Μαϊμουδο-selfies: νέο επεισόδιο με την PETA να μηνύει τον φωτογράφο


Μαϊμουδο-selfies: νέο επεισόδιο με την PETA να μηνύει τον φωτογράφο

Ε λοιπόν η ιστορία έχει συνέχεια και δεν έληξε ούτε στην απόφαση του γραφείου καταχώρησης δικαιωμάτων στις Η.Π.Α. (US Copyright Office), σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από την μαϊμού δεν χρήζουν προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, αφού δεν έγιναν από άνθρωπο.

Στο παιχνίδι μπήκε και η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, η οποία μήνυσε τον Slater στο Σαν Φρανσίσκο αξιώνοντας ο Naruto, δηλαδή η εξάχρονη μαϊμού, να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών.
Η PETA διεκδικεί να διαχειρίζεται τα οικονομικά οφέλη από τις φωτογραφίες προς όφελος του Naruto και βασίζει την κίνηση της στο ότι η πολιτική του γραφείου καταχώρησης δικαιωμάτων στις Η.Π.Α. προσδιορίζει ότι προστατεύει τους δημιουργούς έργων, χωρίς να προσδιορίζει το είδος του ζώου που δημιούργησε τα έργα αυτά.

Ο Slater, ο οποίος κατέχει πλέον τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάχεται για να έχει τα πνευματικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι αυτός έστησε την μηχανή στο τριπόδι του και την ρύθμισε και ότι η μαϊμού απλά πάτησε το κουμπί λήψης (αν και φαίνεται ότι η μαϊμού πήρε την μηχανή στα χέρια της) .

monkey-selfies

Σύμφωνα με νομικούς η PETA είναι απίθανο να κερδίσει αυτή τη δικαστική μάχη, χωρίς όμως να αποκλείεται κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο ο Naruto θα είναι το πρώτο ζώο με κατοχυρωμένες φωτογραφίες στο όνομα του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Selfies

Πηγή:

Associated Press
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!