Άσχημα νέα για τους αστροφωτογράφους!


Άσχημα νέα για τους αστροφωτογράφους!

Μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρει ότι η φωτορύπανση του νυχτερινού ουρανού, αυξάνεται σχεδόν κατά 10% κάθε χρόνο.

Σήμερα, όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουν την εικόνα του νυχτερινού ουρανού από φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και από ειδήσεις, έρευνες και γενικότερα από έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών που ο καθένας μπορεί να έχει δωρεάν και εύκολη πρόσβαση. Όμως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χάνουν την πραγματική επαφή με τον νυχτερινό ουρανό. Έχει εξαφανιστεί σχεδόν από κάθε μεγάλη πόλη, από κάθε αστική περιοχή, ακόμα και από το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών περιοχών. Και αυτό συμβαίνει λόγω της ραγδαίας αύξησης της φωτορύπανσης. Μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρει ότι η φωτορύπανση του νυχτερινού ουρανού, αυξάνεται σχεδόν κατά 10% κάθε χρόνο.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2011. Κατά την περίοδο της έρευνας, περισσότεροι από 50.000 πολίτες (επιστήμονες) κλήθηκαν να παρακολουθήσουν πόσο ορατά ήταν τα αστέρια, για να μετρήσουν πώς η φωτορύπανση επηρεάζει τις απόψεις των ανθρώπων για τα αστέρια παγκοσμίως. Τους έδειξαν χάρτες του ουρανού σε διαφορετικά επίπεδα φωτορύπανσης και τους ρώτησαν ποιος χάρτης ταίριαζε περισσότερο με την άποψή τους. Η φωτορύπανση φυσικά δεν είναι νέο πρόβλημα. Η ραγδαία εξάπλωση του τεχνητού φωτός παγκόσμια, αλλοιώνει το φυσικό νυχτερινό περιβάλλον διαρκώς. Ο μεγαλύτερος ένοχος για την αύξηση της φωτορύπανσης φαίνεται να είναι η αλλαγή σε φωτισμό LED σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, μέχρι το 2020, το 66% του εξωτερικού φωτισμού στις ΗΠΑ αφορούσε LED φωτισμό, ενώ το ποσοστό αυτό, ήταν λιγότερο από 1% το 2011 (όταν ξεκίνησε η έρευνα). Η έρευνα αναφέρει το εξής:

Οι κάτοικοι μιας τοποθεσίας με 250 ορατά αστέρια, θα έβλεπαν αυτόν τον αριθμό να μειώνεται σε 100 ορατά αστέρια σταδιακά από το 2011 μέχρι το 2020.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν δορυφόροι για τη συλλογή δεδομένων, επειδή δεν είναι ευαίσθητοι στο φως με τον ίδιο τρόπο που είναι τα ανθρώπινα μάτια. Συνεπώς, οι δορυφόροι δεν είναι σε θέση να δουν τα ίδια μήκη κύματος που εκπέμπονται από τον φωτισμό LED που μπορούν οι άνθρωποι. Ξέρετε ποιους επηρεάζει ιδιαίτερα η αυξανόμενη φωτορύπανση; Μα φυσικά τους φωτογράφους που θέλουν να φωτογραφίσουν τον νυχτερινό ουρανό και τους αστρονόμους παρατηρητές. Οι φωτογραφικές μηχανές επεξεργάζονται το φως διαφορετικά από ότι τα μάτια μας, ιδιαίτερα με μεγάλη έκθεση. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η φωτορύπανση όπως καταστρέφει και την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από τα μάτια μας, έτσι και στις κάμερες, αλλοιώνει τις φωτογραφίες. Δοκιμάστε να τραβήξετε φωτογραφίες μακράς έκθεσης τη νύχτα, από 2 διαφορετικές τοποθεσίες: Για παράδειγμα από μια πόλη σαν την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, και μια άλλη μέρα κάντε το ίδιο από μια απομακρυσμένη περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης. Οι διαφορές θα είναι θεαματικές.

Οπότε αν είστε λάτρεις της αστροφωτογραφίας, η νέα μελέτη σίγουρα απογοητεύει. Η μόνη πραγματική λύση είναι να αναζητήσετε τοποθεσίες αρκετά μακριά από τα φώτα της πόλης σε σκοτεινό όσο το δυνατόν σημείο (μακριά από κατοικημένες περιοχές). Φυσικά, αυτό δεν είναι το ίδιο εφικτό για όλους. Γιατί οι αποστάσεις ποικίλουν. Σε πολλά μέρη του κόσμου με υπερπληθυσμό όπως η Αγγλία, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μια πραγματικά σκοτεινή τοποθεσία χωρίς φωτορύπανση. Εκτός και αν αποφασίσετε να διανύσετε τεράστιες αποστάσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο που μπλοκάρει τη φωτορύπανση όπως το Hoya Starscape. Διαβάστε περισσότερα για αυτό εδώ.

Σίγουρα όμως δε θα είναι το ίδιο με το να φωτογραφίζετε από πραγματικά σκοτεινό σημείο. Υπάρχουν όμως χρήσιμες εφαρμογές όπως το Dark Site Finder, για να αναζητήσετε σκοτεινές τοποθεσίες. Δείτε το εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Science
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!