Αφέθηκε ο Νορβηγός Φωτογράφος Knut Bry με περιοριστικούς όρους. Τι λέει ο ίδιος για την σύλληψη του;


Αφέθηκε ο Νορβηγός Φωτογράφος Knut Bry με περιοριστικούς όρους. Τι λέει ο ίδιος για την σύλληψη του;

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Νορβηγός φωτογράφος Knut Bry, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι του επέβαλαν περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 4.000 ευρώ και υποχρέωση να ενημερώνει τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα. Ο φωτογράφος πέρασε πέντε ημέρες υπό κράτηση μέχρι να αφεθεί.

Το λιμενικό παρουσίασε ως στοιχεία για τη σύλληψη του Νορβηγού φωτογραφου Knut Bry τις φωτογραφίες που τράβηξε από το λιμενοβραχίονα του λιμανιού, στις οποίες μεταξύ άλλων είχε καταγράψει και την αναχώρηση σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του Αριστείδη Καλαργαλη στο site stonisi.gr με το άρθρο του Περιηγήσεις και φωτογραφήσεις:

Σε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις των νησιών του Αιγαίου, μάλλον και του Ιονίου, τα πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού δένουν μέσα στα λιμάνια αυτών των πόλεων. Δένουν δίπλα στα επιβατηγά πλοία, στις ανεμότρατες, στις βάρκες, στα ιστιοφόρα και στα τουριστικά σκάφη. Συχνά οι Δήμαρχοι των πόλεων διαμαρτύρονται γιατί, κυρίως, κατά τον απόπλου τα καπναέριά τους ρυπαίνουν τις προκυμαίες και ζητάνε να δένουν εκτός των επιβατηγών λιμανιών. Κάνοντας βόλτα οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες περνάνε από κοντά, οι δε επιβάτες των γιοτ απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους πλάι· γιατί τα καταστρώματα βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Δηλαδή τίποτα δεν είναι κρυφό. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βγει φωτογραφίες στο λιμάνι και στο φόντο τους υπάρχουν αυτά τα πλοία. Ας μην αναφέρουμε ότι όλα είναι αποτυπωμένα στο διαδίκτυο.

Οπότε με κάποια έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες ότι συνελήφθη ο Νορβηγός φωτογράφος και σκηνοθέτης Knut Bry με την κατηγορία της κατασκοπίας. Γιατί φωτογράφιζε την είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης και στις φωτογραφίες του, απεικονιζόταν και πλοία του Λιμενικού. Ο κ. Knut έρχεται στη Λέσβο περίπου 24 χρόνια, φωτογραφίζει το νησί, τον τόπο, τους ανθρώπους του και έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά άλμπουμ με θέματα του νησιού.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτησή με άρθρο στο stonisi.gr του Ξενοφών Μαυραγάνη, με τίτλο Ολίγον κατάσκοπος:

Αφέθηκε λοιπόν ελεύθερος ο «κατάσκοπος» Knut Bry, με απόφαση των  ανακριτή και εισαγγελέα Μυτιλήνης.

Όχι όμως εντελώς ελεύθερος, αφού ναι με του επιτρέπεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, δίνοντας όμως αναφορά στις λιμενικές αρχές  που τον συνέλαβαν, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι η κατασκοπία στις μέρες μας έχει αλλάξει μεθόδους, τρόπους και κυρίως εργαλεία, των κινήσεών του. Όπως π.χ. ένα ντρόουν  των γειτόνων μας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηματογραφήσει το Αιγαίο ή μέσω  της Γκούγκλ, μπορώ εγώ να βλέπω το σπίτι μου στην Αγία Βαρβάρα, απ’ όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκομαι.

Είναι προφανές , από την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών, πως κι αυτοί δεν έχουν σαφή γνώση των ορίων της κατασκοπίας, όπως ασκείται σήμερα. Γι αυτό και δεν ήταν ούτε καθαροί, ούτε σίγουροι. Ή ο Νορβηγός φωτογράφος διενεργούσε κατασκοπία και επομένως επιβαλλόταν να διαταχθεί η προφυλάκισή του, ή δεν έκανε κάτι τέτοιο, οπότε έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Δεν μπορεί δηλαδή, να είναι ολίγον κατάσκοπος και ολίγον όχι, γιατί αυτή ακριβώς η απόφαση θυμίζει το περίφημο «ολίγον έγκυος».

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.

Ο ίδιος ο Νορβηγός φωτογράφος δήλωσε στο tvxs.gr:

Είναι επιστημονική φαντασία  ότι συνεργάζομαι με την Τουρκία. Δεν βοήθησα κανέναν πρόσφυγα να έρθει στην Ελλάδα. Εννοείται ότι δεν τραβώ φωτογραφίες για να τις δώσω στους Τούρκους. Η μόνη σχέση μου  με την Τουρκία, είναι ότι την επισκέφτηκα στο πλαίσιο μιας Μπιενάλε στην οποία συμμετείχα.

