Nikon European Film Festival 2015, ανοίγει στις 13 Οκτωβρίου η περίοδος υποβολής συμμετοχών


Nikon European Film Festival 2015, ανοίγει στις 13 Οκτωβρίου η περίοδος υποβολής συμμετοχών

Το pttlgr είχε καλύψει εκτενώς το περσινό φεστιβάλ, από την έναρξη της περιόδου συμμετοχών μέχρι την ανακοίνωση των μεγάλων νικητών, αλλά και τις ελληνικές συμμετοχές.

Φέτος τις ταινίες τους μπορούν να στείλουν οι δημιουργοί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2016. Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

H Nikon ανακοινώνει την έναρξη του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon 2015

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών συμμετοχών για το διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με την υποστήριξη του οργανισμού ανεξάρτητου κινηματογράφου Raindance και του Asif Kapadia

Αθήνα, Ελλάδα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 – Η Nikon ανακοινώνει σήμερα την επιστροφή του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon, σε συνεργασία με την Raindance και το σκηνοθέτη Asif Kapadia, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου της επιτροπής για τη φετινή χρονιά. Ο διαγωνισμός προκαλεί τους ενθουσιώδεις φίλους, καθώς και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 140 δευτερολέπτων με θέμα ‘Καθημερινές στιγμές’. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τις 13 Οκτωβρίου 2015 έως τις 15 Ιανουαρίου 2016.

Το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών Nikon, πλέον στο δεύτερο έτος διεξαγωγής του, συνεχίζει στα χνάρια του δημιουργικού θέματος της προηγούμενης χρονιάς ‘Μια διαφορετική οπτική’ και ζητά από τους κινηματογραφιστές να μετατρέψουν μια καθημερινή στιγμή σε μια πρωτότυπη, συναρπαστική αφήγηση. Η πρόκληση σε αυτήν την αποστολή είναι η θέαση του καθημερινού με μια φρέσκια ματιά και η αποτύπωσή του με έναν πρωτότυπο τρόπο. Οι συμμετοχές που θα γίνουν δεκτές θα πάρουν τη μαγεία ή τη μονοτονία της καθημερινότητας και θα την αποτυπώσουν σε εικόνα με έναν αξιομνημόνευτο τρόπο.

Στο διαγωνισμό επιστρέφουν τα προηγούμενα βραβεία κατηγοριών, μεταξύ άλλων τα εξής: ‘Best Narrative’ (Καλύτερη αφήγηση), για την καλύτερη ιστορία που θα παρουσιαστεί από μια μοναδική οπτική, και ‘Technical Excellence’ (Τεχνική υπεροχή), για την πιο δημιουργική χρήση του εργαλείου. Το πρώτο βραβείο Grand Prix, το οποίο κέρδισε την προηγούμενη χρονιά ο Jagjeet Singh για την ταινία ‘Voiceless – Stop the Bullies’ (Άφωνος – Δίνουμε τέλος στον εκφοβισμό), θα απονεμηθεί στη συμμετοχή που θα ξεχωρίσει και στους δύο τομείς. Θα απονεμηθούν επίσης βραβεία για τις κατηγορίες ‘Best Student Entry’ (Καλύτερη συμμετοχή σπουδαστή) και ‘People’s Choice’ (Βραβείο κοινού), με το τελευταίο να κρίνεται από τις μεμονωμένες επισημάνσεις «μου αρέσει» και τις κοινοποιήσεις που συγκέντρωσε η κάθε ταινία στο Κέντρο του φεστιβάλ ταινιών Nikon.

Η απονομή των βραβείων θα κριθεί από μια επιτροπή που απαρτίζεται από ειδικούς του χώρου με πρόεδρο τον Asif Kapadia, τον βραβευμένο κινηματογραφιστή που σκηνοθέτησε το πρόσφατο ντοκιμαντέρ ‘Amy’ (Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα) (2015) που αποθεώθηκε από τους κριτικούς και το βραβευμένο με BAFTA ‘Senna’ (2010). Ο Kapadia έχει επίσης γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους, όπως ενδεικτικά το ‘The Sheep Thief’ (1997), το οποίο κέρδισε το δεύτερο βραβείο στη Cinéfondation, ένα διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών. Επιπλέον, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος και κινηματογραφιστής Pieter ten Hoopen θα ασκήσει φέτος τα καθήκοντά του ως μέλος της επιτροπής στο πλευρό του Asif.

Ο Dirk Jasper, Διευθυντής Επαγγελματικών Προϊόντων της Nikon Europe, αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών Nikon, δίνοντας ξανά την ευκαιρία σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές από όλες τις γωνιές της Ευρώπης να δείξουν τη δημιουργικότητα και το όραμά τους. Την προηγούμενη χρονιά υποβλήθηκαν εκατοντάδες σπουδαίες συμμετοχές και εντυπωσιαστήκαμε σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητά τους. Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ανυπομονούμε να μάθουμε πώς θα ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες στο νέο θέμα ‘Καθημερινές στιγμές’. Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα είναι το εφαλτήριο για ένα νέο φάσμα δημιουργικών προσεγγίσεων, προκαλώντας τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μια μοναδική ιστορία αντλώντας έμπνευση από καθημερινά συμβάντα που μπορεί κανείς να αγνοήσει πολύ εύκολα.»

