Έφυγε ο Αμερικανός φωτογράφος John Dominis


Έφυγε ο Αμερικανός φωτογράφος John Dominis

Ο Dominis είχε εργαστεί ως πολεμικός ανταποκριτής στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ, κάλυψε 6 Ολυμπιακούς αγώνες καθώς και την ομιλία του προέδρου John F. Kennedy στο Δυτικό Βερολίνο το 1963. Δούλεψε σχεδόν σε όλο τον κόσμο (Ασία, Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και Ευρώπη) και συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη (People magazine, Sports Illustrated και LIFE). Ασχολήθηκε επίσης με τη food photography και συμμετείχε σε αρκετές εκδόσεις σχετικές με την Ιταλική κουζίνα.

Η φωτογραφία που συνδέθηκε στενά με το όνομά του ήταν αυτή από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, η οποία απεικονίζει τους νικητές των 200 μέτρων στο βάθρο των νικητών. Οι Tommie Smith (στο κέντρο) και John Carlos (στα δεξιά) υψώνουν τις γροθιές τους σε ένδειξη συμπαράστασης για το κίνημα “Black Power” και τις κρατούν υψωμένες σε όλη τη διάρκεια που ακουγόταν ο Αμερικάνικος εθνικός ύμνος. Στη δεύτερη θέση του βάθρου βλέπουμε τον Αυστραλό Peter Norman. Όλοι τους φοράνε σήματα του οργανισμού Olympic Project for Human Rights (OPHR) ο οποίος ιδρύθηκε το 1967 με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαμαρτυρία ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Σύμφωνα βέβαια με την αυτοβιογραφία του Tommie Smith η κίνηση, που ερμηνεύτηκε ως υποστήριξη στο κίνημα “Black Power”, ήταν ουσιαστικά μια κίνηση υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα. Η κίνηση των τριών αθλητών έχει μείνει στην ιστορία σαν μέρος του κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα στην Αμερική (American Civil Rights Movement).

Ο Dominis έγινε γνωστός ως ο φωτογράφος που μπορούσε να φωτογραφίσει ανθρώπους οι οποίοι ήταν αρχικά αρνητικοί με την ιδέα. Έχει φωτογραφίσει πολλούς διάσημους ανάμεσα στους οποίους οι Robert Redford, Dustin Hoffman, Steve McQueen, John Wayne, Frank Sinatra, Muhammad Ali, η οικογένεια Κένεντι και οι Beatles.

Ήταν ένας φωτογράφος που ασχολήθηκε με πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους είδη φωτογραφίας, τα οποία υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια. Δείτε μέρος της δουλειάς του για το περιοδικό LIFE εδώ και εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Great Photographers
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!