σε άλλα φωτεινά. Έτσι, μπορεί να είναι σε θέση να δει νέφη ατμών που εκτοξεύονται από πλανήτες με μεγάλους ωκεανούς.
.@NASAWebb can gaze into the universe's depths, but what can it do nearby? These test images of Jupiter & some of its moons show that Webb can observe faint objects near bright ones, so it may be able to see vapor plumes spewing from ocean worlds! https://t.co/qH9VI0K2uO pic.twitter.com/z7a7JYkyCW
— NASA Solar System (@NASASolarSystem) July 14, 2022
Η Stefanie Milam, επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη με έδρα το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, αναφέρει:
Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα είδαμε όλα τόσο καθαρά και τόσο φωτεινά. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την ικανότητα και την ευκαιρία που έχουμε για την παρατήρηση αυτού του είδους των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα.
Οι επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να δουν αυτές τις εικόνες επειδή αποδεικνύουν ότι το Webb εκτός των άλλων, μπορεί να παρατηρήσει τους δορυφόρους και τους δακτυλίους κοντά σε φωτεινά αντικείμενα του ηλιακού συστήματος όπως ο Δίας, ο Κρόνος και ο Άρης. Το Webb κατέγραψε μερικούς από τους δακτυλίους του Δία, οι οποίοι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στην εικόνα φίλτρου μεγάλου μήκους κύματος από την κάμερα NIRcam.

Ο John Stansberry, επιστήμονας και επικεφαλής του πρότζεκτ NIRCam στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου, αναφέρει:
Οι εικόνες του Δία στα φίλτρα στενής ζώνης σχεδιάστηκαν για να παρέχουν ωραίες εικόνες ολόκληρου του δίσκου του πλανήτη, αλλά η ικανότητα απεικόνισης των πρόσθετων πληροφοριών από πολύ αμυδρά αντικείμενα (Μήτις, Θήβα, ο κύριος δακτύλιος, ομίχλη) σε αυτές τις εικόνες του ενός λεπτού σε διάρκεια έκθεσης, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.
Τι γίνεται όμως με τα κινούμενα αντικείμενα; Πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί ένα αντικείμενο και να εξακολουθήσει να παρακολουθείται από τον Webb; Αυτή ήταν μια σημαντική ερώτηση για τους επιστήμονες που μελετούν αστεροειδείς και κομήτες. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αστεροειδή που ονομάζεται 6481 Tenzing, που βρίσκεται στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, για να ξεκινήσουν τις δοκιμές του ορίου ταχύτητας παρακολούθησης ενός κινούμενου στόχου.
Even more Webb test data and images — like this bonus shot of Asteroid 6481 Tenzing — are now available, and this is just the beginning of Webb’s data. It’s true what they say: The data start coming and they don’t stop coming…https://t.co/73gI64CCwM pic.twitter.com/3U81zVtG8p
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) July 14, 2022
Το Webb σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί παρακολουθεί αντικείμενα που κινούνται τόσο γρήγορα όσο ο Άρης, ο οποίος έχει μέγιστη ταχύτητα 30 milliarcseconds ανά δευτερόλεπτο. Κατά τη διάρκεια της ανάθεσης, η ομάδα του Webb διεξήγαγε παρατηρήσεις διαφόρων αστεροειδών, οι οποίοι όλοι εμφανίζονταν ως κουκκίδες επειδή ήταν μικροί. Η ομάδα απέδειξε ότι το Webb μπορεί να λαμβάνει πολύτιμα δεδομένα με όλα τα επιστημονικά όργανα για αντικείμενα που κινούνται έως και 67 milliarcseconds ανά δευτερόλεπτο, που για να το αντιληφθείτε πρακτικά, φανταστείτε ότι φωτογραφίζετε μια χελώνα που σέρνεται, ενώ στέκεστε ένα μίλι μακριά.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- James Webb: Εντόπισε τον αρχαιότερο γαλαξία που μοιάζει ιδιαίτερα με τον δικό μας!
- Έρευνα: Οι Αμερικανοί δεν ξεγελιούνται εύκολα από AI εικόνες!
- Viltrox: Κυκλοφόρησε ο νέος φακός 35mm f/1.2 LAB!
- Insta360: Έρχεται νέα κάμερα την επόμενη εβδομάδα!
- Κολοσσιαίο καλαμάρι απαθανατίστηκε για πρώτη φορά!
- Το James Webb καταγράφει υπερθέαμα από τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!