Ο Asif Kapadia, Πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon, σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν την πρωτοβουλία, σε μια εποχή όπου περισσότερο από ποτέ η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά περισσότερους ανθρώπους να υλοποιήσουν τις κινηματογραφικές φιλοδοξίες τους. Οι διαγωνισμοί αυτού του είδους είναι επίσης σημαντικοί για την ανακάλυψη νέων ταλέντων και για την ανάδειξη του έργου τους. Ξεκίνησα την καριέρα μου γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους και εξακολουθώ να γυρίζω στα διαλείμματα μεταξύ ταινιών μεγάλου μήκους. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δοκιμάσει κανείς ιδέες, τεχνικές, αλλά και για να συνεργαστεί με νέα άτομα. Ως Πρόεδρος της επιτροπής, περιμένω με ανυπομονησία να δω με ποιον τρόπο οι συμμετέχοντες διαχώρισαν την ταυτότητά τους και παρουσίασαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φιλοδοξία και τις τεχνικές τους δεξιότητες μέσα σε μόλις 140 δευτερόλεπτα.»

Η Raindance, η φωνή του ανεξάρτητου κινηματογράφου και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon για δεύτερη συνεχή χρονιά, φέρνει και πάλι έναν πλούτο εξειδίκευσης και εμπειριών στο διαγωνισμό. Ο παραγωγός ταινιών και ιδρυτής του Φεστιβάλ κινηματογράφου Raindance, Elliot Grove, σχολιάζει: «Το θέμα αυτής τη χρονιάς, ‘Καθημερινές στιγμές’, απαιτεί ένα επίπεδο παρατηρητικότητας που αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε ταλαντούχου αφηγητή και κινηματογραφιστή. Αν ψάξεις καλά, μπορείς να βρεις τη μαγεία στα καθημερινά πράγματα. Το θέμα είναι σκοπίμως απλό και ξεκάθαρο: έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους διαγωνιζόμενους να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, το δικό τους στυλ. Περιμένω με ανυπομονησία να δω τις συμμετοχές, αλλά και την επανάληψη της συνεργασίας μου με τη Nikon, μια εταιρεία που ενθαρρύνει έμπρακτα τους κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν σπουδαίες ταινίες και η οποία έχει πλούσια κληρονομιά στον τομέα της απεικόνισης.»

Κατηγορίες και βραβεία

Ο νικητής του πρώτου βραβείου Grand Prix, ο οποίος θα επιλεγεί από τους κριτές, θα λάβει μια Nikon D810 και ένα ταξίδι δικτύωσης μίας εβδομάδας με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2016 ως ειδικός καλεσμένος της Raindance. Οι δύο επιπλέον νικητές των επιμέρους κατηγοριών ‘Best Narrative’ και ‘Technical Excellence’ θα λάβουν ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 και 3.000 ευρώ μετρητά, ενώ ο νικητής της κατηγορίας ‘Best Student Entry’ θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 και 2.000 ευρώ μετρητά. Ο κινηματογραφιστής στον οποίο θα απονεμηθεί το βραβείο ‘People’s Choice’ θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 για τη δημιουργία μελλοντικών έργων.

Κριτήρια συμμετοχής

• Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να εγγραφούν για να ανεβάσουν την ταινία τους
• Οι ταινίες πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα ή να έχουν αγγλικούς υπότιτλους
• Οι ταινίες δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 140 δευτερόλεπτα ή λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα
• Η λήψη όλων των ταινιών πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μορφή HD (υψηλή ευκρίνεια)
• Μία ταινία ανά συμμετέχοντα
• Οι συμμετοχές μπορούν να έχουν υποβληθεί σε άλλα φεστιβάλ, αλλά δεν πρέπει να έχουν κερδίσει
• Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις ηλικίες, οι συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 16 ετών πρέπει να παράσχουν γραπτή συναίνεση κατόπιν αιτήματος
• Οι ταινίες μπορούν να έχουν ληφθεί με οποιαδήποτε συσκευή
• Όλοι οι νικητές θα υπογράψουν σύμβαση δικαιωμάτων χρήσης
• Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμφωνήσουν με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με τους περιορισμούς περιεχομένου (π.χ. σεξουαλικές σκηνές, βία, εμπορικά σήματα, εγκλήματα κ.λπ.)
• Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, της Αλβανίας, της Ανδόρρας, της Αρμενίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ελβετίας, του Ισραήλ, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Λευκορωσίας, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, του Μονακό, του Ουζμπεκιστάν, της Ουκρανίας, της Πόλης του Βατικανού, της ΠΓΔΜ, της Ρωσίας, του Σαν Μαρίνο, της Σερβίας, της Τουρκίας ή του Τουρκμενιστάν

Νικητές του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon 2014
• Πρώτο βραβείο Grand Prix – ‘Voiceless – Stop the Bullies’ (Άφωνος – Δίνουμε τέλος στον εκφοβισμό) του Jagjeet Singh, από το Ηνωμένο Βασίλειο
• Best Narrative – ‘Frame of Reference’ (Πλαίσιο αναφοράς) των Joel Jonsson και Christian Gardo, από τη Σουηδία
• Technical Excellence – ‘Powerless’ (Διακοπή ρεύματος) του Martin Taube, από τη Σουηδία
• Best Student Entry – ‘L’amour’ (Η αγάπη) της Camille Van Wessem, από τη Δημοκρατία της Τσεχίας
• People’s Choice – ‘Greenwoodo’ (Κυνηγητό στη ζούγκλα) του Marko Kovac, από τη Σερβία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!