Έχετε δει ποτέ κατάμαυρο πιγκουίνο;


Έχετε δει ποτέ κατάμαυρο πιγκουίνο;

Ένας φωτογράφος άγριας ζωής εντόπισε και απαθανάτισε έναν εξαιρετικά σπάνιο είδος ολόμαυρου πιγκουίνου.

Είναι ένα από τα όμορφα και σπάνια “θαύματα” της φύσης! Στην παγωμένη νότια άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκεται ένα βρετανικό νησί, η Νότια Τζόρτζια. Ο Βέλγος φωτογράφος Yves Adams επισκέφτηκε το νησί αυτό το μήνα σε μια αποστολή εκεί ως ξεναγός. Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε στην ακτή του νησιού στον κόλπο St Andrews, ένας συνάδελφος του επίσης φωτογράφος του έδειξε το ασυνήθιστο αυτό είδος πιγκουίνου. Ο φωτογράφος πλησίασε αμέσως το σημείο στην παραλία για να τραβήξει φωτογραφίες. Εκεί, εντόπισε ένα πανέμορφο και σπάνιο είδος αυτοκρατορικού πιγκουίνου, αλλά ήταν ολόμαυρος!

Στην αρχή βρισκόταν μόνος του στην παραλία, αλλά στη συνέχεια περικυκλώθηκε από άλλα μέλη της μεγάλης αποικίας τους και ο Adams απαθανάτισε το σπάνιο ζώο και στις 2 στιγμές. Ο μαύρος αυτός αυτοκρατορικός πιγκουίνος διέφερε από τους άλλους καθότι είχε κατάμαυρο κεφάλι (εκτός από το πορτοκαλί σημείο στο ράμφος του), είχε τελείως μαύρα πτερύγια και αντί για τη χαρακτηριστική λευκή κοιλιά μπροστά, ήταν ολόμαυρος! Ο Adams δήλωσε το εξής:

Είναι ένας πιγκουίνος από μια αποικία εκατοντάδων χιλιάδων πιγκουίνων που έχει αυτή τη σπάνια μορφή ολόμαυρου χρώματος. Προσπάθησα να ακολουθήσω το πουλί καθώς είχε μόλις βγει στην παραλία. Ήξερα ότι είχα λίγο χρόνο για να το φωτογραφίσω καθώς κατευθυνόταν προς την αποικία και δεν ήθελα να το ενοχλήσω όταν ήταν μαζί με τους άλλους πιγκουίνους.

Το σπάνιο ολόμαυρο χρώμα του οφείλεται σε μια διαδικασία όπου το ζώο παράγει πολύ μελανίνη. Ο μελανισμός είναι μια παράξενη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί τη δημιουργία σκούρου χρώματος στο δέρμα.

Ο μελανισμός είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια σε πτηνά και θηλαστικά. Έχω ακούσει για αυτό στο παρελθόν σε άλλα είδη πιγκουίνων, οπότε ήθελα να το δω από κοντά εδώ και πολύ καιρό.

Εν τω μεταξύ, το ολόμαυρο χρώμα αποτελεί μειονέκτημα για τον πιγκουίνο, καθώς η λευκή κοιλιά είναι μέρος μιας διαδικασίας καμουφλάζ που ονομάζεται αντισκίαση (countershading) κατά την οποία ο χρωματισμός ενός ζώου είναι πιο σκούρος στην πάνω πλευρά και πιο ανοιχτός στην κάτω πλευρά του σώματος. Αυτό είναι χρήσιμο για τον πιγκουίνο όταν κολυμπά, όπου η σκούρα πλάτη του τον καμουφλάρει σε αρμονία με τα σκούρα χρώματα της θάλασσας απέξω. Από την άλλη μεριά η λευκή κοιλιά του τον βοηθάει ώστε να καμουφλάρει το σώμα του αρμονικά με το φως του ήλιου όπως φαίνεται μέσα από τη θάλασσα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Wildlife Photography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]