Έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαιωάννου στο Καιμακτσαλάν από το Μουσείο Μπενάκη


Έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαιωάννου στο Καιμακτσαλάν από το Μουσείο Μπενάκη

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και τα χιονοδρομικά κέντρα γέμισαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.  Είναι ωραίο να επισκέπτεσαι τα κρύα βουνά για χαλάρωση ακόμα και αν δεν ασχολείσαι με χειμερινά σπορ και πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες για να ασχοληθείς.

Για όσους είμαστε λάτρεις της φωτογραφίας κύρια δραστηριότητα είναι η φωτογράφιση του χειμερινού τοπίου. Πολλές φορές όμως ανακαλύπτουμε με έκπληξη, ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος μας μακριά από τα αστικά κέντρα και οι οποίοι προβάλλουν την φωτογραφική τέχνη με μοναδικό τρόπο.  Έτσι στην Παναγίτσα Ν.Πέλλας, στο Καϊμακτσαλάν και στο LEVENTIS ART SUITES από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη με τον τίτλο “Βούλα Παπαϊωάννου.  Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας, 1940-1950”.  Σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, στην καρδιά ενός μοναδικού  ξενοδοχείου, θα εκτεθούν φωτογραφίες μίας από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες φωτογράφους.  Στο ξενοδοχείο LEVENTIS ART SUITES θα μπορέσετε να θαυμάσετε επίσης ένα μοναδικό μουσείο φωτογραφικών μηχανών, με δεκάδες μοναδικά εκθέματα.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012και ώρα 7.00μμ εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του LEVENTIS ART SUITES  (Παναγίτσα, Ν. Πέλλας), η έκθεση του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη με τον τίτλο “Βούλα Παπαϊωάννου. Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας, 1940-1950”.
H Βούλα Παπαϊωάννου (1898-1990) δραστηριοποιήθηκε ως φωτογράφος για μία περίπου τριακονταετία, από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας από τον φωτογράφο Πάνο Γεραλή. Στα πρώτα της βήματα ασκήθηκε με επιτυχία σε λήψεις μουσειακών εκθεμάτων, τοπίου και αρχαιοτήτων. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στον B΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη γερμανική Κατοχή κατέγραψε τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη φρίκη του πολέμου με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες των σκελετωμένων από την πείνα παιδιών.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο (1945-1949) ως φωτογράφος της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) και των Αμερικανικών αποστολών βοήθειας, απεικόνισε τη ρημαγμένη ύπαιθρο, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της, αλλά και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας, μέσα στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου.
Μετά το 1950 συμμετείχε, με την προσωπική της ματιά, συχνά ως μέλος της EΦE (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία), στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής εικόνας της Ελλάδας, όπως προβλήθηκε μέσα από τουριστικά έντυπα και φωτογραφικά βιβλία. Δύο μάλιστα σημαντικές εκδόσεις από τον ελβετικό οίκο Clairefontaine/Guilde du Livre, La Grèce à ciel ouvert και Iles Greques, διέδωσαν τις φωτογραφίες της πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Το έργο της, με την κατάθεσή του από την ίδια στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη το 1976, είδε πάλι το φως και επανεκτιμήθηκε κυρίως την τελευταία εικοσαετία.
Η Βούλα Παπαϊωάννου κατέχει μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής φωτογραφίας, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με όλους τους γνωστούς φωτογράφους της εποχής της που στράφηκαν προς τον άνθρωπο πιστεύοντας ότι με το έργο τους θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 61 θέματα, επιλεγμένα με φωτογραφικά και ιστορικά κριτήρια από την περίοδο της Κατοχής και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, χωρισμένα σε 4 ενότητες:

α) Η ζωή στην Αθήνα μετά την κήρυξη του πολέμου, 1940-41
β) Κατοχή – Πείνα, 1941- 1944
γ) Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά, 1944-1945
δ) Η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας – Η ρημαγμένη ελληνική ύπαιθρος, 1945-1950
Η Βούλα Παπαϊωάννου την κρίσιμη για την Ελλάδα δεκαετία του ’40 έστρεψε το φακό της προς τον απλό άνθρωπο που σιωπηρά έφερε στους ώμους του το βάρος των ιστορικών γεγονότων. Η απόδοση από την ευαίσθητη ματιά της του γενναίου αγώνα που έδωσε ο άμαχος πληθυσμός της χώρας της «καταχωρίζεται» όπως αναφέρει ο Άγγελος Δεληβορριάς : «στα όχι καλά μελετημένα κεφάλαια μιας υποβαθμισμένης αλλά μεγαλόπνοης ιστορίας: της περιπέτειας του Ανθρώπου που δεν παύει ποτέ να διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα δρώμενα των εκάστοτε περιστάσεων».
Συντελεστές Έκθεσης:
Διοργάνωση: Leventis Art Suites – Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Επιμέλεια: Φανή Κωνσταντίνου, Όλγα Χαρδαλιά
Κείμενα: Φανή Κωνσταντίνου
Φωτογραφικές εκτυπώσεις: Γιώργος Μαρίνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!