NASA: Δείτε νέες εκπληκτικές εικόνες από την Ιώ, το φεγγάρι του Δία!

Η NASA μέσω τς αποστολής Juno, απαθανάτισε εντυπωσιακές λεπτομερείς εικόνες από το φεγγάρι του Δία Ιώ με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016, με πρωταρχικό στόχο την παρατήρηση και μελέτη του αέριου γίγαντα πλανήτη. Από το 2021 όμως, έχει ξεκινήσει η επέκταση της αποστολής του με αποτέλεσμα να παρατηρεί πλέον και τους δορυφόρους του Δία. Στις 15 Οκτωβρίου πλησίασε τον τρίτο κύριο δορυφόρο του Δία Ιώ, η οποία αποτελεί το πιο ηφαιστειογενές και τεκτονικά ενεργό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα.
Jupiter's moon Io, the most volcanically active world in the solar system, as seen by the #JunoMission on Oct. 15. More at https://t.co/Ql7aCQvRqY
— NASA Solar System (@NASASolarSystem) October 17, 2023
📸 Processed by Kevin M. Gill https://t.co/rVgUz5mLtb pic.twitter.com/ntVWdJcZbZ

Το όργανο απεικόνισης JunoCam στο Juno παρείχε επίσης δεδομένα που χρησιμοποίησε η NASA για να δημιουργήσει ένα time-lapse βίντεο της Ιούς, το οποίο παρουσιάζει το ηφαιστειακό φεγγάρι από διαφορετικές γωνίες. Δείτε το παρακάτω:
Time-lapse of @NASAJuno's encounter with Io over the weekend as seen by JunoCam. pic.twitter.com/kWrLxogL3h
— Jason Perry (@volcanopele) October 17, 2023
Η Ιώ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του αέριου γίγαντα, με ακτίνα και μάζα λίγο μεγαλύτερες από αυτές της Σελήνης και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Δία σε λιγότερο από 2 ημέρες. Η επιφάνεια της είναι γεμάτη με λίμνες λάβας και εκατοντάδες ηφαίστεια, ορισμένα από τα οποία εκτοξεύουν λάβα σε ύψη δεκάδων χιλιομέτρων.

Η λάβα που εκρέει συνεχώς, σταθεροποιείται δημιουργώντας νέες δομές και μεταβάλλοντας συνεχώς τη μορφή του εδάφους. Η ιδιαίτερη μορφολογία της Ιούς οφείλεται κυρίως στη θέση της στο σύστημα δορυφόρων του Δία. Όντας ο πιο εσωτερικός από τους κύριους δορυφόρους, δέχεται συνεχώς βαρυτικές δυνάμεις προς διάφορες κατευθύνσεις, τόσο από τον Δία, προς το εσωτερικό της τροχιάς της, όσο και από τους υπόλοιπους δορυφόρους, όπως η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ, προς το εξωτερικό. Αυτές οι παλιρροϊκές δυνάμεις προκαλούν τη θέρμανση της Ιούς, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 1650 βαθμούς Κελσίου και τροφοδοτούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Έρχονται προσαρμοσμένα Gridlines στις Sony κάμερες για custom καδράρισμα!
- Σε δημοπρασία η κάμερα που τράβηξε το εξώφυλλο του Thriller του Michael Jackson!
- PGYTECH OneMo 2: Ένα σακίδιο πλάτης για τον εξοπλισμό σου, γεμάτο εκπλήξεις!
- Δείτε εικόνες του νέου επερχόμενου kit φακού της Fujifilm!
- Kodak: Κυκλοφόρησε η νέα Super 8 κάμερα!
- James Webb: Κατέγραψε πολύτιμα δεδομένα από τη διαδικασία γέννησης νέων άστρων!