Αυτή η φωτογραφία αρσενικού μπονόμπο που αγκαλιάζει στοργικά μια μαγκούστα ίσως να μην είναι τόσο αθώα τελικά!


Αυτή η φωτογραφία αρσενικού μπονόμπο που αγκαλιάζει στοργικά μια μαγκούστα ίσως να μην είναι τόσο αθώα τελικά!

Ο φωτογράφος Christian Ziegler αποτύπωσε αυτό το στιγμιότυπο που μπορεί να μοιάζει μια στοργική εικόνα, είναι όμως πραγματικά;

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα νεαρό αρσενικό μπονόμπο (ένα είδος μεγάλου πιθήκου) να κρατάει απαλά μια μικρή μαγκούστα, κάπου βαθιά στο τροπικό δάσος.

Η σκηνή αυτή μπορεί να μοιάζει σαν να απεικονίζει μια τρυφερή στιγμή και ενώ τελικά η μαγκούστα απελευθερώθηκε, σώο και αβλαβές, αυτή η ιστορία μπορεί να κρύβει όντως κάτι.

Να σημειώσουμε πως η φωτογραφία του Zeigler είναι μία από τις φιναλίστ, για τον διαγωνισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 2022 “Φωτογράφος άγριας ζωής της χρονιάς”.

Ο Zeigler εργάζεται για το Ινστιτούτο Max Plank, αναφορικά με τη συμπεριφορά των ζώων ως φωτογράφος και συντονίστηκε με μια από τις επιστήμονες του Ινστιτούτου, την Barbara Fruth, για να καταγράψει τη συμπεριφορά των άγριων μπονόμπο στο Κονγκό.

Η εικόνα ενός άγριου μπονόμπο να κρατά απαλά ένα άλλο είδος είναι πράγματι ένα ασυνήθιστο και συναρπαστικό θέαμα. Όμως το αν αυτό αποδεικνύει ότι τα μπονόμπο μπορούν πραγματικά να νοιάζονται για άλλα είδη είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.

Παρακολουθούσα την ομάδα κάθε μέρα από τις πέντε περίπου το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Ήταν καταπληκτικό το να μου επιτρέπεται να βρίσκομαι κοντά στην ομάδα και νιώθω τόσο τυχερός που πέρασα αυτό το διάστημα με άγρια μπονόμπο. Είναι τόσο έξυπνα, κοινωνικά ζώα.

λέει ο Ziegler

Η ομάδα που μελετούσαν οι Fruth και Ziegler αποτελεί αντικείμενο έρευνας συμπεριφοράς για πάνω από 20 χρόνια και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι είναι σε θέση να πλησιάσουν τα ζώα σε απόσταση πέντε ή 10 μέτρων.

Ιστορικά, οι μπονόμπο είναι γνωστοί για την ευγενική, ενσυναίσθητη και ειρηνική φύση τους. Γνωρίζουμε ότι οι μπονόμπο νοιάζονται για άτομα εκτός του δικού τους είδους. Ωστόσο, στους ζωολογικούς κήπους και τα καταφύγια, οι καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις πληρούνται.

Στην άγρια φύση, οι μπονόμπο αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς, όπως η έλλειψη τροφής, οι ασθένειες, ο ανταγωνισμός και η πίεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι μπονόμπο ζουν σε μεγάλο βαθμό από φυτά, αλλά κυνηγούν επίσης διάφορα θηλαστικά, όπως ντουίκερ, μικρές δασικές αντιλόπες, σκίουρους, διάφορα είδη πιθήκων και είδη όπως αυτή η μαγκούστα. Κάνουν επίθεση σε αυτά μέσω ενέδρας. Οι μπονόμπο δεν σκοτώνουν αμέσως το θήραμά τους αλλά αρχίζουν να το τρώνε όταν αυτό είναι ακόμα ζωντανό.

Συνήθως μοιράζονται το κρέας του θηράματος με άλλα μπονόμπο. Πολύ σπάνια, όταν η όρεξή τους ικανοποιηθεί, τα μπονόμπο χρησιμοποιούν τα εναπομείναντα ζωντανά θηράματα ως κατοικίδια ζώα. Συνήθως, αυτά καταβροχθίζονται αργότερα.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη συμπεριφορά στη φύση ως “φροντίδα”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της φωτογραφίας, το αρσενικό απελευθέρωσε το “κατοικίδιό” του και συνέχισε το ταξίδι του. Δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε ότι τα “κατοικίδια” μπορεί να διατηρούνται για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων μελών της ομάδας, και έτσι ενδεχομένως να αυξηθεί το κύρος του κυνηγού-ζώου.

λέει ο Fruth

Φωτογραφία: Christian Ziegler, provided courtesy of the Natural History Museum’s 2022 Wildlife Photographer of the Year competition.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]