Η συγκεκριμένη φωτογραφία πάρθηκε από το διάστημα; Δείτε!

Δείτε μια φωτογραφία που έγινε viral, η οποία μπέρδεψε τους χρήστες του Διαδικτύου καθότι φαίνεται σαν να είναι τραβηγμένη από το διάστημα.
Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει πράγματι για φωτογραφία παρμένη από πολύ ψηλά. Η φωτογραφία δείχνει την καμπυλότητα της Γης, όπου φαίνεται ο ωκεανός κάτω από τα σύννεφα στα αριστερά, ενώ διαγράφονται τα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα αστέρια που απεικονίζονται στα δεξιά της εικόνας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι, ή μήπως είναι; Δείτε την εικόνα:

Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα οπτικής ψευδαίσθησης που μπερδεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν τη δείτε γρήγορα και από σχετικά μακρινή απόσταση μπορεί να σας μπερδέψει. Η φωτογραφία αυτή περιστράφηκε με πολύ έξυπνο και δημιουργικό τρόπο έτσι ώστε να φαίνεται σαν να είναι παρμένη από τα όρια του διαστήματος. Στην πραγματικότητα, είναι εικόνα μιας πόλης τραβηγμένη μετά το ηλιοβασίλεμα όπου το αχνό φως του ήλιου φωτίζει απαλά τον ουρανό. Δείτε:

Ο Ιταλός επικοινωνιολόγος της επιστήμης Massimo, μοιράστηκε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στις 4 Απριλίου και έγινε πραγματικά viral (πάνω από πέντε εκατομμύρια προβολές). Η φωτογραφία όμως είναι αρκετά παλιότερη και δημοσιεύθηκε από ένα λογαριασμό από τις Φιλιππίνες. Τραβήχτηκε από ένα ψηλό κτίριο πάνω από τη λεωφόρο Katipunan στη Manila, από έναν άνδρα με όνομα Jamo Fevidal:
Earth from space or Katip skyline? pic.twitter.com/gEEhwSOVvd
— Jamo (@jamouflage) February 18, 2016
Οι οπτικές ψευδαισθήσεις πάντως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Συμβαίνουν όταν προσπαθούμε να κάνουμε μια γρήγορη υπόθεση για τον κόσμο γύρω μας. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να καταλήξει σε ένα γρήγορο πρώτο συμπέρασμα προτού καταλάβουμε τι είναι αυτό που πραγματικά κοιτάμε. Ο εγκέφαλός και τα μάτια μας, εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευαίσθητα στα ερεθίσματα καθότι αυτό επέτρεψε στους προγόνους μας να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των αρπακτικών και να εντοπίζουν απειλές (πριν να είναι πολύ αργά). Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Queensland, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς ακριβώς λειτουργούν οι οφθαλμαπάτες, παρόλο που έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Δείτε ένα κλασικό παράδειγμα που κάνει τον εγκέφαλό μας να νομίζει ότι οι κύκλοι κουνιούνται (ενώ πρόκειται για απολύτως ακίνητη, στατική εικόνα):

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Apple: Το iOS 17 σας επιτρέπει να μετατρέψετε τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας σε αυτοκόλλητα
- Χταπόδι κατάσκοπος δέχεται ζεστή αγκαλιά από πραγματικό χταπόδι σε ντοκιμαντέρ άγριας ζωής!
- Apple Vision Pro: Ένα επαναστατικό AR/VR Headset και μια 3D Camera
- Nextorage: Ανακοίνωσε τους νέους φορητούς SSD δίσκους NX-P2SE σε χωρητικότητες 1 και 2TB!
- Ζευγάρι ισχυρίζεται ότι μια αρκούδα τους κατασκόπευε με κάμερα!
- Ερωδιός ανακαλύπτει trail κάμερα και της επιτίθεται!