Αν είχα ατζέντα, δεν θα καθόμουν σε κοινή θέα να φωτογραφίζω. Οι φίλοι μου στο εξωτερικό δεν το πιστεύουν αυτό που έγινε, γι’αυτό και η σελίδα που δημιούργησαν στο fb έχει ήδη πάνω από 4.000 ακόλουθους.

Γνώριζα πως έχει ποινικοποιηθεί η αλληλεγγύη αλλά όχι ότι δεν μπορώ να φωτογραφίσω στο λιμάνι του νησιού! Το ξέρει αυτό ο κόσμος; Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Είναι μια τρέλα και αυτό που μου συνέβη αλλά και ο τρόπος που  μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους. Είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να χρεώνει τόσα χρόνια φυλακή σε ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν,  με την κατηγορία ότι είναι διακινητές; Ούτε εκείνοι είναι διακινητές, ούτε εγώ πράκτορας. Ποιος διευθύνει αυτές τις πολιτικές;

Σχετικά με την σύλληψη του αναφέρει:

Ήρθε ένας νεαρός και μου ζήτησε ευγενικά να δει τις φωτογραφίες που μόλις είχα τραβήξει. Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι προφανώς, είχε καλέσει την αστυνομία ο καπετάνιος του πλοίου, το οποίο φωτογράφιζα καθώς έμπαινε στο λιμάνι.

Μου ζήτησε να δει τις φωτογραφίες και κατόπιν μου ζήτησε να σβήσω αυτές οι οποίες απεικόνιζαν πλοίο του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού. Το δέχτηκα αλλά παρόλα αυτά με πήγαν στο τμήμα και με συνέλαβαν για κατασκοπεία. Έμεινα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο κοιμόμουν στο πάτωμα – ήταν πιο βολικό από το ντιβάνι- έως χθες (Κυριακή).

Οι μήνες αυτοί του 2016, που βοηθούσα τους πρόσφυγες ήταν οι πιο σημαντικοί της ζωής μου. Ξεκίνησα μικρός να γίνω σεφ, μετά σχεδίαζα ρούχα. Τελικά έγινα φωτογράφος και συνεργάστηκα με τα μεγαλύτερα περιοδικά και πρακτορεία του κόσμου. Σήμερα, το μόνο που με ικανοποιεί είναι να βοηθάω. Κι εδώ στη Λέσβο μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω πρόσφυγες.

Εξέδωσα βιβλία με αφορμή την εμπειρία μου εδώ και τώρα φωτογραφίζω το νησί για ένα λεύκωμα σχετικό με την μοναστηριακή κουζίνα. Αυτό που με νοιάζει τώρα είναι να πληρώσω τα 4.000 ευρώ της εγγύησης, να δημοσιοποιήσω όσο μπορώ το θέμα και να συνεχίσω να βοηθάω κόσμο. Κι αυτό που εύχομαι είναι η ιστορία μου, αυτή η ιστορία τρέλας, να γίνει αφορμή για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε σχέση με το προσφυγικό».

Αναφέρουμε ξανά την ανακοίνωση της σύλληψης από το λιμενικού:

Στη σύλληψη ενός 76χρονου αλλοδαπού, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 16.03.2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για παράβαση του άρθρου 148 παρ. 2 του Π.Κ. (περί κατασκοπείας).

Συγκεκριμένα ο ανωτέρω εντοπίστηκε στον δεξιό λιμενοβραχίονα του λιμένα Μυτιλήνης να παρακολουθεί κινήσεις πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τον έλεγχο που του διενεργήθηκε σε φωτογραφική μηχανή που κατείχε, βρέθηκε φωτογραφικό υλικό των σκαφών κατά την είσοδο και έξοδο τους προς εκτέλεση περιπολίας.

Από τη Λιμενική Αρχή κατασχέθηκαν η φωτογραφική μηχανή και η κάρτα μνήμης καθώς και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Μυτιλήνης όπου διαμένει ο 76χρονος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– δύο (02) usb memory stick,

– πέντε (05) ψηφιακές κάρτες αποθήκευσης,

– μία (01) φωτογραφική μηχανή,

– ένας (01) φωτογραφικός φακός,

– ένας (01) εξωτερικός σκληρός δίσκος και

– ένας (01) φορητός υπολογιστής.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Ας ελπίσουμε ο Νορβηγός φωτογράφος να ξεμπερδέψει σύντομα με αυτή την υπόθεση.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!